ÖZEL HABER/ Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ ile A'dan Z'ye 1 yıl

TAKİP ET

Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, göreve geldiği süreçten bu yana  geçen süreyi A'dan Z'ye gazetemize değerlendirdi… Yapmayı planladıkları ancak hayata geçiremediği projelere de değinen İduğ, gecikmelide olsa projelerini hayata geçireceklerini söyledi.

Oktay Güçtekin/ Cumhuriyet Halk Partisi adayı olarak  31 Mart yerel seçimlerinde Bornova’ya aday gösterilen ve seçimlerde aldığı yüzde 57.56’lık oy ile Bornova Belediye Başkanı Seçilen Mustafa İduğ göreve geldiği günden itibaren geçirdiği süreyi gazetemize değerlendirdi. Dramalılar Köşkü’nde sorularımızı yanıtlayan başkan Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, göreve geldiği günden itibaren yapmayı planladığı ancak bir türlü hayata geçiremediği projesini açıkladı. İduğ ayrıca, okulların açılması halinde gerekli tüm tedbirleri alacaklarını belirtirken, Bornova Belediyespor’un geleceği hakkında önemli bilgiler verdi.

“Hep birlikte mücadele etmek zorundayız”
Koronavirüs pandemisinin her geçen gün arttığına dikkat çeken Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, bu süreçleri hep birlikte mücadele ederek atlatacaklarını söyledi. İduğ “Görünen o ki vaka sayıları tırmanıyor ve uzmanlar Koronavirüs salgınında ikinci dalganın ortaya çıkabileceğini dile getiriyor. Dünyayı tehdit eden bu salgına karşı hep birlikte mücadele etmek zorundayız. Bu zorlu süreçte Bornova’da eğitim gören gençlerimize karşı sorumluluklarımızı da eksiksiz yerine getireceğiz.

Bu doğrultuda öğrencilerimizin yoğunlukla zaman geçirdiği tüm alanlarda temizlik ve hijyen çalışmalarını arttırıp, virüsten korunma, tespit yöntemleri ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgilendirmelerimize devam edeceğiz. Açıldığı dönemde işletmelerin dezenfeksiyonunu yaptık, bu alanda oluşabilecek bir tehdidi engellemek amacıyla yeniden böyle bir çalışmayı yapmayı planlıyoruz” diye konuştu.
 
“İşimizi eksiksiz yapmaya devam edeceğiz”
Bornovalıların bu pandemi sürecinde evde kalma çağrılarına uyduğunun altını çizen Başkan İduğ, şehir dışından okumaya gelen öğrencilerin ailelerine ise güven mesajı verdi. İduğ “Bornova özel bir ilçemiz, bilgi ve kültür düzeyi oldukça yüksek. Bu nedenle evde kalma çağrılarına uydu. Tekrar olmamasını dileriz ama bu yönde bir gereksinim ortaya çıkarsa yine de öyle olacağını düşünüyoruz. Elbette böyle dönemlerde belediye hizmetlerine ihtiyaç her zamankinden fazla oluyor. Örneğin günlük çöp toplanması üç katın üzerinde arttı. Biz de çalışanlarımızı üç vardiyaya çıkartarak 7/24 hizmet vermeye başladık. İhtiyaç durumunda tüm bu tedbirleri ve daha fazlasını yeniden alabilecek kapasitedeyiz. Bununla ilgili tüm tedbirlerimiz hazır.
Tüm vatandaşlarımız gibi çoğu başka kentlerden bize emanet edilen öğrencilerimizin de sağlığı için gece gündüz çalışmaya, işimizi eksiksiz yapmaya devam edeceğiz” dedi.
 
