ÖZEL HABER - Berberler Odası'ndan destek çağrısı! "Korona sonrası bizi normal bir hayat beklemiyor"

TAKİP ET

COVİD-19 salgını sonrası 21 Mart tarihinde İçişleri Bakanlığı tarafından kapatılmasına karar verilen berberlerin meraklı bekleyişi devam ediyor. Ekonomik anlamda zor günler geçiren küçük esnaf yardım eli beklerken her geçen gün açılma tarihleri ile ilgili yeni bir iddia ortaya atılıyor. Konuyla ilgili gazetemizin sorularını yanıtlayan İzmir Berberler Odası Başkanı Şükrü Bilgin ise saatte 1 müşteri iddiasından, 'Berber Çetesi' söylemlerinde kadar bir çok konuda açıklamalarda bulundu.

Oktay GÜÇTEKİN – İzmir Gündemi / Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını sonrası Türkiye’de ilk olarak kuaför, berber ve güzellik salonlarının kapatılmasına karar verilmişti. Alınan karar sonrası ise maddi açıdan zor günler geçiren berberler devletten yardım eli beklerken, sosyal medyada dolaşan asılsız bilgiler ile sürekli hayal kırıklığı yaşıyor. Gündemde olan konular hakkında gazetemizin sorularını yanıtlayan İzmir Berberler Odası Başkanı Şükrü Bilgin, saatte bir müşteri alımı ile berberlerin açılacağı iddialarını yalanlarken, berberler arasında oluşan yüzde 50 sistemi yüzünden bir çok berber çalışanının yardımlardan faydalanamadığını ifade etti.

“Böyle bir karar alınmış değildir”
 Müşteri kısıtlaması ile berlerlerin açılacağı iddialarına değinen İzmir Berberler Odası Başkanı Şükrü Bilgin bunların sadece öneriden ibaret olduğunu söyledi. Başkan Bilgin “Saatte 1 müşteri alınması söylentileri de tamamen temenniden ibarettir. Henüz böyle bir karar alınmış değildir. Bu İstanbul Berberler Odası’nın bir önerisidir. Kapıya bir kişi konularak içeride ateş ölçerli tek kullanımlık ürünler ile tıraş yapılması öneriliyor. Farzedin ki bu öneriler kabul edildi ve devlet açılmasına izin verdi. Sadece İzmir’de 10 bin  berber bulunuyor. Peki bunun denetimini kim yapacak ?” diye sordu.
 
“Keşke bizim önerilerimiz dinlense”
Önerilerinin dinlenmediğini ifade eden İzmir Berberler Odası Başkanı Şükrü Bilgin, kararı Sağlık Bilim Kurulu’nun verdiğini söyledi. Bilgin “Bizim de açıkcası önerecek pek bir şeyimiz kalmadı. Ne önerirsek önerelim Sağlık Bilim Kurulu zaten buna karar veriyor. Keşke bizim önerilerimiz de dinlense. İlk alınan kapatma kararı da bizim elimizde olmayan, bizleri dinlemeden alınan bir karardı. Tabi ki gerekiyorsa kapatılsın, insan sağlığı mühimdir ancak şuan açma kararı da bir o kadar tehlikeli duruyor. Biz de bundan kaynaklı olarak esnafımıza ne kapatın diyebiliyoruz ne de açın diyebiliyoruz” diye konuştu.

“Saç sakal kesimi 100 tl’den az olmaz”
Bir çok kişiden farklı öneriler geldiğini söyleyen Başkan Bilgin, söylenen öneriler yapılması halinde tıraş fiyatlarının ciddi oranda artacağını ifade etti. Bilgin “Şimdi bir çok temenni mevcut, ateş ölçer sistemi, tek kullanımlık havlular.. vs gibi ürünler kullanılmaya başlanırsa bundan tıraş fiyatlarıda ciddi anlamda etkilenecektir. Bu söylenenlerin yapılması halinde saç sakal tıraşının fiyatı 100 tl’den aşağı olamaz. Berberlerimiz bu durumda dükkanlarını açtıklarında, söylenen öneriler ile iş yaparlarsa dükkan maliyetlerini karşılayabilmek adına fiyatların tabi ki yükselmesi gerekir. Şuan bile zaten 100 tl karşılığında evine çağırıp tıraş ettirecek bir çok vatandaşımız mevcut. Bu durumda tabiki vatandaşlarımız da haklı. Onlar da işyerlerine, boş arazilere, evlerine çağırarak tıraş olmak istiyorlar. Ancak böyle bir şey olduğunda da bu sefer biz “Berber Çetesi” oluyoruz. Haberlerde berber çetesi çökertildi gibi ifadeler kullanılıyor. Bu söylemler gerçekten de hiç hoşumuza gitmiyor, çok yakışıksız bir durum.  Bundan dolayı da biz istediğimiz öneride bulunalım kiminin aklına yatıyor kiminin de hiç aklına yatmıyor” diye konuştu.
 
