ÖZEL HABER - İşten çıkartılan DİSK üyesi 94 işçiye CHP'li Beko'dan destek! 'Her zaman yanınızdayım'

TAKİP ET

ÖZEL HABER-Ege Serbest Bölge'de bulunan Kale grup ve  Pratt Whitney ortaklığında olan fabrikada DİSK'e bağlı 94 işçinin çıkartılmasının yankıları devam ediyor.

Oktay Güçtekin - İzmir Gündemi / Ege Serbest Bölge’de bulunan Kale grup ve  Pratt Whitney ortaklığında olan fabrikada DİSK’e bağlı 94 işçinin çıkartılmasının yankıları devam ediyor.

Geçtiğimiz günlerde gazetemizin duyurduğu ve iddialara göre sendikaya üye olmaları nedeniyle ‘hırsızlık’ gibi çeşitli bahaneler öne sürülerek işten çıkartılan emekçilerin direnişi devam ediyor.

 İş haklarına hiçbir neden gösterilmeden son verilen, tazminatları ve işsizlik maaşların almaları engellenen işçiler eylemlerinin ikinci haftasında da Serbest Bölge girişindeki bekleyişlerini sürdürüyor. 

İşlerini geri alana kadar eylemlerini sürdüreceklerini ifade eden DİSK üyesi 94 işçi, soğuk hava koşullarına rağmen fabrika karşısındaki bekleyişini sürdürürken, Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Kani Beko’dan işçilere destek geldi. İzmir Ege Serbest Bölge Sanayisinde eylem yapan işçileri ziyaret eden Kani Beko, geçmiş dönemlerde yürüttüğü DİSK Genel Başkanlığını hatırlatarak işçilere ‘Her zaman yanınızdayım’ mesajı verdi. İşçilere destek için Kani Beko'nun yanısıra CHP İzmir İl yönetiminden Ali Rıfat Koç ve DİSK İzmir Bölge Sorumlusu Ali Çeltek'de katıldı.

Eylem yapan işçilerle bir araya gelen CHP’li Beko sonrasında gazetemizin sorularını yanıtladı. 2017 yılında o dönemki Başbakan Binali Yıldırım’ın konuşmalarını hatırlatan Beko, “Yıldırım söylediği sözün arkasında durmalıdır” dedi. İşçilere destek veren

“Yıldırım söylediği sözün arkasında durmalı”
 2017 Yılında dönemin Başbakanı Binali Yıldırım’ın söylediği ‘’Türkiye’de herkes istediği sendikayı seçebilir’’ sözlerini hatırlatan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko Yıldırım’ı sözünün arkasında durması gerektiğinin altını çizdi. Beko “1972 yıllarından beri sokaklardayım ve sokakların çocuğuyum. İşçiler bana göre çok kutsal insanlardır. Çünkü onlar üretim yapan insanlar. Buradaki arkadaşlarımız ise zaten haksız yere işinden edilmiş, görevi elinden alınmış işçi kardeşlerimiz. Burada bulunan arkadaşlar ömrü boyunca beni desteklemiş, benim arkamda durmuş insanlar. Bende burada hayatım el verdiği sürece yanlarında olmaya devam edeceğim.  Bugün burada Gaziemir Serbest Bölge’de yapılan şey tam anlamıyla işçi katliamıdır. Bir cinayettir. Burada işveren anayasayı ayaklar altına almıştır. Binali Yıldırım Başbakan olduğu dönemlerde işçilere ‘kesinlikle korkmayın, sendikalara üye olun’ dedi, işçilerde sendikalara üye oldular. Ancak burada 94 işçi kıdem tazminatları bile verilmeden sendikaya üye oldukları için farklı gerekçeler ile işten çıkartıldı. Şimdi ise onlara sahip çıkmak başta bizim, sonrada şu an İzmir Milletvekili olan Binali Yıldırım’a aittir” dedi.

“İşçiye çamur atmak işverenlere yakışmıyor”
İşten çıkartılma süreçlerine değinen Kani Beko, sürecin işleme şeklini anlattı. Suç işleyen biri varsa öncelik olarak disiplin kuruluna aktarılması gerektiğini söyleyen CHP’li Beko, patronların delil olmadan işçiye çamur atmaması gerektiğini söyledi. Beko “Türkiye’de milyonlarca işçi var. Tabiki zaman zaman çalıştıkları yerlerde bir takım sorunlar olmuştur. Ancak bunları atmak için önce disiplin kuruluna verirsiniz, orası değerlendirmesini yapar. Fakat buradaki gibi işçilere hırsız demek veya delil olmadan başka bir ithamda bulunmak doğru değildir. İşçiler onurludur, aydınlık bir geleceği olan insanlara böyle bir çamur atmak işverenlere de yakışmayan bir durumdur.” diye konuştu.

