ÖZEL HABER/ İzmir'de depremzede çocukların eğitimine ara yok

TAKİP ET

Türkiye'yi derinden sarsan 6 Şubat depremlerinin ardından birçok insan evlerini bırakıp göç etmek zorunda kaldı. Birçok öğrencinin eğitimleri aksadı. Depremzede çocuklara kucak açan İzmir İzfen Koleji Kurucusu Özgür Soman ve Rehberlik Koordinatörü Pınar Şen çocukların okula uyum süreçlerini gazetemize anlattı

Nur DAYI/İZMİR GÜNDEMİ- Asrın felaketi olarak nitelendirilen, Türkiye'yi derinden sarsan 6 Şubat depremlerinin ardından birçok insan evlerini bırakıp göç etmek zorunda kaldı. Birçok öğrencinin eğitimleri aksadı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın yazısı ile özel okullar depremzede çocuklara kapılarını açtı. İzmir İzfen Koleji'ni depremzede çocuklara sıcak bir yuva oldu. Okul Kurucusu Özgür Soman ve Rehberlik Koordinatörü Pınar Şen afet bölgesinden gelen çocukların kula uyum süreçlerini gazetemize anlattı.

ŞİŞİRİLMİŞ İLGİYE GEREK YOK

İzfen Koleji kurucusu Özgür Soman depremzede çocuklara doğru yaklaşımda bulunmanın önemini vurguladı. Özgür Soman,"Bu çocukların yaşamış olduğu depresyonu sıkıntıyı doğru anlamamız gerekiyor. Ne yaşadıklarını hissetmemiz ve buna göre geldiklerinde çocukları yeni ortamları yaşadıkları sıkıntıları düşünerek hazırlıklı bir ortam oluşturmalıyız. Bu çocuklara aile yapılarını iyi analiz edip bu sıkıntılardan uzak tutacak önlemler almamız gerekir. Akademik ve psikolojik durumları iyi analiz edilmiş olmalı. Okulun rehberlik servisi, öğretmen ve çalışanlarıyla bu ortamı hazır etmiş olması lazım. Biz bunu okulumuz olarak deprem yaşandığı andan itibaren gözleri tahmin ederek bu istişareleri yaptık. Özel ve şişirilmiş gereksiz ilgiye de gerek yok. Çocuklara olması gerektiği şekilde okul ortamı sağlanması yeterli olacaktır. Okul çalışanları ve bizlerin duyarlılığı eğitimci bakışıyla çocuklara yaklaşılması gerekiyordu. Biz bu hazırlıklarımızı yaptık ve onları dahil ettik." dedi.

 

UYUM SORUNU YAŞAMADIK

İzfen Koleji kurucusu Özgür Soman öğrencilerin uyum sureci hakkında,"Bizim iki tespitimiz oldu. Gerçekten korku gözlerinde okunuyordu. İlerisi için bir belirsizlik gözlerinde görülüyordu. Akademik olarak iyi olduğunu gördük. Akademik bir geriliğe rastlamadık ama psikolojik olarak artık haber izlemek istemeyen ortamda bu tip konuşmalar geçtiğinde kendini kapattıklarını hissediyorduk. Şuan okulumuzda yapmış olduğumuz hazırlıklar neticesinde uyum süreci çok hızlı gelişti. Uyum konusunda sıkıntı yaşadığımız hiçbir öğrencimiz yok." dedi.

 

SICAK BİR KUCAKLAMA YARALARIMIZI SARIYOR

İzfen Koleji Rehberlik Koordinatörü Pınar Şen okula gelen çocuklar için yaptıkları çalışmaları anlattı. Pınar öğretmen,"Deprem olduğunda okulumuza öğrenci ve velilerin geleceğini tahmin etmiştik. Depremzede insanlar gelmeden önce biz öğrencilerimize ve velilerimize bu profilde öğrencilerimizin geleceğini ve nasıl davranılması gerektiğine, evde çocuklara nasıl davranılması gerektiği hakkında online seminerler yaptık. Bu sürece öğretmenlerde öğrencilerde hazır geldi. En başta depremzede velilerimiz ve öğrencilerimiz tedirgindi ama bilinçli öğrenci ve veli profili ile karşılaştıklarında hiçbir sıkıntı yaşamadık.  Bir sıcak kucaklama bütün yaralarımızı sarıyor. Burada velilerimize çok iş düştü. Evde çocuklara,  gelecek olan depremzede çocuklara ne sormaması gerektiğini biz velilere anlattık. Çocuklar okuldan eve gittiğinde yargılayıcı sorular sormamayız öğrettik. Bu süreci veli iş birliği ile atlattık.

