ÖZEL HABER/ Karşıyaka ve İGC'nin 'Basın Özgürlüğü' ödülüne Cengiz İnşaat engeli!

TAKİP ET

Dosya haberciliği, araştırmacı gazetecilik gibi birçok konuda gündem oluşturan haberlere imza atan Çiğdem Toker'e Karşıyaka Belediyesi ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti tarafından 'Basın Özgürlüğü' ödülünün verileceği açıklandı. Bugün yapılması planlanan ödül töreni, Cemiyet tarafından sebep gösterilmeden ileri bir tarihe ertelendi. Karşıyaka Belediyesi'nin Cengiz İnşaat'a sattığı Mavişehir'deki deniz sıfır arsanının gündeme gelmesi üzerine törenin ertelenmesi dikkat çekti.

İZMİR GÜNDEMİ/ İzmir Gazeteciler Cemiyeti ve Karşıyaka Belediyesi tarafından 9 yıldır verilen Basın Özgürlüğü Ödülü, 10. yılında başarılı gazeteci Çiğdem Toker’e verilecekti. Gazeteciler Cemiyeti tarafından yapılan açıklamada Toker’e, basın özgürlüğünden taviz vermeden, özellikle devlet ihaleleriyle ilgili sergilediği araştırmacı gazetecilik ve kamu çıkarlarını koruyup gözeten yazıları nedeniyle bu ödüle layık görüldüğü açıklandı.

Ödül duyurusunun ardından geçtiğimiz yıl Karşıyaka Belediyesi’nin Mavişehir’deki denize sıfır alanı Cengiz İnşaat’a sattığı haberleri gündeme tekrar düştü. Satışın ardından TMMOB’un yayınladığı raporda da gerçekleşen satışın kent ve kamu yararı ile bağdaştırılamayacağı vurgulanırken Mavişehir’in yıllardır peşkeş çekildiği ve imarlı parsellerin büyük bölümünün Cengiz İnşaat’a verildiği belirtilmişti. Cemiyet tarafından araştırmacı gazetecilik ve kamu çıkarlarını koruyup gözeten yazıları nedeniyle bu ödüle layık görüldüğü belirtilen Çiğdem Toker’in, ödülü almaması adına sosyal medya üzerinden birçok açıklama yapıldı.

Tartışmaların ardından bugün verilmesi planlanan ödülle ilgili olarak Dilek Gappi yönetimindeki İzmir Gazeteciler Cemiyeti, geçtiğimiz gün sabah saatlerinde gönderdiği basın bülteninde Karşıyaka Belediyesi’nin adını geçirmeyerek törenin 17.00’da yapılacağını açıkladı. Aradan geçen birkaç saatin ardından yeniden bilgilendirme gönderen Gazeteciler Cemiyeti, törenin ileri bir tarihe ertelendiğini belirtti. Sebep olarak ise herhangi bir açıklamada bulunulmadı.


CEMİYET BAŞKANI TARİHİ BELİRLEYEMEDİ!

Programın hangi sebeple ileri tarihe ertelendiği sorusuna ise Cemiyet Başkanı Dilek Gappi, “Programlar Çiğdem hanıma da bize de uymadı. O yüzden ödül törenini ileri bir tarihe aldık. Ödülü Çiğdem hanıma vereceğiz” dedi.



‘KARŞIYAKA BELEDİYESİ’Nİ AKLAMA ÇALIŞMASI!’

İzmir Gündemi’ne konuşan Gazeteci Serdar Öztürk ise, “Bizim eleştirdiğimiz nokta Çiğdem Toker’in gazeteciliği değildir. Karşıyaka Belediyesi’nin İzmir Gazeteciler Cemiyeti’ni de kullanarak kendini aklama çabasıdır. Çiğdem Toker gibi dürüst, duruşunu bozmayan ve başarılı bir gazeteci üzerinden Karşıyaka Belediyesi’nin Cengiz İnşaat’a peşkeş çektiği Mavişehir’deki alan unutturulmak istendi. Basın Özgürlüğü ödülünü Çiğdem Toker elbette hak ediyor olabilir, bizim buna bir itirazımız söz konusu değil. Fakat Cengiz İnşaat’a ilçenin en değerli alanlarından birinin satışını yapan belediyeden ödül alınmasına itirazımız var” dedi.

Konuyla ilgili görüş almak  istediğimiz Gazeteci Çiğdem Toker,  açıklama yapmadı.  Ayrıca Karşıyaka Belediyesi tarafından da konuyla ilgili bir açıklama yapılmayacağı belirtildi. 

ŞİMDİ NE OLACAK? 

Kamuoyu şimdi ödül töreninin gerçekten ileri bir tarihe mi ertelendiğini yoksa Toker'in ödülü almayı bu gerekçeyle ret mi ettiğini merak ediyor ve bu sorunun yanıtını bekliyor.