ÖZEL HABER / Başkan Tugay'dan AKP'li isimlere Mavişehir çağrısı: "Ümitsiz olsam da, karşı çıkmalarını bekliyorum"

TAKİP ET

Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, Mavişehir'de ki arsa satışı için düzenlenen basın toplantısının ardından İzmir Gündemi'nin sorularını yanıtladı. AKP'li isimlere çağrıda bulunan Başkan Tugay, kent suçlarına parti ayırmaksızın herkesin karşı çıkması gerektiğini söylerken, ümitsiz olmasına rağmen AKP'li isimlerden de bu tutumu beklediğinin altını çizdi.

Oktay Güçtekin / İzmir Gündemi - İzmir Mavişehir’de TOKİ tarafından satışı gerçekleştirilen rekreasyon alanı gündemdeki yerini koruyor. Tüm İzmir halkının yüksek dille itirazını yükselttiği satış için dün Karşıyaka Mavişehir’de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in katılımı ile bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantı sonrası gazetemizin sorularını yanıtlayan Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay hukuk yolu ile başarı aradıklarını ancak hukuk yolunun yanında siyasi olarak ta sürece tepki göstereceklerini söyledi. Süreç hakkında bilgi de veren Başkan Tugay, TOKİ’nin normal şartlarda bu alanı ücretsiz şekilde Karşıyaka Belediyesi’ne vermesi gerektiğini ancak para vermelerine rağmen satış ücretinin bazı kişi veya kurumlar tarafından yükseltildiğini söyledi.

 

“Toplantımız ne ilk ne de son olacak”
Basın toplantısına vatandaşların katılımlarından kaynaklı olarak memnun olduklarını belirten Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, yaşanan hukuksuzluğa karşı hem hukuksal hem de siyasi olarak mücadelelerini sürdüreceklerin söyledi. Tugay “Yaz mevsimi ve sıcak bir saatteyiz. Buraya herkesin gelebilmesi de çok kolay değil. Biraz hızlı ilerleyen bir süreç oldu tabii ki. Bu kadar olumsuz durumu rağmen yinede oldukça iyi bir katılım sağlandı.  Bizim için önemli olan Büyükşehir Belediyesi Başkanımız ile TMMOB ile bu süreçteki tavrımızı buradan duyurmaktı. Bizde bunu burada gerçekleştirdik. Bu toplantımız ne ilk ne de son olacak. Biz bugün satışa karşı iptal davasını açtık. Bu davaya TMMOB ve İzmir Büyükşehir Belediyesi de müdahil olacaktır. Biz bu satışın hukuksuz olduğunu düşünüyoruz. Özel mülkiyetlerin satılamayacak alanlar olduğunu düşünüyoruz. Hukuk yolu ile başarıyı hedeflerken, aynı zamanda siyasi olarak ta mücadelemizi devam edeceğiz. Halkın bu konudaki bilincinin devam etmesi ve olası plan değişikliğinde de ilave hukuki süreçler ve siyasi süreçlerle bu olaya tepkilerin gösterilmesini isteyeceğiz ve tepkilerimizi göstereceğiz” ifadelerini kullandı.
 
“TOKİ’nin bu alanları ücretsiz olarak belediyeler vermesi gerekli”
Şuan en yüksek teklifi yapan kurum temsilcinin ihaleden çekildiğini söyleyen BaşkanTugay, normal şartlarda alanın ücretsiz şekilde belediyeye devredilmesi gerektiğini söyledi. Tugay “Burada iki alan satılmış durumda. Birisi bulunduğumuz rekreasyon alanı diğeri ise az ileride bulunan spor alanı.  Açık spor alanının 60 milyon TL bedelle talip olan kurumun temsilcisi, buradaki rekreasyon alanını almaktan vazgeçtik dedi ve bunu TOKİ’ye bildirdi. Bu durumda ise tabii ki en iyi ikinci teklifi veren kişiye gidecek TOKİ. Ancak o kurumun veya kişinin de bu alanı alıp almayacağını henüz bilmiyoruz. Ancak bize TOKİ’den henüz herhangi bir bilgi gelmedi. Takip ettiğimiz kadar da henüz resmi bir sözleşme yapılmadı. Biz tabii ki bu alanların satılmasını istemiyoruz. Ancak TOKİ kabul ederse satışa çıkarttığı fiyattan bu alanı belediyemize devretmesini istiyoruz. O zaman zaten sorun ortadan kalmış olacak. Normalde de zaten aslında TOKİ’nin bu alanları ücretsiz bir şekilde belediyeye devretmesi gerekiyor. Çünkü bu alan tamamen kamu yararına ayrılmış alanlar. Bu alanlarda kar etme amacı görülemez. TOKİ’nin bu alanları satmasında temel anlamda tamda bu noktada bir yanlış bulunuyor. Ancak biz bu sorunu bir türlü kendilerine anlatamadık. İlla satacağız dediler. Bizde satışa çıkarttıkları fiyattan talip olduğumuzu söyledik ancak bazı kişi veya kurumlar bu fiyatı yükselttiler ve bizim belediye olarak altından kalkamayacağımız miktarlara çıktı. Zaten haksız ve yanlış olan bir satış bizim için iyice sıkıntılı bir hale geldi” diye konuştu.
 
