ÖZEL HABER - Başkan Arda'dan yeni İzmir Valisi'ne "Çernobil" çağrısı! "İzmir'e karşı bir gururumuz olsun"

TAKİP ET

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda belediye başkanlığındaki bir yıllık sürecini ve pandemi dönemi ile ilgili İzmir Gündemi ve Ege'ye Bakış gazetelerinin sorularını yanıtladı. Başkan Arda Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasından, belediyelerin pandemi sürecindeki gelirine, hurda araçların belediyeye kazandırılmasından ve Yalnızlıkla Mücadele Birimi'ne kadar birçok konuda açıklamalarda bulundu.

Oktay Güçtekin / İzmir Gündemi - Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, belediye başkanlık süresindeki bir yılı gazetemize anlattı. Pandemi sürecinde Cumhurbaşkanına hakaret ve İzmir’in Çernobil’i konularıyla ilgili sıkça gündeme gelen Başkan Arda, İzmir Gündemi ve Ege’ye Bakış gazetelerine konuk oldu. COVİD-19 sürecinde belediyelerin ekonomik olarak zor bir süreç geçirdiğine değinen Gaziemir Belediye Başkanı Arda, Gaziemir’de bulunan vatandaşların emlak vergileri ile belediyeye destek olduğunu ifade etti. İYİ Parti ile olan uyumlarına da değinen Başkan Arda, pandemi sonrası hayata geçecek yeni projelerini anlattı.
 
İşte Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’nın sorularımıza verdiği cevaplar;
Pandemi sürecinde ülke ekonomisinin yanında yerel belediyelerde ekonomik olarak sıkıntılı günler geçirdi. Siz de Gaziemir Belediyesi olarak bu durumla nasıl mücadele ettiniz?
Ben daha öncede belediyelerin gelirlerinin azalması üzerine bir basın açıklamasında bulundum. Bizlere Nisan, Mayıs, Haziran aylarında kesinti yapılmayacağı söylenmesine rağmen Nisan ayında 3 milyon 669 bin TL para geldi belediyelere. Mayıs ayında ise 1 milyon 824 bin TL geldi. Yani neredeyse yüzde ellisi bir rakam eksilmiş oldu gelirlerimizden. Tabi ki bizde belediye olarak bu gelişmeler üzerine bir açıklamada bulundu. Bu şekilde kesinti devam ederse belediye olarak ileriki süreçte maaş da ödeyemeyeceğimiz ve vatandaşlara hizmet de veremeyeceğimizi aktardır. Çünkü ekonomik koşullar böyle devam ederse ve bizim söylediklerimiz yaşanırsa 1-2 ay sonra vatandaşlar bize  “Belediye başkanı söylemişti” diyecek. Biz vatandaşlara bu yüzden ‘Bu hastalık, lütfen aile bütçenizi ona göre ayarlayın’ diye ısrarla söyledik.
 
CHP’li belediyelerin açtığı bağış hesapları kapatılıp, yardımların engellendiği bir süreçte vatandaşa nasıl ulaştınız? Bozulan ekonominin faturası CHP’li belediyelere mi kesiliyor?
Ben ekonomik olarak belediyelerin zor bir süreç geçirdiği açıklamasını yaptığımda ‘AKP’li belediyelere destek oldular bize olmadılar’ demedim. Onlarda çıkıp şunu diyor: ‘Bizim belediyelerimize de gelmedi’. Ben diğer belediyelerin durumunu bilemem. Ben kendimden bahsediyorum. Bahsederken de asla çamur atmıyorum. AKP’li belediyelere yaptılar bize yapmadılar demiyorum. Bana yapmadılar. Benim işçim benim vatandaşım bunu bilsin.Mayıs ayında emlak vergilerinden iyi bir tahsilat yaptık. Çünkü vatandaş toplam bedel 500 liraysa, 2 taksitte ödenecek vergiyi tek seferde ödedi. Vatandaşlar destek olmak için “250 lira benim cebimde durmasının bir anlamı yok” diyerek Kasım ayındaki parasını da ödedi. Devlet burada tahsil edilen vergilerden dolayı size düşük ödenek geldi diyor. Nedense tahsil edilen vergiler Mayıs ayına denk gelen emlak vergisi dönemine denk geliyor. Emlak vergisi nasıl olsa alınacak biz kessek bile onlar çarkı döndürür düşüncesiyle yüzde 50 gibi bir kesintiye gittiler.
 
