ÖZEL HABER - DİSK İzmir'den çarpıcı corona yorumu "Özel sektörde 'Allaha emanet' işleyiş söz konusu"

TAKİP ET

Çin'de başlayan ve sonrasında dünyayı etkisi altına alan ve son olarak Türkiye'de de görülen COVİD-19 (Coronavirüs) salgını hızla yayılmaya devam ediyor. Geçtiğimiz haftalardan itibaren ülkemizde de görülmeye başlanan salgın sonrası yetkililerden önlemler ardı ardına gelmeye devam ediyor. Üniversite ve İlk ve Orta öğretimlerin uzaktan eğitime geçmesinin ardından, kamu kurumlarında çalışan sayıları da minimum seviyeye çekilmişti.

Oktay GÜÇTEKİN / İzmir Gündemi - Sağlık Bakanlığı tarafından ise bu zor günlerde hastanelerde  tüm risklere rağmen çalışan doktorlara moral verici haberler verilirken, gözler hastanelerde çalışan personellere çevrildi.

Hastanelerde doktorlar ile hemen hemen aynı risk altında çalışan temizlik görevlileri, güvenlik görevlileri ve tıbbi sekreterler, corovavirüs karşısında risk altında kalırken, koroyucu ekipmanlarının bile tam olarak verilmediğini iddia ediyor. İdialar üzerine gazetemize konuşan DİSK Birleşik Metal İş Sendikası  İzmir Şube Başkanı Ali Çeltek, hükümetin yaptığı açıklamaların vicdanları yaraladığını söyledi.
 
“Hükümetimizin yapmış olduğu açıklamalar vicdanları yaralıyor”
Dünya’da koronavirüsten etkilenen diğer ülkelerin vatandaşlarının arkasında durduğunu söyleyen DİSK İzmir Şube Başkanı Ali Çeltek, ülkemizde aynı durumun görülemediğini ifade etti. Çeltek hükümet tarafından yapılan açıklamaların insanların vincadanlarını yaraladığını söyledi.Başkan Çeltek “Bizler öncelikle bu ülkenin yurttaşları, sonra da temsil ettiğimiz işçilerin başkanları olarak hükemetin yapmış olduğu uygulamaları hayretle izliyoruz. Bütün dünyada önce sağlık, önce insan denilirken, bütün dünya liderleri insanlara hiçbir şey düşünmeyin hükümetiniz yanınızda derken, bizim hükümetimizin yapmış olduğu açıklamalar vicdanları yaralıyor.

Bizler tabi ki şanslı kesimleriz. Örgütlü olduğumuz fabrikalardaki işçi arkadaşlarımızın için maksimum korunması için elimizden geleni yapıyoruz. Ancak ülkemizdeki sendikalı sayısı yüzde  6-7’lerde. Yüzde 93’lük bir kesim sendikasız ve işverenlerin iki dudağının arasında çalışıyor” diye konuştu.
 
“Özel sektörde Allaha emanet işleyiş söz konusu”
Yapılan açıklamaların yetersiz olduğunu ifade eden Başkan Çeltek, özel sektördeki işleyişin sorunlu olduğunu ifade etti. Çeltek ”Şu anda yapılan açıklamalarda kronik hastalarla ilgili  evlerine gideceği söyleniyor. Ancak bunların işverenleri tarafından ücretli idari izinli sayılıp sayılmayacağı belirtilmiyor. Kamuda bunların açıklamaları net bir şekilde yapılırken, özel sektörde Allaha emanet bir işleyiş söz konusu. Sosyal devlet dediğimiz devlet böyle bir zamanda yurttaşların hem sağlığını hem de iş güvenliğini korumalıdır. Fabrikalardaki işçileri taşıyan servislerin nasıl olacağı yönünde bir genelge yayınladı İçişleri Bakanlığı tarafından. Ancak İzmir’den Manisa’ya giden işçi servisleri mevcut. Şehirler arası yolculuğa giriyor bu. Dolayısıyla yapılan açıklamaların  yetersiz olduğunu görüyoruz” dedi.
 
“Halkın çoğunluğunu ilgilendiren konularda yetersiz kalınıyor”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın işverenlere yaptığı kolaylıkları hatırlatan Çeltek, vatandaşların bazı giderlerinin devlet tarafından karşılanması gerektiğini vurguladı. Çeltek “Bütün hekimlerle konuşuyoruz. Bu konuya hakim insanlarla konuşuyoruz. Bu dönemde asıl konuşması gereken insanlar, sağlık emekçileridir. Ülkenin bir an önce karantinaya alınıp tüm insanların izole edilmesi gerekiyor. Kimsenin sokağa çıkmaması gerekiyor.  Bu süreçtede sayın Cumhurbaşkanımız patronlara nasıl açıklama yaptıysa, üç ay boyunca tüm halkın elektirik, su, doğalgaz, internet ödemelerinin devlet tarafından karşılanacağının güvencesini vatandaşa vermelidir. Bu karar bir an önce verilmelidir ki bu virüs belasından bir an önce kurtulalım. Ancak bunlar yapılmıyor. Bir taraflara mesajlar veriliyor. Halkın çoğunluğunu ilgilen konularda ise yetersiz kalınıyor” ifadelerini kullandı.
 