 “Belediye gelirleri yarı yarıya düştü”
Pandemi sürecinde birçok Bornovalının işsiz kaldığını belirten Mustafa İduğ, bu süreçte belediye gelirlerinin büyük bir düşüş yaşadığını söyledi. İduğ “İlk dalgayla işletmelerin kapanması sonucunda normal koşullarda çalışan, geliri olan çok sayıda Bornovalı işsiz ve gelirsiz kaldı. Bu süreci atlatmakta zorluk çekmelerinin önüne geçmek için hızla organize olduk. Bazı yatırım ve çalışmalarımızı askıya alırken sosyal yardım bütçemizi arttırdık.  Koronavirüs salgını nedeniyle tüm belediyeler gibi bizim de gelirlerimiz azaldı. Devletin aldığı vergiler düştüğü için o vergilerden belediyelere ayrılan pay da en az yarı yarıya düştü” diye konuştu.
 
Pandemiyi öngöremediklerini belirten Mustafa İduğ, bu süreçte kaynaklarını doğru kullandıklarını söyledi. İduğ  “Pandemiyi öngörmedik, göremezdik. Fakat her ticari işletmenin yaptığı gibi yıl başında olası kötü planlara göre bütçe çalışması yapmış, devletten aldığımız payın azalması durumunda çalışmaları yürütebilmek için gerekli çalışmaları yapmıştık. Bunun başı elbette tasarruf tedbirleri, mali disiplin ve doğru satın almadır. Bu sayede hem hizmet ve yatırımlarımıza devam ettik hem de çalışanlarımızın maaşlarını zamanında, eksiksiz ödedik. Kaynaklarımızı etkin ve verimli kullanarak doğru yerlere aktardık” dedi.
 
“Sıkıntı yaşamayız”
Koronavirüs sürecinde hayırseverlerinin payının altını çizen İduğ, kaynağı kendi içinde projeler üretmeye devam edeceklerini belirtti. İduğ “ Önemli bir konunun daha altını çizmem gerekiyor, bu zorlu süreçte hayırseverlerin de katkıları oldu. Belediyemizin yürüttüğü çalışmaların doğru istikamette gittiğini gören çok sayıda hayırseverin bize ayni yardımı oldu. Hatta Birleşmiş Milletler bile ihtiyaç sahiplerine ayırdığı bütçenin bir kısmını Bornovalılar için kullandı.

Bundan sonrası da hiç kimse, özel ya da kamu; hiç kurum için kolay olmayacak. Biz göreve geldiğimiz ilk günden itibaren yaptığımız gibi kaynaklarımızı öncelikli ve gerekli yerlere kullanıp, kaynağı kendi içinde projeler üreteceğiz. Süreci bu şekilde yönetmeye devam edersek sıkıntı yaşamayız” ifadelerini kullandı.
 
“Umarım küçülme yaşanmaz”      
Birçok kulübün salgın sürecinde branşlarda küçülmeye gittiğinin sorulması üzerine konuşan Mustafa İduğ, küçülmeyeceklerini söyledi. İduğ “Umarım yaşamaz. Özellikle geleceğimiz olan çocuklar ve gençlerimizin bedensel ve zihinsel olarak sağlıklı bireyler olarak yetişmesi için spor yapmaları şart. Bunun için Bornova Belediyesi olarak hiç taviz vermeden spora ve sporculara destek olmaya devam edeceğiz.

Hem basketbol, hem voleybolda tamamı alt yapıdan yetişen sporcularımızla önemli başarılar elde ettik. Yıldız Kız Takımımız 2. Lig’e yükselme başarısı gösterdi. Erkek basketbol takımımız play-offu zorlarken ligler sonlandırıldı. Tüm bu başarıları Bornovalı gençlerimizle elde ettik”  dedi.
 
“Tüm branşlarımızdaki faaliyetlerimiz devam edecek”
Spor kulüplerine büyük bütçeler ayırmadıklarını belirten Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, sporun yaygınlaştırılması için gerçekleştirilen yatırımlardan bahsetti. Mustafa İduğ “Bu işleri de çok büyük bütçeler kullanarak yapmadık. Zaten böyle başarılar daha da anlamlı oluyor. Biz belediyelerin yarışmacı takımlarının olmasını yerine, alt yapıya, tesise ve sporcu yetişmesine yatırım yapması gerektiğine inanıyoruz. Bu anlayışla tüm branşlarımızdaki faaliyetlerimiz devam edecek.

