ÖZEL HABER/ Efes Selçuk'un ilk kadın başkanından kadınlara pozitif ayrımcılık!

TAKİP ET

Türkiye'nin kanayan yarası kadın cinayetlerini 8 Mart'ta Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel ile konuştuk. Kadın dayanışmasını hayatının merkezine alan Başkan Sengel yürütülen çalışmaları anlattı, 'Boyun eğmeleyelim' 'İstanbul Sözleşmesi'ni uygulayalım' çağrısında bulundu.

ÖZEL HABER/ Aylin BAYRAM 2020 yılını geride bırakırken kadın cinayetlerinin hala devam ettiği ve birçok kadın cinayetinin nedeninin erkek egemen anlayışla yürüyen bir sistemin ürünü olarak sürdüğü günümüzde, kadınların ekonomik anlamda özgür olamaması bu cinayetlerin temel nedenlerinden biri olmaya devam ediyor. Ülke bazında yapılan çalışmaların yanı sıra yerel yönetimler de kadınlara yönelik şiddeti önlemek adına faaliyetler yürütüyor.  8 Mart’ta kadın cinayetlerini ve Efes Selçuk Belediyesi’nde kadına yönelik yapılan çalışmaları gazetemize anlatan Başkan Filiz Ceritoğlu Sengel, sorunun temel nedeni olarak, kadının ekonomik anlamda özgürleşememesine vurgu yaptı. Başkan Sengel, “Daimi olarak kadınlarla çalıştığım için sorun özünde de ekonomik özgürleşememek olduğunu biliyorum. Kendilerini ifade edebilmeleri, özgüvenlerini kazanabilmeleri için hayatın her koşuluna dahil olabilmeleri gerekiyor” dedi.



SENGEL’DEN BAĞIMSIZLIK VURGUSU
Kadına yönelik şiddet ve yürütülen çalışmalarla ilgili çarpıcı açıklamalar yapan Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, “Sadece yerel yönetimler anlamında değil, başkan olduğum süreçten de öncesine dayanan bir mücadelemiz var. 2009 yılından itibaren ben kadınlarla birlikte çalışıyorum.  İzmir Kalkınma Ajansı’nın kurduğu Selçuk Kadın Eğitim ve Gelişim Merkezi’nde hukuksal destek veriyorduk. Sürekli eğitim ve kişisel gelişim derneğinin de başkanlığını yürüttüm. Daimî olarak kadınlarla çalıştığım için sorunuzun özünde de ekonomik özgürleşememek olduğunu biliyoruz. Kendilerini ifade edebilmeleri, özgüvenlerini kazanabilmeleri için hayatın her koşuluna dahil olabilmeleri için siyasette neden bu kadar kadın az diye konuşmalar duyuyoruz. Bunun esas sebebinin bağımsızlıklarının olmamasından kaynaklanıyor. Sosyal ve siyasal yaşamda yer alabilmeleri için ekonomik olarak bağımsız olma zorunluluğu ortaya çıkıyor. İşte bu yüzden bir şeyleri sözde ifade etmekten ziyade özde ne yapabiliriz diye kafa yormak lazım. Bu özde yapılacak olanlarda, herhangi bir şiddete uğradığında veya cinsel istismarla karşı karşıya kaldığında nereye müracaat etmen gerektiğinden önce müracaat etmemen için ne yapılmalı, koşulları ne olmalıya kafayı yormak lazım.”

SELÇUK’TA KADINA YÖNELİK EYLEM PLANI
Kadınlar için yeni çalışmalara yer verdiklerini dile getiren Başkan Sengel, “Biz de Efes Selçuk Belediyesi olarak, 8 Mart’ı baz aldık. Meclise verdiğimiz önergelerle birlikte buram buram kadın önergelerini dahil ettik. Ve şöyle bir karara vararak bir eylem planı hazırladık. Evet kadına hukuki ve psikolojik danışmanlık veriyoruz ama sosyal ve ekonomik yaşama dahil etmemiz gerekiyor. Attığımız her adımda bunu esas alıyoruz. Mesela Efeslim Kart diye bir kart çıkartıyoruz. Bu kartın içerisine sosyal yardımlarda var. Çevre ayağı da var. Eğitim ayağında da öncelikle kız çocuklarının eğitimi için kullanmaya çalışıyoruz.  En son bedellerle de onların üniversiteye giriş ücretlerini ödedik” dedi.


