ÖZEL HABER/ ESHOT şoförlerinden İl Sağlık Müdürlüğü'ne test çağrısı: "Hastalığı yaymaktan korkuyoruz"

TAKİP ET

COVİD-19 pandemisinden en fazla etkilenen iş kollarından olan toplu ulaşım şoförleri korku içerisinde. İzmir'de ESHOT şoförleri arasında hızla yayılan koronavirüs vakaları sonrası test talebinde bulunan DİSK ve İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü'nden olumsuz cevap almıştı. Yaşanan gelişmeler üzerine gazetemize konuşan ESHOT şoförleri ise, şoförlerin yüzde 80'inde hastalığın mevcut olduğunu ve korktuklarını söyledi.

Oktay Güçtekin / İzmir Gündemi - İzmir ulaşımında önemli bir yere sahip olan ESHOT’ta koronavirüs krizi yaşanıyor. ESHOT Genel Müdürü Erhan Bey ve eşinin koronavirüs testinin pozitif çıkmasının şoku yaşanırken beş ESHOT şoförünün daha COVİD-19 test sonucunun pozitif çıktığı açıklanmıştı. Yaşanan gelişmeler sonrası DİSK, İzmir Büyükşehir Belediyesi aracılığı ile İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’ne tüm çalışanların testten geçirilmesi için başvurmuş ancak olumsuz cevap almıştı. DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı da dün gerçekleştirdiği basın toplantısında ESHOT’ta çalışan 16 kişinin koronavirüse yakalandığını duyurmuştu. Yaşanan gelişmeler sonrası ise İzmir Gündemi’de bugün ESHOT şoförleri ile birlikteydi. Şoförler arasında artan vaka oranları sonrası tedirgin olduklarını belirten çalışanlar, futbolculara her maç öncesi test yapılırken, İzmir’de her gün milyonlarca kişi ile temas kuran şoförlere test yapılmamasını eleştirdi. Bazı şoförler ise İl Sağlık Müdürlüğü’nün test yapmama kararının siyasi olduğunu söyledi.
 
“Şoförlerin yüzde 80’i koronavirüse yakalandı”
Artan koronavirüs vakaları sonrası gazetemize konuşan ESHOT şoförü İlker Akdemir şoförlerin büyük bir risk altında olduğunu söyledi. Akdemir  “Şoförler büyük risk altında. Biz her şeyden önce halkımızı düşünmek zorundayız, ailemizi düşünmek zorundayız. Biz hasta olunca herkes enfekte olacak. Bu araçların içerisinde bizim günde 8-9 saatimiz geçiyor. Normal olarak da içerisinde öksürmeme, bir yere dokunmama gibi bir şansımız bulunmuyor. Ben pandemi sürecinde izin dahil kullanmadan çalıştım. İnanın ki arabaya binen birçok kişiye hasta gözüyle bakıyoruz. Çünkü gerçeği bu. Herkes enfekte oluyor ancak bunun farkında değil. Biz şoförlerin yüzde 80’inde koronavirüs mevcut. Enfekte oldular. Bir şekilde bu hastalığı geçiriyoruz. Nefes darlığımız, öksürüğümüz var ancak kimseye bu derdimizi anlatamıyoruz. Hastaneye gidip test yapın diyemiyoruz. Hafta bir defa futbolculara test yapılabiliyorsa bize de en azından sırayla çağırıp test yapabilirler. Benim üç çocuğum var ve ben eve gidince onlara yaklaşamıyorum” dedi.
 
“Neye göre test yapıyorlar bilmiyoruz”
Konuşmasına devam eden Akdemir açıklanan test sayılarının neye göre yapıldığını bilmediklerini söyledi. Akdemir “İl Sağlık Müdürlüğü keyfe keder mi test yapıyor ya da Sağlık Bakanlığı nasıl test yapıyor bilmiyoruz ancak 50 binlerde test yapıldığı duyuruluyor. Ancak bu 50 bin kişi sürekli aynı kişiler. Farklı kişilere test yapmak istiyorlarsa bizlere yapsınlar. Bizlere test yapılması kesinlikle gerekiyor. Futbolculara haftada bir test yapılıyorsa bizlere daha sık test yapılmalı. Yaz ayları sonunda bu salgın iyice patlayacaktır” ifadelerini kullandı.

“Korkuyoruz”
Koronavirüs hastalığına yakalananları gördüklerini ifade eden Akdemir, tüm çalışanların korktuğunu söyledi. Akdemir “Şuan seferlere çıkarken korkuyoruz. Sonuç olarak hastalık geçiren insanları görüyoruz ve bundan da korkmamak mümkün değil. Sendikamızın vereceği tüm kararada uyacağız. Yönetim kademelerinde gelen kararlar neyse biz onu uygulayacağız. Çünkü halkın sağlığı, bizim sağlığımız her şeyden daha önemli. Biz insanlara bu hastalığı yaymaktan korkuyoruz” diye konuştu.
 

“Yetkililer çalıştığımız ortamları gelip görmeli”
ESHOT şoförü İzzet Altun ise kendileri için alınan önlemlerin bir an önce arttırılması gerektiğinin altını çizdi. Altun “Önlemler kesinlikle arttırılmalı. Biz şoförler olarak büyük bir endişe duyuyoruz. Yetkililer gelip bizim çalıştığımız ortamları görmeliler. Bence bizleri gördükten sonra kararlarını bir kez daha gözden geçireceklerdir. Alınan her karar bizim ve ailemizin içini biraz daha rahatlatacaktır. En azından içimiz rahatlamış olur.

Kendi düşüncemi söylemek istiyorum. Bence İzmir’de şoförlere testlerin yapılmaması siyasi bir karardır. Futbolculara test yapılırken, asıl risk taşıyan grupların içerisinde olmamıza rağmen bizlere yapılmaması bizlerin aklında soru işareti yaratıyor” dedi.
 
“Çok büyük risk altındayız”
Tüm çalışanların büyük bir risk altında olduğunu söyleyen ESHOT şoförü Sevilay Özdemir ise yolcularında risk altında olduğunu belirtti. Özdemir “Bir ESHOT şoförü olarak, bizler koronavirüs testinin yapılmasını istiyoruz. Çünkü hepimiz büyük bir risk altındayız. Hem kendimiz, hem yolcularımız risk altında. İçimizde maalesef bu rahatsızlığı yakalanmış arkadaşlarımız da var. Bizim de çocuklarımız ve ailelerimiz var. Bizler acaba koronavirüs taşıyor muyuz diye oldukça tedirgin oluyor ve üzülüyoruz.

Şoförler olarak tabii ki seferlere çıkarken korkuyoruz. Biz ne kadar kendimiz önlem almaya çalışsakta, alkollerle bulunduğumuz alanı silsekte, binen kişilerde koronavirüs olup olmadığını bilmediğimiz için işimizi yaparken korkuyoruz” diye konuştu.
 

eshot koronavirüs test izmir şoför korkuyoruz özel haber