ÖZEL HABER – İzmir'in ciğerleri için geri sayım başladı! 2020 yılı içerisinde zarar görmüş tüm alanlar ağaçlandırılacak!

TAKİP ET

Geçtiğimiz yıl 18 Ağustosta başlayan ve İzmir'de bir çok alanın kül olmasına neden olan orman yangınının yaraları sarılmaya devam ediliyor. 500 hektarlık bir alanın zarar görmesine neden olan yangın sonrası çalışmalarını sürdüren İzmir Orman Bölge Müdürlüğü gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Son durum hakkında bilgi veren Bölge Müdürü Zafer Derince, yaklaşan yaz ayları nedeniyle de vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Oktay  GÜÇTEKİN / İzmir Gündemi - 18 Ağustos 2019 tarihinde İzmir'de başlayan orman yangını, saatte 70 kilometreye ulaşmış ve şiddetli rüzgarın etkisiyle üç ilçenin ormanlık alanına yayılmıştı. Çıkan yangın sonrası ise 500 hektarlık bir alan küle çevirmişti. 2019 yılında etkili olduğu alan bakımından ise bulunduğu yılın en büyük yangını oldu. Gerçekleşen yangının üzerinden 9 ay geçmesine rağmen büyük bir bölümünün ağaçlandırılma çalışmalarının tamamlandığını söyleyen İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince İzmir Gündemi’ne özel açıklamalarda bulundu. Çalışmaların bu yıl içerisinde tamamlanacağını söyleyen Derince, son aşama için ihalenin yapılacağını açıkladı.
 
“Bu yıl içerisinde tamamlanacak”
Çalışmaların büyük bir bölümünün tamamlandığını söyleyen İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince, koronavirüs nedeniyle kalan bölümün çalışmalarının aksadığını söyledi. Derince “Yanan alanlarda ilk önce yanan ağaçların kesilip boşaltılması gerekiyordu. Bu işlemin yüzde 90’lık bir bölümü tamamlandı. Kalan yüzde 10’luk bölüm için ise çalışmalar devam etmekte. Tabiiki şuan koronavirüs nedeniyle işçilerin çalışmalarında aksaklıklar yaşanmakta. Bunun ile bilirkte yanan alanların yüzde 80’lik bir bölümünde ise hem fidan dikimi gerçekleşti, hemde doğal gençleştirme dediğimiz işlem yapıldı. Doğal gençleştirme dediğimiz de, yangında zarar görmemiş bölgelerin kendilerini tekrar doğal olarak yenilemesi anlamına geliyor. Kalan bölümler için ise ihaleye gidilecek. Biz ihalelerimizi hazırladık, sahanın sürülmesi, kalan kısımların fidanlarının dikilmesi yönünde ihalelerimiz hazır. Bu yıl içerisinde de kalan bölümlerin ağaçlandırılması yapılacak ve tüm alanlar yeşilleştirilmiş olacaktır” dedi.
 
“Yerel bitki örtüsüne uygun ağaçlandırıldı”
Yapılan ağaçlandırılmalar hakkında da bilgi veren Zafer Derince, ağaçlandırılmanın bitki örtüsüne uygun şekilde yapıldığını söyledi. Derince “Bu alanda, bölgenin yerel bitki örtüsüne uygun olan kızılçamdikimlerini gerçekleştirdik. Ayrıca yaban hayatta faydalı olabilecek çeşitli meyve ağaçları da bu bölgede ekilen türlerden oldu. Bu alanda ise ortalama olarak 5 milyonun üzerinde bir fide dikimi gerçekleştirildi” diye konuştu.
 
“Sürekli kontrolümüz altında”
Ağaçlandırılma çalışmaları yapılan bölgelerin sürekli olarak kontrolleri altında olduğunu ifade eden Bölge Müdürü Derince, vatandaşların dolaşmaması için gerekli önlemlerin alındığını söyledi. Derince “Biz ormanda fidanları sulamayız. Ancak bu mevsimde çok fazla kuraklığında olacağını düşünmüyorum. Bizim görüşlerimize göre bu dikimler yaz kuraklığını sorun yaşamadan atlatacaktır.Biz oraları sürekli kontrol altında tutuyoruz. Valilik kanalı ile yangın komisyonu kararı alındı. Yangın riski olan alanlara giriş çıkışlar yasaklanacak. Bu sayede de riskli yerlerde vatandaşlarımızın dolaşması mümkün olmayacak” ifadelerini kullandı.
 
“Büyükşehir ile ortak bir çalışmamız olmadı”
Yangında hasar göre alanın orman bölgesi olduğunu ifade eden İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile bu alanda birlikte çalışılmadığını söyledi. Derince “Burası orman alanı. Ormanların bakımı gelişmesi gençleştirilmesi tamamen orman bölge müdürlüğüne aittir. Bunun için biz burada kendi plan ve projelerimize göre gerekçi çalışmaları yaptı. Bu alan için büyükşehir ile herhangi bir çalışmamız olmadı” diye konuştu.

 
“177 Orman Yangın İhbar hattını aramalarını rica ediyoruz”
Yaz ayları ile birlikte ormanlarda tehlikenin oluşabileceğini hatırlatan Zafer Derince, vatandaşlara çağrıda bulundu. Derince “Vatandaşlarımıza özellik yazın piknik yaparken ateşli piknikten kaçınmalarını öneriyorum. Ormanın derinliklerine girerek tütün izmaritleri ve ateş, yangın çıkaracak camlar, şişeler gibi maddeleri ormana atmasınlar. Ormanlık alanlarda riskli alanlarda seyahat etmesinler. Herhangi bir ateş duman görmeleri durumunda da ücretsiz olan 177 Orman Yangın İhbar hattını aramalarını rica ediyoruz” ifadelerini kullandı.

orman yangını 2019 yangın karabağlar izmir orman bölge müdürlüğü ağaçlandırılma özel haber izmirin ciğerleri 2020 koronavirüs ağaçlandırılacak