“İşverenler bugün rahat imkanlara sahipse bunun nedeni emekçi işçi kardeşlerimizdir”
İşverenlerin yaşadığı refah durumunun sağlayıcısı olarak emekçi işçileri gösteren Kani Beko, hükümetin bir an önce bu konuya el atması gerektiğini söyledi. Beko “Eğer bugün işverenler koca koca fabrikalara sahip oldularsa, villalarda oturuyorlarsa, yazın dünyanın en güzel yerlerinde tatil yapıyorlarsa bunun asıl sebebi o işçilerdir.

İşçiler sendikalı olmasın, asgari ücretten fazla almasın ve temel ihtiyaçlarından fazlasını karşılayamasın diye işçilere en büyük baskıyı genelde işverenler uyguluyor. Burası önemli bir sanayi bölgesi. Savunma Sanayisinde önemli bir yere sahip olan bu işyerinde  F-35 uçaklarının motor ve bir takım parçaları üretiliyor. Çıkarılan işçilerin ise liyakatlı, deneyimli ve birikimli işçiler olduğunu görüyoruz. Bu işçi çıkarımı bu fabrikadan vazgeçiyorum demektir. Bu fabrikanın bacası sürekli tütmelidir. İş barışının burada sağlanması gereklidir. Bu zihniyet Türkiye’deki 8.5 milyon kişiyi issiz konuma düşürmüştür. Bu yüzden buraya hükümetin ve devletin el atması gereklidir.” diye konuştu.

“Anayasal haklarını kullandıkları için işsiz kaldılar”
Milyonlarca insanın Türkiye Anayasasına güvenerek sendikalı olduğunu söyleyen Beko “Türkiye’de milyonlarca insan Anayasa’nın 51. Maddesine göre doğal haklarını kullanarak sendikalara üye oldular. Anayası’nın 51’inci maddesinde dediği gibi ‘İşçiler kendi özgür iradeleri ile istedikleri sendikaya üye olabilirler’, siz de bu maddeye göre DİSK’e üye olmayı seçtiniz. İşçiler neden sendikaya üye olmak ister. Ekonomik, demokratik, siyasi ve sosyal haklarını en iyi sendikalar korur diye üye oldular. 10’uncu Avrupa Uluslararası Çalışma Örgütü toplantısı İstanbul’da 2017 yılında gerçekleştirildi. Bu toplantıda dönemin Başbakanı Binali Yıldırım, delegasyonun önünde ‘İşçi arkadaşlarım kesinlikle korkmasınlar, işçi kardeşlerimiz Türkiye’de istedikleri sendikaya üye olsunlar’ dedi. Sizde bu çağrının ardından sendikalarınıza üye oldunuz. Ben buradan İzmir Milletvekili Binali Yıldırım’a sesleniyorum. İzmir Gaziemir Serbest Sanayi Bölgesi’nde kale grup fabrikasında çalışan işçi kardeşlerimiz DİSK’e üye oldular. Bundan dolayı da gerekçesiz bir şekilde kıdem tazminatlarını bile ödemeden 94 işçi, emekçi kardeşimizi işlerinden attılar. Kışın ortasında bir işçiyi işten atmak demek, çocuklarını aç bırakma demektir. Kışın ortasında işçiyi işten atmak demek, atılan işçinin evini perişan etmek, aç bırakmak demektir.

 “Yıldırım ile bizzat iletişime geçeceğim”
2017 yılında yaptığı açıklamalardan sonra işçilerin ona güvenerek sendikalara girdiğini söyleyen CHP İzmir Milletvekili Kanı Beko “AKP İzmir Milletvekili Binali Yıldırım’ı bizzat bende arayacağım. Burada yıllar önce söylediği sendikalaşma hakkı yüzünden işten atılan 90 küsur arkadaşımızın neler yaşadığını anlatacağım. Kendisine sözünün arkasında durması gerektiğini ileteceğim“ dedi.
 

chp İzmİr serbest bÖlge İŞten Çikartilan dİsk Üyesİ İŞÇİ her zaman yaninizdayim cumhurİyet halk partİsİ kanİ beko kanİ beko organİze sanayİ bÖlge sanayi gazİemİr Özel haber gÜndem Özel haber