ÖZEL HABER / DİSK'ten ESHOT'taki koronavirüs vakalarıyla ilgili net açıklama!

TAKİP ET

ESHOT'ta artan koronavirüs vakaları sonrası DİSK Genel-İş 1 Nolu Şube Başkanı Engin Topal'dan İzmirlileri rahatlatacak bir açıklama geldi. İzmir ulaşımı için önemli bir yere sahip olan otobüslerin güvenli olduğunu belirten Topal, şoförlere COVİD-19 testinin İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılmaya devem ettiğini belirtti.

Oktay Güçtekin /İzmir ulaşımı için önemli bir yere sahip olan ESHOT, son günlerde artan koronavirüs vakaları ile gündeme gelmeye devam ediyor. ESHOT çalışanları arasında ilk koronavirüs vakalarının görülmesinin ardından  DİSK Ege Temsilciliği, ESHOT ve İzmir Büyükşehir Belediyesi aracılığı ile çalışanlara test yapılması konusunda İl Sağlık Müdürlüğü’ne başvurmuştu. Medyada çıkan haberlerin ardından ise İl Sağlık Müdürlüğü Kurban Bayramı öncesi ESHOT çalışanlarına test yapmaya başlamıştı. Kurban Bayramı nedeniyle ara verilen test işlemine ise Kurban Bayramı’nın bitmesi ile birlikte yeniden başlandı. Yeniden vaka oranlarının gündeme gelmesinin ardından ise gazetemize konuşan DİSK Genel-İş 1 Nolu Şube Başkanı Engin Topal, test yapım işlemlerinin sürdüğünü, şoförler arası vaka oranlarının en az olduğu illerden birinin ise İzmir olduğunu belirtti. Topal ayrıca atölyede çalışan işçilerin sağlığı için bazı önlemler alındığının altını çizdi.
 
“Personel listesi İl Sağlık Müdürlüğü’nde”
ESHOT’ta koronavirüs testlerinin bayram öncesi başladığını belirten DİSK Genel-İş 1’Nolu Şube Başkanı Engin Topal, bütün personellerin listesinin İl Sağlık Müdürlüğü’nde olduğunu söyledi. Topal; Bayramdan önce ESHOT’ta çıkan pozitif vakalar sonrası  bizler ESHOT üzerinden İl Sağlık Müdürlüğü’ne dilekçe yazdık.  Ancak bu dilekçeden sonra herhangi bir karşılık gelmemişti. Bizde bu sessizliğin ardından ise bir basın açıklaması düzenledik ve Sağlık Bakanlığı ile iletişime geçildi ve şoför arkadaşlarımıza testler başlamıştı. Tabii ki Kurban Bayramı’nın araya girmesi ile birlikte de bu testlerin yapımına bir süre ara verilmek zorunda kalındı. Bayramın ardından ise gerekli çalışmalar yürütülüyor ve atölyeler olsun çeşitli noktalar olsun şuan testten geçiriliyor. Bütün personel listesi de şuan İl Sağlık Müdürlüğü’nde mevcut durumda” diye konuştu.

“Testler devam ediyor”
İl Sağlık Müdürlüğü’nün testlere devam ettiğinin altını çizen Topal, test için önceliğin vakaların görüldüğü alanlara verildiğini belirtti. Topal “Tabii ki öncelik olarak pozitif vaka çıkışı yaşanan yerlerde test işlemi sürdürülüyor. Şuan büro diğer tabir ettiğimiz atölye kısmında olan yerlerde pozitif vaka çıkan alanlarda testlerimiz yapılmaya devam ediyor. Hepsine yetişmek tabii ki mümkün değil, ancak testlerin yapıldığını söyleyebiliriz. Koronavirüs testi pozitif çıkan sayısı bayram sonrası küçük bir artış yaşandı ancak, dün gazetede çıkan bir haber gibi değil. Yani bayramdan önce başlayan test yapımı şuan da devam etmekte” dedi.

“ESHOT çok önemli işlere imza attı”
ESHOT şoförleri içerisinde herhangi bir sıkıntının bulunmadığını belirten Başkan Engin Topal, vakaların atölye kısımlarında çıktığını belirtti. Topal “Ulaşım anlamında herhangi bir sıkıntımız bulunmuyor. Vaka oranları daha çok iç kısımlarda yanı atölyelerde yaşanıyor. Tabii ki vaka sayılarına baktığımız zaman İzmir ulaşımındaki sayılar ülke geneline göre oldukça iyi durumda. ESHOT bu konuda da gerçekten çok önemli işlere imza attı. Kendi maskesini, kendi siperliğini üretmeye başlamış durumda şuan.

