ÖZEL HABER - Kapatılan berberlerden yardım çağrısı! 'Evimize ekmek götüremiyoruz'

TAKİP ET

Koronavirüs salgının ülkemizde de görülmesinin ardından İçişleri Bakanlığı tarafından, salgının yayılmasını önlemek amacı alınan tedbirler kapsamında berberlerde kapatıldı. Kapatılan berberler, gazetemize ulaşarak yaşadıkları sıkıntıları ve taleplerini anlattılar.

Oktay GÜÇTEKİN / İzmir Gündemi - Ülkemizde de görülmeye başlanan koronavirüs salgını sonrası İçişleri Bakanlığı tarafından salgının yayılmasının önüne geçilebilmesi amacıyla berberlerin ve güzellik merkezlerinin kapatılmasına karar verildi. Berberlerin kapatılması kararı sonrası ise günlük kazançları ile geçinen esnaf, gözünü devletten gelecek yardımlara çevirdi. Açıklanan yardım paketlerinin beklentileri yerine getirmediğini belirten berberler, taleplerini gazetemize anlattı. Kiralarının devam ettiğini söyleyen berberler, kendileri için bir an önce önlemler alınması gerektiğinin altını çizdi.
 
“Dükkanlarımızı hergün temizliyorduk”
Korona virüsünün ülkemizde görülmesinin ardından berber dükkanında dezenfekte çalışmalarına daha fazla ağırlık verdiğini söyleyen Volkan Berber, “Dükkanımızı hergün genel temizlik amacıyla çamaşır suyuyla temizliyorduk. Makinelerimizi temizliyor, ikinci tıraştan sonra ise mutlaka dezenfekte ediyorduk. Tek kullanımlık kağıt havlularımızı maske ve eldivenlerimiz hazır olup günlük işimizi bu şekilde  yapıyorduk. Yeter ki bize bulaşmasın, bulaşsa bile müşterilerimize geçmesin diye düşünerek  çok çalıştık.  Taki Bakanlığın "risk taşıyorsunuz, kapatın" talimatına  kadar” diye konuştu.
 
“Genelge çıkmadan üç gün önce kapattım”
Bakanlıktan alınan karar öncesinde kendi dükkanını sağlık amacı ile kapattığını söyleyen Berber “Bakanlığımızın çağrısına saygı gösterip hiç bir şekilde art niyet  düşünmeden ve şahsım adıma dükkanımı genelge çıkmadan  üç gün önce kapatmıştım. Genelge çıktıktan sonra ise dükkanlarını kapatan İzmir'de binlerce berber salonu ise şimdi mağdur durumda bırakıldı.Berberlerin günlük kazanç elde eden işletmeler  olduğunu düşünmediler. Ayrıca  yapılan tüm indirimler ve ötelemelere karşı hiç bir şekilde berberlere uygun bir çözüm  sağlanamadı.  Çünkü borçsuz berber ya da esnaf yoktu” diye konuştu.

‘5 bin lira ödeme ve 10 bin lira kredi  istiyoruz’
Alınması gereken yardımlara da değinen Berber, resmi olarak kayıtlı berberlere aylık 5 bin lira verilmesi gerektiğini söyledi. Berber "Resmi olarak kayıtlı berberlere aylık, bir sefer geçerli olmak üzere 5 bin lira ödenmelidir. Bu paranın sadece kira ve faturaların giderlerine yönelik kullanılmasının sağlanması  önem taşıyor.  Eğer biz bunu yapamayız deniliyorsa yetkililer bizlere borçlu olduğumuz halde 10.000 TL kredi imkanı sağlasınlar. Bu biraz da olsa bizlere nefes aldırır" dedi.

‘Evime ekmek götüremiyorum’
İçişleri Bakanlığından çıkan karar sonrası berberlerini kapattıklarını söyleyen berber Engin Tepe,  “Koronavirüsün Çin’de görülmesinin ardından, bu virüsün ülkemize de geleceğini tahmin edebiliyorduk. Bu yüzden ilk günlerden beri hem müşterilerimizin hem de kendi ailelerimizin sağlığı için önemlerimizi almıştık. Gerekli dezenfeksiyon çalışmalarını yapıyorduk. Tabi bunlara rağmen bakanlıktan bir karar çıktı ve berberler risk teşkil ettiği gerekçesi ile kapatıldı. Bizde verilen karara saygı göstererek dükkanlarımızı kapattık. Bencede verilen karar doğru bir karardı. Ancak devlet kademelerimizden kapatılan Alışveriş merkezleriyle  ilgili tedbirler alınmışken bizim için hiçbir tedbir alınmadı. Bizim de ailelerimiz var ben dükkanımı kapattım ve evime şuan ekmek götüremez durumdayım. Maalesef gördüğümüz kadarıyla bizim bu zor durumumuz konusunda Berberler Odası da herhangi bir çalışma yürütmüyor” diye konuştu.
  ‘Böyle devam ederse kaçak kesim yapılabilir’
Berberlerin şuan konulana yasaklara uyduğunu ifade eden Berber Yücel Öztürk,  “Bizler küçük esnafız. Ben baba mesleğim olan berberliği 8 yıldır yapıyorum. Biz küçük esnaf grubunda olduğumuz için biraz daha zor bir süreç içerisindeyiz. Dükkanlarımızın ne zaman açılacağı henüz belli değil. Bir çok arkadaşımızın kirası, elektrik,su masrafı var.Tabi ki sağlık her şeyden önce geliyor. Ancak alınan bu önlemlerde bizimde düşünülmemiz lazımdı. Bizi şuan evlerine çağıran kişiler hala mevcut ancak biz hem devletimizin koyduğu kurallara uymak için hem de vatandaşların sağlığı için bu istekleri kabul etmiyoruz. Ancak bizim bu tutumumuzun yanında devletimizinde küçük esnafına yardımcı olması gerekiyor. Bize de en azından her ay boyunca belirli bir miktar maddi yardım yapılmasını bekliyoruz. Bu durumun böyle devam etmesi durumunda bazı berberler geçimini sağlayabilmek için kaçak yollarla kesimler yapılmaya başlanabilir” dedi.-

berber erkek berberİ İçişleri bakanlığı evimize ekmek götüremiyoruz koronavirüs coronavirüs ekonomi özel haber gündem