ÖZEL HABER / Karşıyaka Çarşı'da oluşan kalabalık korkuttu, esnaf satışlardan dert yandı!

TAKİP ET

Koronavirüs salgını sırasında İzmir'de en büyük hasarı yerler arasında bulunan Karşıyaka Çarşı'da Kurban Bayramı öncesi korkutan görüntüler yaşandı. İzmir'in en ünlü çarşılarından biri olan çarşıda sosyal mesafenin olmaması ve bazı insanların maskelerini dahil takmaması dikkatleri çekti. Gazetemize konuşan çarşı esnafı ise bulunan kalabalığın 'Kuru kalabalık' olduğundan yakınırken,  çarşıya gelenlerin ve kendilerin bir önceki kapanmadan büyük dersler çıkardıklarını söyledi.

Oktay Güçtekin /COVİD-19 pandemisi sürecinde birçok esnaf kepenk kapatmak zorunda kalırken, İzmir’de ise İl İl Hıfsızsıhha kararı ile bazı alanların kapatılmasına karar verilmişti. İzmir’de kapatılan alanların içerisinde yer alan Karşıyaka Çarşısı da pandemi sürecinden en fazla etkilenen alanlar arasında yer aldı. 5 Nisan tarihinde kapatılan ve 11 Mayıs tarihinde yeniden açılan çarşıda ise Kurban Bayramı öncesi oluşan kalabalık korku yarattı. Birçok vatandaşın sosyal mesafeyi dahil zaman zaman unuttuğu çarşıda maske takmayanların oluşu ise bu kadarına da pes dedirtecek seviyedeydi. Devlet yöneticilerinin de sıklıkla uyardığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ında gerekirse yeni tedbirler alınacağı mesajını sıkça vermesi sonrası akıllara yeni tedbirler gelirmi sorusu geldi.

Kalabalığın fazla oluşu insanlarda tedirginlik yaratırken, esnaf ise işlerin durgunluğundan yakındı. Çarşıda “Kuru kalabalık” olduğunu söyleyen çarşı esnafı, bayramın dahil işlerini açamadığını söyledi. Kalabalıktan dolayı yeniden çarşı kapatma ihtimalinin tüm çarşıya kepenk indirebileceğini ifade eden esnaf kapanma sürecinden kendilerine ders çıkardıklarını ifade etti.
 
Kuyumcu Faruk Sakin
Karşıyaka Çarşı’da bulunan kuyumcuda çalışan Faruk Sakin ,  Karşıyaka Çarşı’nın diğer bölgelere göre koronavirüse  karşı daha dikkatli olduğunu söyledi. Sakin “Biz çarşıda altın işi yapıyoruz ve altının hareketli olmasından kaynaklı olarak ta işlerim oldukça hareketli. Alım satım oldukça yoğun şuan. Bizim bulunduğumuz alan olan Karşıyaka’da insanlar diğer yerlere oranla biraz daha dikkatli. Biz kendi dükkanımız üzerinden konuşmamız gerekirse fazla yoğun olması durumunda kapıda bir arkadaşımızı bulunduruyoruz ve alımları sayımlı yapıyoruz, tabii ki kesinlikle maskesiz içeri müşteri almıyoruz.  Bizim burada gördüğümüz kadarda Karşıyaka biraz daha iyi durumda. Tabi bunda çarşısının pandemi nedeniyle kapanması da etkili oldu. Çarşısının yeniden açılması ile birlikte burada bulunan vatandaşlar tekrar böyle bir durumla karşılaşmamak için yoğun bir çaba sarf ediyor” diye konuştu.
 
Trend Spor Cengiz Akkuş
Karşıyaka Çarşı’da bulunan Trend Spor’un sahibi Cengiz Akkuş arka sokaktaki esnafın kan ağladığını söyledi. Akkuş “Çarşı baya kalabalık ancak kuru bir kalabalık var. Eskiden bayrama bir hafta kala yoğun bir alışveriş olurdu. Yarın arife olmasına rağmen şuan çarşıda iş yok. Çarşının en iyi yerlerinden birinde dükkanımız bulunuyor ve bu durumdayız. Az çok yine işlerimiz oluyor tabiî ki ancak özellikle ara sokaklar tam anlamıyla kan ağlıyor. İnsanlar iş yapamıyor. Tabii ki bu durumu pandemide çok fazla etkilemiş durumda” dedi.  

Sözlerine devam eden Akkuş, “Esnafta halkta pandeminin başındaki kapanmadan sonra oldukça dikkatli. Hepimizin maskeleri takılı durumda. Herkes elinden geldiği kadar tedbirli olmaya çalışıyor ancak olası bir kısıtlamanın gelmesi durumunda burada esnaf biter. Pandemi sürecinde bir çok dükkan yeni açılmışken bir anda gelen çarşı kapatma kararı ile birlikte açılamadan kepenk indirmek zorunda kalmışlardı. Kısıtlamanın olması halinde buradaki esnaf bununla nasıl başa çıkacak bilmiyoruz. Bizimde gözlemlediğimiz kadarıyla çarşıda bilinçli olanlar dikkat ediyorlar ancak tabii ki bazı dikkat etmeyen insanlarda mevcut durumda diye konuştu.
 
Venev Giyim Kartal Sürücü
Esnaf olarak artık bayramların gelmesini istemediklerini ifade eden Venev Giyim İşletmecisi Kartal Sürücü, pandemi sonrası esnafın çok zor durumda olduğunu ifade etti. Sürücü “İşlerimiz bu bayram öncesi normalinden daha kötü bir durumda. Zaten esnaf adına eski bayramlar kalmadı. Açıkça söylemek gerekirse de esnaf olarak artık bayramın gelmesini de istemiyoruz. Ancak maalesef ki pandemiden sonra işlerimiz daha da kötü olmuş durumda. Herkes çarşı çok kalabalık diye bakıyor ancak insanların elinde poşetin olup olunmadığına bakılmıyor. Burada dolaşan insanların birçoğu boş bir şekilde dolaşıyor. Aslında esnafında tabir ettiği gibi “Kuru kalabalık” mevcut” ifadelerini kullandı.
 
Çarşıyaka gelen vatandaşların kendilerini virüse karşı koruduğunu söyleyen Sürücü, ikinci dalgaya dikkat çekti. Sürücü “Vatandaş şuan kendini koruyor. Tehlikeyi hissedebiliyor artık. Zaten çoğu vatandaşta ise maske mevcut durumda. Maskesiz gezen insan sayısı az olsa da maalesef ki mevcut. Burada özellikle ikinci bir dalganın gelmesi halinde ise küçük esnaf hayatta kalamaz. Ben kendim de kapatma eşiğinde olan biriyim. Bizim buradaki kiralarımız oldukça yüksek ancak ben bir esnaf olarak dün sadece bir pantolon satarak günü geçirmek zorunda kaldım” dedi.
 

karşıyaka çarşı karşıyaka bayram kalabalık sosyal mesafe pandemi