“Eşitlik ilkesine aykırı”
Hastanede çalışan doktor haricindeki personellerin yeteri kadar korunmadığına dikkat çeken Başkan Çelkte, yapılan bu uygulamaların eşitlik ilkesine aykırı olduğunu ifade etti. Çeltek “Hastanelerde çalışan güvenlik,tıbbi sekreter, temizlik görevlileri gibi personellerin yeteri kadar korunmaması eşitlik ilkesinede aykırı olan bir şeydir. Dokuz Eylül Üniversitesi hastanesinde DİSK olarak bizim  örgütlenmiş 77 teknik personelimiz var. Bu arkadaşlarımız doktorlarımızın yanında, röntgen cihazlarının tamirini yapıyorlar, elektirik tesisatının bakımını yapıyorlar yani hastane içerisinde her alana müdahile ediyorlar. Ancak siz aynı yerde çalışan bir çalışanınıza belirli imkanları verirken, diğer çalışanlarınıza o imkanları sağlamazsanız, çalışanlarınızın çalışma şevklerini kırarsınız. Sağlık her şeyin ötesinde olan bir şeydir. Siz bu imkanlarını sağlamazsanız burada çalışanlar buralarda ayrılmak için ellerinden geleni yapacak duruma gelirler.

Hükümetin tüm insanların sağlıklı bir biçimde çalışabilmesini sağlaması gereklidir.  Tabiki çalışması gereken bazı birimler vardır. Doktorlar, askerler, polisler, belediye hizmetleri yapanlar gibi. Savaşta bile ön cephede savaşanların arkasında onları destekleyen birimler vardır.  Şu anda bu toplumu iyileştirmesi gerek doktorlar ve o doktorlara yardımcı olan hemşireler, teknikerler, kapıda görev yapan güvenlik görevlileri , temizlik elemanları gibi tüm kademelerin devlet güvencesi içerisinde olması lazım. Bunları nasıl görmemezlikten geliyorlar. Sağlık Bakanı’na bunlar sorulduğunda ileriki süreçlerde değerlendirileceği söyleniyor. Böyle bir gecikme durumu söz konusu oldukça insanlar hastanelerden kaçmaya başlar.  Herkes can derdine düşer. Bu durumda o doktora da hemşireye de kimse yardım edemez duruma gelir” diye konuştu.
 
“Baştan aşağıya skandal”
Türkiye’de bulunan üç büyük ilin belediye başkanlarının sürekli açıklamalar yaptığını ve önlemler aldığını vurgulayan Çeltek, belediyelerin kendi imkanlarıyla yapabildiği şeyleri devletin yapamamasını eleştirdi. Çeltek “Uzmanlar korunma yöntemleri ve taşıyıcılık konusunda önemli açıklamalarda bulunuyor.  Ancak benim gözlemlediğim kadarıyla bu süreçte bile siyasi hesaplar yapanlar var. Üç Büyükşehir Başkanı çeşitli açıklamalarda bulunup önlemler alıyor. Şuan da her türlü yetkisi ve imkanı olan devletin  yetkili olduğu hastanede malzeme yok, beledilerin yetkili olduğu hastanelerde ise belediyeler bir takım imkanları çalışanlarına sağlıyabiliyor. Baştan aşağı bir skandal var” ifadelerini kullandı.
 
 
“Hükümetin çok net ve somut adımlar atması lazım”
İnsanların koronavirüs ile birlikte işsizlik ve ekonomik olarak bir çok konuda endişeli olduğunu ifade eden Ali Çeltek “Çalışanların öncelikli talebi sağlıklı bir ortamda çalışmak istiyor. İkinci olarak ise  ücretsel anlamda  evlerine gönderilen  insanların bir kaybının olmaması. Tabiki bu süreçlerde  iş kayıplarının olmaması da en önlemli konulardan bir tanesi. Genelde insanların derdi bir süre sonra ortaya çıkması tahmin edilen ekonomik koşullar. Şuan konuştuğumuz insanlar eksik malzemelere rağmen işlerini yapmaya çalışıyorlar  ancak bir süre sonra devlet tarafından yapılmış olan çalışmalar ile evlerine gönderilmiş olan insanların ekonomik sıkıntılarınınn ortaya çıkacağı endişesi mevcut. Bu konularla ilgili hükümetin çok net ve somut adımlar atması lazım.

Hükümetin bütün yurttaşları güven altına alıcak  yaklaşımları orataya koyması lazım. Bu ülkenin insanlarının paralarıyla rantlarına rant katan insanalrın ellerini ceplerine atması lazım. Her şeyi işçiden emekçiden halktan beklememeleri gerekiyor. Bir an önce sosyal devlete uygun bir uygulamanın hayata geçmesi gerekiyor. İşçilerin öncelikle iş güvencesi ile sağlıklarının korunması gerekiyor” diye konuştu.

corona coronavirüs korona koronavirüs özel sektör dİsk dİsk İzmİr ali çeltek önlem özel haber gündem haber