“Elbette haksız olan biziz”
Berberlerin kiralarının devlet tarafından karşılansın çağrısına da değinen Bilgin, özeleştiri yaparak bu konuda kendilerinin de hatalı olduğunu söyledi. Başkan Şükrü Bilgin “Kiraların karşılanması gibi bir olayın olması çok güç. Şuan bazı esnaflar 2 bin lira olan kiralarını maliyeye 200 tl olarak gösteriyor. Kira karşılanması gibi bir konu kabul edilse dahil maliyeye gönderilen miktar esas alınır ve yine esnafların kira bedeli tam olarak karşılanmaz. Bu konuda da elbette haksız olan taraf biziz ancak yüzde 25 gibi bir stopaj ücreti bulunuyor dükkanlarda. Bu ciddi ücretten kurtulabilmek adına maalesef bu yöntemi kullanan bir çok kiracı var” dedi.
 
“Erteleme değil kaldırılsın”
Devlet tarafından bağkurların ertelenmesine değinen İzmir Berberler Odası Başkanı, erteleme kararı yerine 6 aylık bağkur borçlarının devlet tarafından ödenmesi gerektiğini söyledi. Bilgin “Devlet tarafından alınabilecek önlemlerde var tabii ki. En azından 6 aylık bakur süreci alınmasaydı bu bile esnaflarımıza büyük bir katkı sağlardı. Ancak tabii ki bunda da erteleme yolu seçildi. Evet şimdi ödenmiyor belki ama 6 ay sonra karşımıza bunlar yine çıkmaya başlayacak. Ancak bize deselerdi ki ‘6 ay sizden almayacağız 6 ay sonra ödemeye başlarsınız’ bu nefes almamızı sağlardı.  Ancak şuan ki sistemle 6 ay sonra her ay 2 şer taksit ödemek zorunda kalacağız. Vatandaşımız yine ödeyemeyecek bu giderleri. Ötelemek demek bizleri ileride büyük bir felaketin beklemesi anlamına gelir. Hem kredilerimiz öteleniyor hem bağkurumuz, ancak bu öteleme süreci bittikten sonra ne olacak bu da düşünülmesi gerekli. Bu yüzde 6 ay devlet tarafından silinmesi gerekiyor. Elektirik ve su ücretlerimiz de şuan gelmeye devam ediyor. Devletimiz tarafından kapalı olan dükkanların faturaları üç aya karşılanmalı veya hiç alınmamalıdır. Ayrıca biz kiracılara destek olmak adına en azından ev sahiplerine de birrer çağrıda bulunulması gerekiyor. Çıkıp devlet tarafından “kiracılarınızdan bir kaç ay kira almayın” dense “Bizde kira alamyanlara yeri geldiği zaman vergilerde destek oluruz” dense en azından sayın Cumhurbaşkanımızı dinleyecek olan insanlar tarafından bu çağrı kabul görebilirdi. En azından bu çağrıya uyacak yüzde 50’lik bir ev sahibi çıkacaktır.”diye konuştu.
 
 “Maalesef yüzde 50 sistemi diye bir şey var”
Berberde çalışan işçilerin kesimden pay alarak kayıt dışı sigortasız çalıştığını söyleyen Başkan Bilgin, bu sistemin uzun yıllardır devam eden büyük bir sorun olduğunu söyledi. Bilgin “Bizlerde maalesef ki bir alışkanlık oluştu. Yüzde 50 sistemi. Nedir bu yüzde elli sistemi. Berberi kuran işletmeci yanına kalfa alıyor, kalfa her saç kesiminin yüzde 50 sini kendine alıyor, geri kalan yüzde 50 sini dükkan sahibi alıyor. Tabi burada kalfa kira, elektirik, su  ödemediği için bu parayı hoş buluyor ve kayıt dışı çalışıyor. Ancak diğer yüzde 50’yi alan esnaf ise bu tüm faturaları ödemek zorunda kalıyor. Aslında sistemdeki en büyük yanlışlardan biride budur. Kayıt dışı çalışmak o an ki gelirlerinden dolayı hoş gelsede bu kişilere  bu gibi durumlarda hiçbir yardımdan faydalanamıyorlar. Keşke yüzde 30 alsalar da sigortalı kayıtlı çalışan olsa bu işçilerimiz. Bu sorunlar tabii ki sadece bugünün sorunlarıda değil uzun yıllardır çözülmeyi bekleyen sorunlardandır” ifadelerini kullandı.
 
“Koronavirüs sonrası bizi normal bir hayat beklemiyor”
COVİD-19 salgını sırasında artan tıraş makinesi fiyatlarına değinen İzmir Berberler Odası Başkanı Şükrü Bilgin, kendilerini salgın sonrasında normal bir hayatın beklemediğini söyledi. Başkan Bilgin “Tabii ki ekonomide nerde bir boşluk varsa oradan insanlar kazanç elde etmeye çalışıyor. Bu kazanç elde eden kişi için ne kadar haklı bir sonuç olsa da bizim için büyük bir sorun aslında. Koronavirüs sonrasında bizi doğal olarak normal bir hayat beklemiyor. Bir bakmışsınız vatandaşlar artık saç kesme kültüründe  üç numara diye tabir edilen şekile alışmış. Bu da bizim için büyük bir sorun. Tabi ki saçını seven bir çok vatandaş var onlar belki berberlik sektörünü ayakta tutabilir ancak, bu dönemde artan tıraş makine satışları ile birlikte büyük bir darbe yiyeceğiz.
 

İzmir berberler odası kritik destek çağrısı korona sonrası normal hayat covid-19 koronavirüs coronavirüs şükrü bilgin