Salgına rağmen önceden planladığımız tesis yatırımlarından vazgeçmedik. Pandemi koşullarında amatör futbol kulüplerine ev sahipliği yapan Yusuf Tırpancı Sahası’nı yeniledik. Tribünlerin tamamın üstünü kapladık, koltukları yeniledik, tribün altlarına yeni soyunma odaları yaptık. Sırada yüzme havuzları ve yeni spor salonları var” diye konuştu.
 
“Önemli bir sorumluluk aldık”
Şehir Tiyatroları’nın yeniden başladığını belirten Başkan Mustafa İduğ, önemli bir sorumluluk aldıklarını söyledi.  Mustafa İduğ “Başladık, geçen hafta Radyo-yu Hümeyun oyunumuzla yeniden ‘perde’ dedik.
Elbette pandemi koşullarında, salonların yarı kapasiteyle kullanılma zorunluluğunun olduğu bir dönemde özel tiyatroların perdelerini açması çok kolay değil. Bu noktada Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrolarımız (BBŞT) önemli bir sorumluluk aldı, öncü rolü üstlenerek biraz da örnek olma isteğiyle perdelerini açtı" dedi.
 
“Sanatseverleri tiyatrosuz bırakmadık”
Başkan İduğ, Şehir Tiyatrolarına pandemi nedeniyle 5 aylık mecburi bir ara verdiklerini söyledi. İduğ “Tiyatromuz 28. sanat yılını geride bıraktı, ulusal ve ulusarası düzeyde sahnelediği oyunlar ve kazandığı ödüller ile gerçekten sadece Bornova değil, İzmir’in kültür ve sanat hayatına renk ve değer katıyor.
Salgın öncesi planlarımızı yapmıştık. Bu yılın 120 gecesi oyun sahneleyecek, tiyatroseverlerle daha sık bir araya gelecektik. Ancak pandemi 5 aylık mecburi araya neden oldu. Biz her şeye rağmen sanatseverleri tiyatrosuz bırakmadık. Daha önceden sahnelediğimiz oyunları evlerinde kalan Bornovalılar için sosyal medya hesaplarımız üzerinden yayınladık. Ayrıca tiyatromuz eğitmen ve oyuncuları, minikler için masallar okudu. Hazırlanan masal videolarını bölümler halinde yine sosyal medya kanallarımızda paylaştık” diye konuştu.
 
 
“Gecikmelide olsa hayata geçireceğiz”
Göreve geldiği günden itibaren en çok yapmak istediği projenin Çamdibi’ne planladıkları yüzme havuzu olduğunu belirten Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, gecikmelide olsa bu projelerini hayata geçireceklerini söyledi. İduğ “Aslında bu yıl 52 haftada 52 temel atacak ya da açılış yapacaktık. Bunların bir kısmını ertelemek durumunda kaldık. Bornovalı ve İzmirliler her şeyin en iyisine layık, en iyi en hızlı, en etkin hizmeti sunma isteğimizde bir değişiklik olmadı tabi ama bazı yatırımları ertelemek zorunda kaldık. Bunlar içinde yapamadığıma en üzüldüğümü soruyorsanız Çamdibi’ne yapmayı düşündüğümüz yüzme havuzu… Kampanya döneminde çocuklarımızın en çok talep ettiği şeylerin başında yüzme havuzları geliyor. Bunun çeşitli yerler tespit ettik. Çamdibi’nde düşündüğümüz yarı olimpik kapalı havuzun projesini bile hazırladık ama koronavirüs salgını elimizde olmadan bu yatırımın gecikmesine neden oldu. Bu yatırımın bitirilip hizmete açılmasını çok isterdim.

Çünkü bu havuzlar bir yanıyla çocuklarımızı çok mutlu edecek, bir diğer yanıyla da bölgenin spor kapasitesine çok önemli bir katkıda bulunacak. Biraz gecikmeli de olsa onların bu isteği en kısa zamanda yerine getireceğim” dedi.
 

bornova belediyesi mustafa iduğ 1 yıl röportaj üniversite pandemi koronavirüs salgın