ÖZEL HABER - İzmir Tabip Odası Başkanı anlattı: "Sağlık çalışanları psikolojik ve ekonomik olarak büyük yıkım içerisinde"

TAKİP ET

İzmir Tabip Odası Başkanı Funda Barlık Obuz COVİD-19 pandemisinde artan vakalar sonrası gazetemize açıklamalarda bulundu. 'Yeni normalleşme' sürecinin çok hızlı bir şekilde yapıldığını söyleyen Başkan Obuz, ayrıca bu süreçte sağlık çalışanlarına verilen vaatlerin de yerine getirilmediğini ifade etti.

Oktay Güçtekin / İzmir Gündemi - Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını sonrası ülkemizde alınan tedbirler ile birlikte vaka oranları binin altına inmişti. Vaka oranlarında yaşanan azalma sonrası ise Cumhurbaşkanı Erdoğan “Yeni normal”i açıkladı. Açıklanan “Normalleşme” ile birlikte cafe, lokanta,AVM gibi toplu alanların açılmasına karar verilmiş ve şehirlerarası yolculuk kısıtlaması son bulmuştu. Alınan karar sonrası Türkiye’de görülen günlük vaka sayılarında ciddi bir artış yaşandı. Bin 500’lü sayıların yeniden görüldüğü vaka oranları sonrası vatandaşlar ikinci dalga paniği yaşarken, konuyla ilgili İzmir Tabip Odası Başkanı Fulya Barlık Obuz yaşanan gelişmeleri gazetemize değerlendirdi. “Yeni normal” sürecini değerlendiren Başkan Obuz, alınan kararlarda aceleci olunduğu söyledi. Süreçte sağlık çalışanlarının oldukça yıprandığının altını çizen Başkan Obuz, sağlık çalışanları için verilen sözlerin tutulmadığını ifade etti.

"Vaka sayılarıan göre açılma uygulanabilir" 
Koronavirüs rakamlarının artma nedeninin erken açılmaların olabileceğini ifade eden Türkiye Tabip Odası İzmir Şube Başkanı Funda Barlık Obuz, vaka sayılarına göre açılım modelinin gerçekleşmesi gerektiğini vurguladı. Başkan Obuz “Koronavirüs salgınında gerçekleşen artışların nedeni Türkiye genelinde erken açılmalar, işyerlerine dönüşlerin olması, toplu taşıma araçlarının kullanımın çok yoğunlaşması, restoran, kafe ve AVM’lerin erken açılması vürüsün tekrar yayılmasının nedenleri arasında sayılabilir. Asıl sorun ise vakaların sayılarına göre bir açılma uygulanmadı. “Normalleşiyoruz” denerek Türkiye’nin her yerinde toplu açılma işlemleri gerçekleşti. Bu artışın da bu kararların bir sonucu olduğunu düşünüyorum” dedi.

"Ekonomik kaygılarla aceleci olundu" 
Sağlık çalışanlarının pandemi sürecinde büyük emek harcadığını ifade eden Başkan Obuz, “Normalleşme” sürecinde ekonomik kaygıların etkili olduğunu söyledi. Obuz “Sağlık çalışanları bu süreçte gerçekten büyük emekler harcadı. Bu nedenle bu açılımları yaparken bu kişileri düşünerek, daha geç, daha yavaş bir açılım olabilirdi. Ancak maalesef ekonomik kaygılar ile bu süreçteki açılımlarda oldukça erken davranıldı. Bu süreçte özellikle bazı şehirlerde oldukça yoğunlaşmalar mevcut ancak rakamlar açık olarak ilan edilmediği için bizde açık alanlarda nerelerde maske takma zorunluluğu getiriliyorsa oralardan çıkarımlar yapmaya çalışıyoruz. Ya da bazı illerde kendi aldığımız veriler ile eskiye göre daha artış olduğu söyleniyor. Çünkü başlangıçta kaynak olarak İstanbul görülüyordu. Vakaların yüzde 60’ının olduğu yer İstanbul’du. Ancak açılım ile birlikte şehirlerarası ulaşım açıldıktan sonra bu virüs bir anda yaygınlaştı” ifadelerini kullandı.

"Sadece pozitif vakalar sayılıyor" 
Açıklanan rakamların tam olarak gerçek sayılar olmayabileceğini söyleyen İzmir Tabip Odası Başkanı Funda Barkın Obuz, Sağlık Bakanı’nın sadece testi pozitif çıkanları açıkladığını ifade etti. Başkan Obuz “Sağlık bakanlığı sadece testi pozitif çıkan vakaları açıklıyor. Oysa ki testi pozitifleşmemiş ancak klinik görüntülemesiyle bu hastalığa uyan kişilerde mevcut. Bu miktar bunlarda göz önüne alındığı zaman İzmir’de daha da fazla olabilir. Yaz ile birlikte kıyılar,toplu halde bulunulan,sahilleri,plajlar havuzlar daha fazla insanla dolacak. Buralarda da bundan kaynaklı olarak fiziksel mesafe de aşılabilecek. Biz bundan kaynaklı olarak kaygılanıyoruz. Bunlar haricinde ise maske kullanımının uygulanması gerekiyor. Maskenin kullanımı için illa bir yasak olması gerekmiyor. Özellikle düşülen yanlışlardan biriside kapalı ortamlarda maskenin takılması lazım. Sadece açık alanlarda değil kapalı ve birlikte çalışılan ortamlarda da maskenin takılması gerekiyor” diye konuştu.

"Henüz ilk dalgadayız"
Vatandaşlar arasında ikinci dalga başladı söylemlerine açıklık getiren İzmir Tabip Odası Başkanı, henüz birinci dalga içerisindeki dalgalanmaları yaşadığımızı söyledi. Başkan Obuz “Henüz COVİD-19 pandemisinde birinci dalga içerisindeyiz. İkinci dalga söylemleri ancak şuan içinde bulunduğumuz birinci dalganın tamamen sıfırlanması halinde tekrar çıkarsa söz konusu olacaktır. Biz henüz ilk dalga içerisindeyiz ve bu süreçte de dalgalanmaları yaşıyoruz. Bu süreçte halkımızı bilinçlendirmeliyiz. Uyarılar, görseller hazırlanabilir, belediyeler yerlere çemberler çizdi ancak insanlar onların dışında kalıyor” dedi.
 
"Sağlık çalışanları psikolojik ve ekomik yıkım içerisinde"
Sağlık çalışanlarının bu süreçteki emeklerine rağmen, kendilerine verilen sözlerin tutulmadığını ifade eden Başkan Obuz, vaatlerin tutulmamasının yanı sıra özlük haklarının da kesintiye uğradığını vurguladı. Obuz “Sağlık çalışanlarının şuan için ekipman sıkıntısı bulunmuyor. Ancak bu  ekipman tedarikinin sürekli olarak devam etmesi gerekiyor. Bu süreçte 500’ün üzerinde sağlık çalışanı enfekte oldu, 5 hekim arkadaşımızı ise kaybettik. Sağlık çalışanları bu süreçte tabii ki hem psikolojik olarak hem de ekonomik olarak büyük bir yıkım içerisindeler. Bu süreçte kamuoyunda görüldüğü gibi özlük hakları sorunları yaşandı. Hem kamuda hem de özelde çalışanlar için söz verilen vaat edilen ödemeler yapılmadı. Bu ödemelerin yapılmadığı gibi ayrıca zarar edildiği gerekçesi ile var olan hakları da kesildi” diye konuştu.
 

Özel haber İzmİr tabİp odasi funda barlik obuz