HALİL ARDA’DAN YENİ VALİYE ÇERNOBİL ÇAĞRISI
 
Gaziemirli vatandaşları tedirgin eden ve İzmir’in çernobili diye bilinen bölgenin son durumu nedir? Bu bölgeyle ilgili nasıl bir çalışma yapacaksınız? 
Geçen sene göreve ilk geldiğimde de geçtiğimiz günlerde de bir basın açıklaması gerçekleştirdik. Ancak pandemiden dolayı katılım sayısını biraz düşük tutmak durumunda kaldık dolayısıyla pek ses getirmedi. Bu sorunla ilgili olarak yeni bir çözüm noktasına gidiyorum. Eylem yapıp ortalığı ayağa kaldırmak değil, Sarnıç'ta yaşadığımız ecrimisil sorunun çözüme kavuşturulduğu yöntemle bu sorunu çözmeye çalışacağım. Yeni atanan valimizin, kaymakamın,Büyükşehir'in ve Çevre İl Müdürlüğü’nü, o atıklarının sahibi firmanın, çevre örgütlerinin ve Gaziemir Belediyesi'nin de içinde olduğu  bir yuvarlak masa istiyorum. Bu sorunu hep birlikte masaya yatıralım. Birilerini suçlamak değil, Ak parti bunu önemsememiş neden kaldırılmamış gibi sorularla uğraşmaktan çok, atık nedir, tehlikesi nedir, nasıl bertaraf edilebilir, bunun maliyeti nedir, sorumluları kimdir ve kime ne görev düşer sorularını sorup masaya yatıralım istiyorum. Bu sorunu yeni valimiz ve kaymakamımız da bilmiyor. İşi bilen insanların da içimizde olduğu bir oluşumla konuyu detaylı inceleyelim. Bu durumun bilimsel boyutunu konuşuyoruz. Orda ki atıklar Türkiye'de olmayan nükleer santrallerde kullanılan uranyumu ayrıştıran kurşun çubuklar var. Bunlar yurtdışından getirilip, ayrıştırıp gömülmüş. Belki bunları getiren firma da tehlikenin farkında değindi. Bunlar uzlaşması bir tutumla bir masada hep birlikte konuşalım istiyorum. Ben son yapılması gereken şeyleri daha ilk adımda yapma istemiyorum. Bu yöntem de oradaki tehlikeye çözüm bulmazsa o zaman çevre örgütleri,biz ve burada ki tehlikenin ciddiyetini bilen binlerce insanı buraya sığarız. Valiyi ziyaret edeceğim. Ondan sonra bir çağrı yapacağım. Her iki tarafta hazırlanıp gelir ve konuşuruz.

Valilikten nasıl bir cevap bekliyorsunuz?
Olumlu bir yanıt bekliyoruz. Çünkü nükleer atıkların bulunduğu bölge değerli bir bölge. Eğer temizlenirse güzel olur. Temizlenmesi, kaldırılması zor bir şey değil bunun üzerine görüşmelerimizi gerçekleştireceğiz. Ama benim merak ettiğim bir soru var. Neden bu güne kadar kaldırılmadı, ilgilenilmedi. Bunu merak ediyorum. Yeni Valimize gelin bu işi yapalım beraber kaldıralım. İzmir’e karşı bir gururumuz olsun. İsminiz bir işte bulunsun. Çünkü bir şeyi oluşturmak kadar zararlı bir şeyi ortadan kaldırmakta önemlidir diyeceğim.        
 
Hakkınızda Cumhurbaşkanına hakaretten suç duyurusunda bulunuldu. Şuan durum nedir? CHP İzmir’in bu süreçteki tutumu nasıl oldu?
CHP İl Örgütü ve İl Başkanımız Sayın Deniz Yücel konuyu şuanda takip ediyor, devamlı birlikteyiz ve görüşüyoruz o konuda bir sıkıntımız yok. Partimizin yeni oluşturduğu bir hukuk kurulunun ve kendi avukatlarımızın desteği var. Bir iftira ile karşı karşıyayız. Bunu da ben normal karşılıyorum. Sandıkta yenemediği insanı hayatımıza kastederek aldırmaya çalışıyorlar. Yaptığımız belediyecilikle ilgili hiç bir şey söylemiyorlar. Bu süreçte 2 bin 400 aileye gıda yardımı yapıldı. Gaziemir dezavantajlı aileler bakımından sayısı az olan bir ilçedir. 350 civarında dezavantajlı ailemiz var. Onu da Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğümüz zaten devamlı olarak takip ediyor. Ama bu pandemi sürecinde bizden yardım isteyen ailelerin sayısı 2 bin 400’lere  çıktı. Hepsine de yardım ettik. Berberlere ve kuaförlere hem gıda hem de para çekleri verdik. Rakam önemli değil, esnafın aranması, hatırlarının sorulması çok önemli bir şey. İlçemizde yaşayan siyasi görüşü ne olursa olsun bütün insanlara yardım ulaştırmaya çalıştık, ayrımcılık etmedik zaten bu bizim yapımıza ters. Benim için bir çocuğun yatağa aç girmesi tahammül edilebilir bir şey değil. Bu siyaseten bize artı sağlar, ön yargısı olan vatandaşlara bizi tanıyabilmesi için bir referans olur.

Yalnızlıkla Mücadele Birimi kuracağınızı söylemiştiniz. Yalnızlıkla Mücadele Birimi  nedir? Nasıl işleyecek?
Yalnızlık, genel anlamda insanların kendini toplumdan soyutlaması olarak görülüyor. Kişiler sonrasında topluma yabancılaşıyor. Hatta yalnızlığın bulaşıcı bir etkisi olduğunu da öğrendik. Bununla beraber yalnızlık birçok hastalığı da tetikliyor. Bence önlem alınması gereken konuların başında geliyor. Ülkemizde son dönemde yanlış internet kullanımı, giderek artan intiharlar ve ekonomik sorunlar da bizim bu anlamda harekete geçmemize vesile oldu. Dünyadaki örneklere bakarsak belediyeler, yalnızlıkla mücadelede tedbir alması gereken kurumların başında geliyor. Bu nedenle Gaziemir Belediyesi’nin Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü bünyesinde Yalnızlıkla Mücadele Birimi kurma kararı aldık. Pozitif Yaşam Merkezi’mizin içinde yer olacak bu birime kendini yalnız hisseden her yaştan yurttaşımız başvurabilecek. Birim içinde sosyal hizmet uzmanları, psikologlar, hemşireler, doktorlar ve halkla ilişkiler uzmanları olacak. Buraya başvuran yurttaşlarımıza bir anlamda yaşam koçluğu desteği verilecek. Yalnızlıklarına çözüm bulunması sağlanacak. Birimimiz, yakın zamanda hizmete girecek.