ÖZEL HABER / İzmir Tabip Odası Başkanı Çamlı'dan kritik uyarı: "Önümüzdeki süreçte pandemi alevlenecek"

TAKİP ET

İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı İzmir'deki vaka oranlarını değerlendirdi. Gazetemize konuşan Çamlı, koronavirüs ile mücadelede alınacak tedbirlerin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini vurgularken, sonbahar ve kış aylarına dikkat çekti.

Oktay Güçtekin / İzmir Gündemi - Türkiye’de artan koronavirüs vakaları sonrası gözler Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu’nun alacağı tedbirlere çevrildi. Vaka sayılarının tekrar binli rakamların üstüne çıkması sonrası tedbirlerin bir türlü alınmaması ise vatandaşlarda endişe yarattı. Konuyla ilgili gazetemizin sorularını yanıtlayan İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, sonbahar’a dikkat çekti. Çamlı Sonbahar ve kış ayları ile birlikte vaka oranların ciddi bir artışın olmasını beklediklerini belirtirken, şuan bununla ilgili hiçbir tedbirin alınmamasını eleştirdi. Çamlı ayrıca İzmir’de vaka sayılarında artışın olduğuna dikkat çekti.
 
“Vaka sayılarında artış var”
İzmir’de vaka sayılarında artışın olduğunu söyleyen İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, artışın diğer illere oranla daha az olduğunu söyledi. Çamlı “İzmir ile ilgili kesin sayıları maalesef ki paylaşamıyoruz. Çünkü Sağlık Müdürlüğü tarafından İzmir’deki koronavirüs sayıları bizlere paylaşılmıyor. Biz bu sürecin şeffaf yönetilmesi ve alınacak tedbirlerin daha iyi uygulanması ve bizlerin önerilerinin daha rahat olabilmesi açısından biz bu verilerin bizimle paylaşılması için yeniden bir başvuru gerçekleştirdik. Ancak bizim bu sütçe hastanelerden ve hastana de çalışanlardan aldığımız geri bildirimler doğrultusunda vaka artışının olduğu şekilde. Valimiz de geçtiğimiz günlerde bu artışa dikkat çekmişti. Ancak tabii ki İzmir’de diğer illere oranla koronavirüs vakalarında daha düşük bir artış söz konusu” diye konuştu.
 
“Hata yapıldığının farkına varılması lazım”
Vaka sayılarında her geçen gün artışın olduğunun altını çizen Lütfi Çamlı, normalleşme sürecinde hata yapıldığını söyledi. Çamlı “Öncelikle pandemi sürecinde sürecin nasıl seyrettiğini gösteren veriler vardı. Bu verilere bakıldığında Mart ayında başlayan pandemi Nisan ayında bir pik yapmış durumdaydı. Sonrasında ise bir takım önlemler ve kısıtlamalar ile bu sayılar binli vakarla inmişti. Fakat 1 Haziran’da henüz bilimsel veriler böyle bir gevşeme için yeterli değilken ekonomik kaygılar göz önüne alınarak, tüm Türkiye’de önlemler kademesiz bir şekilde açılım sürecine girildi ve önlemler kaldırıldı. Ancak biz görüyoruz ki o tarihten bu tarihe vakalarda bir azalma olmadığı gibi bir artış var. O zaman bir yerde hata yapıldığının farkına varılması lazım. Sahadan veri toplanmasının amacı alınacak kararları ve getirilecek tedbirleri belli etme içindir. Ancak baktığımız zaman bu veriler artışı göstermesine rağmen hala sadece maske tak ve mesafeye uy ile bu olayı kontrol altında tutmak, tüm sorumluluğu tamamen vatandaşa yüklemek kabul edilebilir değil” diye konuştu.
 
“Açıklamalar rehavete neden oldu”
Lütfi Çamlı devletin üst düzey yöneticileri tarafından yapıla “Destan yazdık”, “Kontrol altına alındı”  gibi açıklamaların vatandaşlarda rehavet yarattığını söyledi. Çamlı “Vakalarda biz azalma olamadığı gibi bir artış var. Bakanlığın verilerine göre aynı kaldığını düşünürsek bile demek ki bu kontroller yeterli değil anlamına gelir ve bir takım önlemlerin, tedbirlerin alınması gerekir. Buradaki en önemli unsurun 1 Haziran’da koronavirüsü kontrol altına aldık, bir başarı hikayesi ya da bir “Destan” yazdık düşüncesi sonrası vatandaşlarda rehavet oluşması oldu” dedi.