Personellerinde biraz daha dikkat etmesi lazım. Sonuçta günde 1-2 milyon insanın taşındığı bir işi yapmaktayız. Ancak gerçekten de önlemler açısından şuan tedbir alımı konusunda en üst düzeyde olunduğunu söyleyebiliriz. Bu şekilde de bunun üstesinden geleceğimize inanıyoruz. Pandeminin ilk gününden bu güne kadar toplam 17-19 kişi de pozitif vaka tespit edildi. Bunların sadece 4-5’i sahada olan arkadaşlarımız geri kalanları ise atölyelerde çalışan kişiler. Sayı bizim açımızdan gerçekten çok iyi bir durumda. Umarım ki bu sayıların üstüne çıkmaz. Zaten bizde çıkmaması için elimizden geleni yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Çok önemli tedbirler alındı”
İzmir’de diğer illere oranla ulaşım ağında virüsün daha az yayıldığına dikkat çeken Topal, bunda ESHOT’un büyük bir payının olduğunu söyledi. Topal “İzmir’de şoförler arasında vaka sayısının artmamasının en büyük nedeni aslında ESHOT ve Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa çalıştığı bir sistemde, tüm koruyucu önlemler üst düzeyde alındı. Sayın ESHOT Genel Müdürümüz pandemi başlarında zaman zaman personelleri sadece 3 saat çalıştırdı. Bize bulaşmamasının bir nedenlerinden biride budur aslında. Çünkü 7-8 saatlik bir çalışma süremiz varken bizleri riske atmadı ve çalışma sürelerini ciddi derecede azalttı. Tüm bunlarda gerçekleşince sayısı ciddi anlamda düşük seviyelerde kalmış oldu” ifadelerini kullandı.

“Çay ocakları kaldırıldı”
Vakaların artması ile birlikte bazı önlemlerin alındığını söyleyen Genel-İş 1 Nolu Şube Başkanı Engin Topal, çay ocaklarının kapatıldığını söyledi. Topal; “Türkiye genelince hastalığı karşı olan mücadelenin düştüğünü görüyoruz. Zaten vakaların artmasının nedenlerinden biride bu oldu aslında, mücadele seviyemizi çok düşürdük. Bizim personellerimizde de Türkiye genelinde olduğu gibi bir gevşeme olduğunu gördük. ESHOT’ta bayram sonrası tekrar tedbirleri arttırmak için duruma el attık ve çalışma alanlarında çay ocakları, birleşik oturum düzeninin tamamını kaldırdık. Çalışanlar tabii ki biraz sıkıntı çekecek bu durumdan ancak, önce sağlık diyerek bu tedbirleri almak zorunda kalındı” diye konuştu.
 
“Büyükşehir imkanları ile bu süreci atlatmaya çalışıyoruz”
Pandemi sürecinde İzmir Büyükşehir Belediyesi hariç bir çalışma göremediklerini belirten Engin Topal, bu süreci tamamen büyükşehir’in imkanları ile atlatmaya çalıştıklarını vurguladı. Topal; “Şuanda bildiğimiz kadarıyla ESHOT ve İl Sağlık Müdürlüğü arasındaki iletişim oldukça iyi gidiyor. ESHOT tarafından bir sorun iletildiği zaman şuan ekipler hemen müdahile etmek için olay yerine gidiyorlar. Şuan da görevliler ESHOT’ta çalışmalarını yürütüyor. Ancak şuan bize verilen hiçbir koruyucu ekipmanda Sağlık Müdürlüğü’nün desteği de bulunmuyor. Dezenfektan, maske gibi tüm koruyucu önlemleri İzmir Büyükşehir Belediyesi bize temin ediyor. Tamamen İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kendi imkanları doğrultusunda biz bu süreci atlatmaya çalışıyoruz.

4-5 milyon nüfusu olan bir ile Sağlık Bakanlığının el atması gerekiyor. Türkiye’nin en büyük 3’üncü ili olan İzmir’de şuan sokağa çıktığımızda bakanlık tarafından dağıtılmış hiçbir önlem göremiyoruz. Böyle bir salgın ile sadece ESHOT, İzmir Büyükşehir Belediyesi gibi kurumların başa çıkabilmesi mümkün değil. Bu yüzden Sağlık Bakanlığı devreye girip gerekli tedbirleri almalı. Konya’ya gösterdiği ilgiyi desteği İzmir’e de göstermeli. Büyükşehir Belediyesi’nin tüm İzmir’e koruyucu ekipman dağıtmasını beklemesi haksızlık olur” dedi.

“İzmir’de en güvenli ulaşım şuan otobüslerdir”
İzmir’de ulaşımı kullanacakların korkmaması gerektiğini ifade eden Engin Topal, otobüslerin oldukça güvenli olduğunu söyledi. Topal “İzmir’de ulaşım şuan oldukça güvenli durumda. Birçok vatandaş şunu düşünmeli. 3 bin 400,4 bin şoförün bulunduğu bir yerde sadece 4-5 şoförün koronavirüs testi pozitif çıkmış durumda. Tüm son duraklarda arkadaşlarımız otobüsleri dezenfekte ediyor. Yani İzmir’de otobüs kullanan vatandaşların otobüslerden korkmasına gerek yok. Onlar öncelik olarak kendi önlemlerini almalı. Ancak otobüse binan vatandaşların bazıların hala maske olmadığı gözleniyor. Öncelik olarak bunlara çözüm bulunmalı. Vatandaşlar eğer kendi önlemlerini alırsa, şuan İzmir’de en güvenli ulaşım otobüsler aracılığı ile yapılıyor diyebiliriz” diye konuştu.

eshot ulaşım engin topal disk özel haber