Kadın istihdamına yönelik kadın esnafa fiyat indirimi yapıldığını dile getiren Sengel, “Öte yandan biz kadın istihdamı daha fazla olsun diyoruz ama biz bunu teşvik edecek ne yapıyoruz diye düşündük. Öncelikle dedik ki kadın esnaf Selçuk’ta bir yer açacaksa belediyenin alacağı ücretlerde bir indirim yapabiliyoruz. Sonra aile konutu şerhi diye bir şey var hukukçular bunu bilirler. Bunun için emlak servisimiz bir suret onay harcı alır, tüm belediyelerde olduğu gibi. Biz aile konutu şerhiyle ilgili bir konu olduğunda artık almıyoruz. Meclisten geçecek olan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği komisyonundan geçecek. Erkekler, genel itibariyle eşlerinin üstüne yapmaktan çekinirler. Ancak biz diyoruz ki eğer inşaat ruhsatı almak istiyorsa, onda bile indirim yapacağız diyoruz. Böylelikle aslında kadını ekonomik olarak güçlendirmeyi istiyoruz.”

Efes Selçuk'ta Toplumsal Eşitlik için 3 adım


İLK DERS 16 MART’TA!
Kadınlara tarımsal anlamda da destek verildiğini dile getiren Sengel, bunun yanı sıra kadının bilgiyle donatılmasının altını çizdi. Başkan Sengel kadına  hukuksal alanda okur yazarlık kazandırmak için 16 Mart’ta ilk derslerin başlayacağının müjdesinin de gazetemiz aracılığıyla duyurdu.

 “Gelir gelmez yaptığımız çalışmalardan birisi de Selçuk Efes tarımsal kalkınma kooperatifi kurmaktı. Tamamen kadınlara pozitif bir ayrımcılık sağlayan bir kooperatifi kurduk. Kadınlarımızın ürettiklerini kooperatif onlardan satın alıyor, biz de kooperatiften alıyoruz. Böylece kadınlar normal şartlarda ekonominin içerisine hızlıca girebiliyorlar. Çok alışık oldukları bir şeyi onlardan toplu alımlar yaparak maddi olarak destek sağlıyoruz. Toplumun tüm dezavantajlı kesimleri ile birlikte kadınların karşı karşıya bırakıldığı eşitsizlikleri gidermeyi amaçlayan "Yerel Eşitlik Eylem Planı" ile kadını bilgiyle donatmak istiyoruz. O yüzden de yakın bir zamanda ortaya çıkaracağımız bir şeyde kadınlarımıza okur, yazarlık kazandıracağız.  İlk dersimizi de 16 Mart’ta vereceğiz. İZAV ile birlikte gönüllü 3 avukatla birlikte eğitimler verecekler. Kadınlarımızın evine gelen ödeme emrinde neler yapabileceğini, cezaya nasıl itiraz edebileceğini anlatacağız. Çok yakında da Efes Tarları, Toprak Okulu, Tohum Merkezi, Üretici pazarı ve Tarım müzesini kuracağız. Buralarda da kadın istihdamına yer vereceğiz, tezgah vereceğiz. Özelliğimiz ve önceliğimiz her zaman kadın olacak. Aslında kadını stratejik planın göbeğine koyarak yapmışız. O kadar ki birçok yerlerde masal evleri açılıyor. Kadınlar çalışırken çocuklarını bırakabilecekleri bir yer bulamıyorlar. Bizim burada tarım işçisi kadınlarımız çok fazla ve ne yazık ki sosyal güvenceleri yok. Sosyal güvencesi olmayan o kadınlara bari biz kapıları açalım istiyoruz. Sabahın 6’sında tarlaya giden kadınlarımızın çocuklarına bir depoyu kreşe çevirdik. Hepsi çocuklarını bize bırakıyor ve işleri bitene kadar biz onlara bakıyoruz” dedi.
 

Efes Selçuk 8 Mart'a hazır: 'Kadın insanlığın kanatlarıdır'


8 MART MESAJI VE ‘BAŞARI’ VURGUSU
8 Mart Emekçi Kadınlar Günü’nde İstanbul Sözleşmesi’nin önemini vurgulayan Sengel, şu mesajları verdi;

“Kadın cinayetleri var mı? Evet var. Her geçen gün artıyor mu? Evet artıyor. Ama bunun en önemlisi kaç yıl aradan geçmiş ama uygulanmayan İstanbul Sözleşmesi var. Uygulamaktan kaçınan bir sisteminde parçasıyız. Ne yazık ki. Biz İstanbul Sözleşmesi uygulansın diyelim, demeye de devam edelim. Bu konuda da asla boyun eğmeyelim. Ama bunun haricinde de  biz bu serüvene ufacık belediyeler olsak da  kadınlarımızın hayatlarına nasıl bir pencere açarız diye başladık. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde artık kadınların tamamen başarısından bahsettiğimiz günlerin olmasını ümit ediyorum. Başarısından gücünden ve toplumsal cinsiyet eşitliğinden bahsettiğimiz günlerde 8 Mart’ı kutlamak istiyoruz” açıklamasını yaptı.
 

filiz ceritoglu sengel izmir efes selçuk 8 mart efes selçuk belediyesi kadın