“Birinci ağızdan açıklanmasıdır”
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamalarının vaka sayısının kontrol altına alınamamasının en net belirtisi olduğunu belirten Lütfi Çamlı tedbirlerin zamanında hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Çamlı “Sonbahar bu tür solunum enfeksiyonlarının arttığı bir süreç. Buna mevsimsel gripte eklenince ikisinin bir arada görülmesi nasıl bir etki sağlayacağı konusunda bir bilgimiz de yok. Bu yüzden bir takım tedbirlerin şimdiden alınması gerekiyor. Ancak böyle bir hazırlık var mı ya da bir türlü kontrol altına alınamayan salgın için herhangi bir önlem alınıyor mu konusunda ise herhangi bir açıklama bulunmuyor.  Sağlık Bakanlığı’nın tekrar eski kısıtlamalara dönebiliriz şeklinde bir açıklaması oldu. Bu da aslında vaka sayılarındaki artışın ve sayıların bir türlü kontrol altına alınamadığının en net birinci ağızdan açıklaması budur. Mutlaka alınacak kararlarda, toplumdan alınan verilerin dikkatli analizi gecikmeden, zamanında ve yeterli ölçüde hayata geçirilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
 
“Vakalar alevlenecek”
Sözlerine devam eden Lütfi Çamlı, kış aylarında vaka sayılarının alevleneceğini söyledi. Çamlı “Kış ayları genelde solunum yolu enfeksiyonlarının arttığı bir dönem. Her yıl mevsimsel grip dünyada 1 milyar kişiyi etkiliyor. Bu etkilenen kişilerin içerisinde ise 600 bin kişi grip ve gribe bağlı komplikasyonlar sonrası hayatını kaybedebiliyor. Koronavirüsünde bu süreçte alevleneceğini ve vaka sayılarının artacaktır. Mevsimsel gribin de ortaya çıkacak olması koronavirüs ile mücadeleyi zorlaştıracak. Grip ve koronavirüs ile mücadele edilmesi gerektiğinde ikisi bir arada olduğunda nasıl bir etki çıkacağını henüz bilinmiyor. Bundan dolayı da bir takım tedbirlerin hayata geçirilmesi gerekiyor. Bunlardan biride İnfluenza aşısının bir an önce stok yapılması gerekiyor.  Bunların haricinde ise topluma yönelik bazı planlamalar yapılabilir” diye konuştu.
 
“Test sayısı yaygınlaştırılmalı”
Pandemi ile mücadelede test sayısının arttırılması gerektiğine dikkat çeken İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, insanlarla temas içinde olan kişilerin düzenli olarak testten geçmesi gerektiğini söyledi. Çamlı “Bunların en önemlisi ise test sayısının yaygınlaştırılması ve arttırılması olacaktır. Kovid pozitif olgularının erken tespit edilerek toplumdan uzaklaştırılması ve bununla birlikte salgın zincirinin kırılması çok önemli. Biz yapılan testlerin kime yapıldığını bilmiyoruz. Gerçekten önlerde bulunan sağlık çalışanları, hizmet alanında çalışanlar yani toplumla yakın mesafede çalışan kesimlerin mutlaka korovirüs test taramalarından geçmesi bekleniyor. Bunların yanında toplu ve bir arada bulunmanın  mutlaka sınırlandırılması çok önemli” dedi.
 
“Okulların açılması gözden geçirilmeli”
Gündemde olan konulara da değinen Lütfi Çamlı okulların açılması konusunun yeniden değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Çamlı ““Okulların açılmasının gözden geçirilmesi gerekiyor.  Eğitim tabii ki şart ancak bizim okulları açabilecek düzeyde pandemiyi kontrol edip etmediğimizin değerlendirilmesi lazım. Okulların açılabilmesi için vaka sayılarının düşmesi, bulaştırıcılık oranlarının daha da azalması lazım. 21 Eylül tarihi açıklanmış durumda şuan. Bizler açıklanan tarihe kadar şuan açıklanan vaka sayılarının çok daha altına inebilecek miyiz?  Ülkeyi yönetenlerin ve pandemiyi yönetenlerin bununla ilgili bir stratejisi var mı yoksa bununla ilgili  aynı sayıda vakanın değişmesi durumunda  21 Eylül’de değişen bir şey olmayacaktır. Bu tür kararların bilimsel veriler ışığında ve o verilerin yorumlanması ile alınacak ek tedbirlerin alınması ile pandemi de başarı sağlanabilir. Sadece maske ve sosyal mesafe ile bunla mücadele edilmesi mümkün değil. Halı sahalar açıldı. Vatandaşlar maskesiz ve fiziksel mesafelerine dikkat edemeyecekleri bir ortam vakalar artarken açılmasına karar veriliyor. Ben böyle bir kararı anlayamıyorum” ifadelerini kullandı.
 