Okul sürecinde adaptasyonlarında Milli Eğitim Bakanlığı'nın verdiği uyum süreci ile ilgili anekdotları uyguladık. Bunların dışında ilk tanışma etkinliği yaptık. Olumlu olumsuz duygu çalışmaları yaptık. Olumsuz duygularında bizim duygularımız olduğunu öğrendik.  Bu çalışmalarımızı yaparken depremzede çocukları ayrıştırmadık. Etkinliklerimiz grup çalışması şeklinde sınıf içerisinde yaptık. Çocukların kendini bu şekilde daha rahat ifade ettiğini gözlemledik. Korku canavarı etkinliği yaptık. Diğer öğrencilerimizin de korktuğu şeyler olduğunu gördük.  Bu etkinliklerde MEB'e bağlı kaldık. Okullar açılmadan önce biz rehberlik öğretmenlerine neler yapacağımıza dair eğitimler verdiler."  dedi.

VELİLERİMİZ SEFERBER OLDU

İzfen Koleji kurucusu Özgür Soman velilerin desteğini hep hissettiklerini vurguladı. Özgür Soman, "Bizim okulumuzun veli yapısı, okuluna bağlı veli profilidir. Velilerimizle bu durumu paylaştığımızda hemen hemen hepsi seferber oldu. Maddi manevi ne gerekirse yanlarında olacaklarını söylediler. Velilerimizin büyük desteğini aldık. Gelen depremzede velilerimde dibi görmüş ve iyi velilerimde var.  Biz okul olarak ayrım yapmadan destek olduk. Velilerimiz hala durumu takip edip etmekte. Bize veli olarak gelmeyen, bizim okulumuza gelmemiş ama depremzede ailelere de okul ve veli iş birliği ile yardımlarımız devam etmekte. Bu konuda en büyük destekçimiz velilerimiz." Dedi.

 

GÖNÜLLÜLÜK ESAS

Depremzede ailelere maddi manevi yardımların hala devam ettiğini söyleyen İzfen Koleji Rehberlik Koordinatörü Pınar Şen "Bazı velilerimiz, gönüllü olarak aile görevi aldı. İhtiyaçları oldukça bizlere liste atıyorlar. Biz okul olarak velilerle ihtiyaçlarını temin ediyoruz. Daha yeni bir kamyon oluşturuldu ev düzmeye yetecek kadar eşya vardı içerisinde. İzmir Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile yapıyoruz gönüllülük esaslı. Devlet Su İşlerinde 600 tane aile kalıyor. Hafta sonu etüt yapmadığımızda okul öğretmenlerimiz gönüllü olarak eğitim vermeye gidecek.  Orada çocukların kitapları yokmuş. Resim malzemeleri yokmuş bunların hepsini velilerden temin ettik.

Hatay'da Suriye sınırında bir çadır kentte resim atölyesinde velilerimle organize olduk tüm malzemeleri buradan Hataya gönderdik. Gelen malzemeleri öğrenciler paketledi.  Tamamen ortaokul öğrencilerini işin içine dahil etmek istedim. Bir şeylerin bilincini aşılamak istedim.  Yardımlaşmayı öğrensinler istedim. Paketlemeyi kolilemeyi çocuklara yaptırdık. Veliler iş birliği ile oldu, velilerimiz her zaman arkamızdaydı ama çocukların organizasyonu ile gerçekleşti her şey. Öğrencilerimiz okulumuzda düzenlenen ' oyuncak için bir tebessüm yeter' etkinliğinde de öğrencilerimiz çocukluğundan kalma bir oyuncağını getirdi. Bazıları içerisine mektup yazdı. Desteklerimiz ve gönül bağımız sadece okulla sınırlı kalmadı. "dedi

 

MADDİ MANEVİ HAZIR OLMALIYIZ

İzfen Koleji  Kurucusu Özgür Soman 6 Şubat depremleri için,"Tüm ulusumuza milletimize geçmiş olsun diliyorum felaketlerin yaşanmaması dileğiyle desem de yaşanmaya devam edecektir. Bizim bu durumlara ülke olarak hazır olmamız gerekiyor. Yaşandığında insanların yanında maddi manevi hazır olmamız gerekiyor.  Önlemlerimizi almamız gerekiyor ülkece bunu bir kez daha görmüş olduk. " dedi.

izmir eğitim deprem depremzede çocuk