“Kent suçlarına parti gözetmeksizin herkesin itiraz etmesi gerekiyor”
Aralık ayında Cahar Dudayev Bulvarı üzerinde bulunan belediye hizmet alanını satın aldıklarında AKP’li isimlerinin kendilerini eleştirdiğini söyleyen Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, şuan AKP tarafından yapılan açıklamaları samimi bulmadıklarını söyledi. Başkan Tugay “Aralık ayında bu iki alan ile birlikte daha içeride bulunan Cahar Dudayev Bulvarı üzerinde bulunan 8.5 dönüm büyüklüğünde bir alan da satışa çıkartıldı. Bu alana bizden başka bir talip çıkmadı ve o alanı biz aldık. Fakat bu diğer iki alanın satılabileceğini biz açıkçası düşünmedik. Bu nedenle de bu alanlara talip olmadık. Birkaç ay sonra bedeli daha çok düşürerek bu alanları satın aldılar. Ancak biz Cahar Dudayev Bulvarı üzerindeki belediye hizmet alanını satın aldığımız zaman Karşıyaka Belediye Meclisimizde AKP’li arkadaşlar “Siz burayı boşuna aldınız, zaten buraya kimse talip olmazdı. Sosyal donatı alanı, belediye alanını kim alıp ne yapsın?” dediler. Bizde hayır buna benzer örnekler var “Daha öncede rekreasyon alanı olarak satışa çıkartılan bazı yerler birileri tarafından satışa çıkartılmış ve plan değişikliği yapılarak ticari alana çevrilmiş. Bundan kaynaklı olarak buraları korumak halkın ve belediyenin elinde tutmak istiyoruz” dedik. Aslında bundan sonrası bu sav geçerliliğini kaybetmiştir. Demek ki bundan sonrası böyle alanlar özel kişilerce alınabiliyormuş.  O gün bize karşı konuşup “Yanlış iş yaptınız, belediyenin parasını çarçur ettiniz” diyen insanlar, bugün dut yemiş bülbül gibiler. Hiçbir şey diyemiyorlar ve diyemezlerde. TOKİ’nin yaptığı bu satış, özel kurum veya kişilere bu alanları vermesi şehrin alanlarını vermesi kesinlikle yanlış. Eğer buralar konut alanı olsaydı, TOKİ’nin satmasını, özel kişilerin alamsını normal karşılardık. Ancak bu alanlar öyle alanlar değil. Planını değiştirmezseniz yapacak hiçbir şey yok burada. Burası böyle yeşil ve boş bir alan kalacak. Böyle bir alana durup dururken neden insanlar 52 milyon ve 60 milyon versinler? Bu nasıl olabilir? Tabii ki plan değişikliği ile gerçekleşebilir. Biz bu konuda AKP’lileri hem Karşıyaka Belediyesi’nde hem de İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde samimi görmüyorum. Tavırlarında maalesef çekingenlik görüyorum. Ancak burada yaşanan olan bir kent suçudur ve kent suçuna siyasi parti ayrımı gözetmeksizin herkesin kesin bir dille karşı çıkması gerekir. Onlardan da ümitsiz olsam da aynı şeyi bekliyorum” dedi.
 

cemil tugay akp mavişehir açıklama özel haber