“Kısıtlamalar getirilebilir”
Vaka artışının olduğu illere yeni sınırlandırılmalar getirilebileceğini belirten Çamlı koronavirüse karşı başarılı bir çalışmanın yapılmadığını belirtti. Çamlı Yeterli önlem alınıp alınmadığı vaka sayılarından belli olur. Eğer sizin vaka sayılarınız azalmıyor ve aynı şekilde binli sayılar ile devam ediyorsa ve bir çok iddiaya göre Sağlık Bakanlığı’nın açıkladı sayıların çok üzerinde bir vaka sayısı mevcutsa bu bize yeterli tedbirlerin alınmadığını gösterir. Üç aydır vaka sayılarında bir azalma yok, dolayısıyla biz üç aydır pandemiye karşı başarılı bir çalışma yaptığımız söylenemez. Bunun için artık bazı tedbirler alınmalı. Özellikle vaka sayılarının yüksek olduğu yerler için şehirlerarası ulaşım serbestliği ve hareket serbestliği de tekrar gözden geçirilebilir” diye konuştu.
 
“Sağlık çalışanları tükenmek üzere”
Pandemi sürecinde sağlık çalışanlarının zor zamanlar geçirdiğini ifade eden İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, sağlık çalışanlarının psikolojik olarak tükendiğini belirtti. Çamlı “Sağlık çalışanları bu süreçte en önce mücadeleye etmeye  devam ediyor. Ancak hala pandemisnin devam etmesi, kontrol altına alınamaması ve vakaların artması sağlıkçıları ciddi anlamda yordu. Bu süreçte sağlıkçılar ruhsal ve fiziksel olarak bir tükenmeye doğru gidiyor. Bunlara karşı hakları ve sağlıkları pek korunmuyor. Sağlıkçılara ekonomik anlamda  söylenen ek ödemelerin tavandan verileceği yada ekonomik koşulların daha iyi olanaklarda sunulacağı sözleri tutulmadı. Bunların yanında pandemi sürecinde şiddet dahil durmadı. Hastasına maske takmasını söyleyen hekimlerimiz pandemi sürecinde darp edildi. Bütün bunlarda sağlıkçılarda bir tükenmişliğe yol açmakta.  Bununla birlikte de hekimlerde emeklilik isteğin ve istifalarda bir artış görmekteyiz. Bu savaş sağlıkçılar olmadan kazanılamaz. Bundan kaynaklı olarak sağlık çalışanları korunması gerekiyor. Ancak biz sağlık çalışanlarına henüz düzenli olarak koronavirüs testi dahil yapamıyoruz. Sporcular düzenli taranırken, sağlık çalışanlarına test yapılmıyor. Uzamış bir pandemi sürecine ne sağlık sisteminin dayanması neden sağlıkçıların dayanabilmesi mümkün olmayacaktır” dedi.
 
“Sonbahar da ciddi artış olacak”
Sonbahar’a dikkat çeken Çamlı, tedbirlerin biran önce hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Çamlı “Pandemi henüz geçmedi ve devam  ediyor. Sonbahar ile birlikte bu süreçte ciddi artışlar ortaya çıkacak. Bilimsel veriler ışığında mutlaka zamanında ve doğru tedbirlerin alınması gerekiyor. Son 3 aya baktığımızda  vakalarda bir azalma söz konusu değil. Bu nedenle biz pandemi mücadelesinde bir destan falan yazmadık, başarı hikayemiz devam etmiyor. Önümüzdeki süreçte pandeminin alevleneceği konusunda ciddi görüşler var. Etkin tedbirlerin hayata geçirilmesinde yarar var” diye konuştu.

özel haber tabip odası pandemi koronavirüs salgın artış