ÖZEL HABER/ Kocaoğlu döneminde alınan o karar Sayıştay'a takıldı... Göztepe ve Altınordu'ya 'Amatör' bilmecesi

TAKİP ET

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2016 yılında Göztepe ve Altınordu'nun amatör spor kulübü derneğine yaptığı 950 bin liralık yardımı Sayıştay'a takıldı. Sayıştay, 2016 yılında oy birliğiyle Büyükşehir Belediye Meclisi'nden geçen kararın 'Kamu zararı' olduğu gerekçesiyle 950 bin liralık yardımın dönemin 173 meclis üyesi tarafından ödenmesine karar verdi.

Oktay Güçtekin / İzmir Gündemi - İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nce Göztepe ve Altınordu amatör spor kulübü derneğini desteklenmesi amacıyla 950 bin liralık yapılan yardım Sayıştay tarafından usulsüz bulundu. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nden oy çokluğu ile geçen ve ‘Amatör şubelere destek’ nakdi yardımında Sayıştay kamu zararı kararı verdi. Sayıştay’ın kararına göre meclis üyeleri zararı ceplerinden ödeyecek.
Konu ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan dönemin CHP meclis üyeleri Erol Güngör ve Avukat Mehmet Ali Büyükkayıkçı, verilen kararın yanlış olduğunu düşündüklerini söyledi. Davada temyiz yolunun açık olduğunu ifade eden meclis üyeleri, ortada herhangi bir kamu zararının olmadığını , yapılan nakti yardımın faturalı ve resmi bir şekilde amatör kulüp derneklerine yapıldığını ifade etti.

‘’Çocuklarımıza yardım etmeyelim mi? ‘’
Meclisten kararın geçmesi ile birlikte hiçbir üyenin aklına böyle bir konunun gelmediğini söyleyen dönemin CHP meclis üyesi Erol Güngör ‘’2016 yılında Altınordu ve Göztepe altyapılarına İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak nakti yardım yapıldı. Bu konuyla ilgili Sayıştay, ‘’bu kulüpler profosyonel niçin bunlara yardım yapıyorsunuz’’ diyerek bu yardımlar hakkında dava açıyor. Bizim zamanımızda yapılan yardımlar ise o zaman bulunan u12, u13 takımları gibi altyapı katogorilerine yapılan yardımlardı. Ancak bu dönemde bu altyapılara yapılan yardımların ücretlerini bize kestiler. Aralarında o dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da yer aldığı ve evet oyu veren bütün meclis üyelerine bu miktarı devretti.
Bu parayı spor kulüplerine neden verdiniz diye bizden iadesini istiyorlar.Şuan bu kararı temyiz sürecine götüreceğiz. Yargı aşamasında olan bir durum söz konusu. Kimsenin böyle bir konuda böyle bir kararın çıkacağı aklının ucundan dahi geçmezdi. Aziz Kocaoğlu’nunda bu konuda yapacağı birşey yoktu çünkü kimsenin beklemediği bir olay gerçekleşti.

Spor kulüplerine yardım sürekli yapılan birşey. Sonuçta bu yardım çocuklarımıza altyapılarımıza yapılmayacakta nerelere yapılacak? Çocuklarımıza yardım etmeyelim mi ?Spor kulüplerinin de bu konuda yazıları var. Ancak Sayıştay bu kulüplerin altyapılarını amatör olarak görmüyor. Profosyonel kulüplere yardım yapılmış olarak görüyor. Zaten yapılan yardımlar da direkt olarak spor kulüplerine yapılan yardımlar değil. Bu yardımlar derneklere yapılır, derneklerde altyapılara harcar. Yani derneğe yapılan bir yardım olamasına rağmen siz profosyonel kulüplere yardım yaptınız diyerek ücretlerin bizden alınması hedefleniyor. ‘’ diye konuştu

Sayıştay ‘Kamu zararı’ olduğu kanaatinde
İzmir Büyükşehir Belediyesi Hukuk Müşaviri  Adnan Çelikdal ise ‘’Kararlara biz belediye olarak bir taraf değiliz. Bu tür davalar kişişel olarak açılan davalardır. Sorumlu olan kimse, tebligatlar da o kişilere yapılıyor. Belediye açısından takip için ise mali hizmetler dairesine iletiliyor sadece. Kamu zararını bu kişilerden tahsis et diye. 3 ayrı kararla Göztepe, Altınordu kulüplerine bir para aktarımı olmuş amatör şube faliyetlerinde kullanılsın diye. Ancak Sayıştay bu olaya profesyonellikte de oynayan takımları olduğu için, bunlara yardım yapamazsın diyor. Onların amatör niteliği yok diyor. Ancak belediyede onların amatör niteliği olan branşlarının olduğu konusunda  savunmasını yapıyor. Hatta u-12 gibi uluslararası futbol etkinlikleri olmuş, küçük  çocuklar ile ilgili, buralarda kullanıldı değerlendirildi diye . Ancak bunu Sayıştay kabul etmemiş ve meclis üyeleri dahil olmak üzere, ki bu konuda valinin de onayı var, ancak buna rağmen ‘kamu zararı’ var diyerek böyle bir karar çıkmış durumda. Bu ilamın tabiki temyiz süreci de bulunuyor. Temyiz kuruluna gidecek ve orada da değerlendirilecektir.

Ben bunu derneğe verdim diye iddia eden bir taraf var yani bunu direkt olarak kulüplere vermediklerini derneklere vererek amatör branşlara harcanması yönünde yardımda bulunduklarını söylüyor. Ancak tabi Sayıştay da bunu derneğe vermiş olsanda nereye harcandığını denetlemen lazımdı diyor. Sayıştayın kararına göre derneğe vermiş olunsa dahil eğer bu para profosyonellere aktarılmıssa ve bu para ile profesyonel seviyede bir iş yapılmış ise burada herhangi bir kamu yararı yoktur, aksine kamu zararı vardır hükmüne varıyor.’’diye konuştu.

Belediye kanunlarına uygun
2016 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde Hukuk Komisyonu üyesi olan Mehmet Ali Büyükkayıkçı, Sayıştayın verdiği kararın yanlış olduğunu düşündüğünü söyledi. Büyükkayıkçı meclis üyesi olarak o dönemde yapılan yarımların tamamen iyi niyet ile hukuka uygun bir şekilde yapıldığını söyledi. Büyükkayıkçı ‘’Sayıştayca incelemeye konu yapılan 3 tane meclis kararı var.Bunlar 15 Ocak’ta meclisten geçen, Altınordu SK derneğine 350 bin tl verilmesi, 13 Haziran tarihli Göztepe SK derneğine 100 bin tl verilmesi ve 14 Mart 2016 tarihli yine Altınordu SK derneğine 500 bin tl verilmesi kararı Sayıştayın kararında konu yapılmış. Bunlar profesyoneldir, amatör kulüplerine yardım yapamazsınız düşüncesi ile hakkımızda sayıştan soruşturma açmış bulunmakta. Biz meclis üyeleri olarak Sayıştaya savunmamızı yaptık ve bu miktarların veriliş nedenleri incelemeye konu olan meclis kararlarında açıkca yazıyor. Kararda diyor ki ‘’Spor kulübü derneği, çocukları, gençleri spora teşvik etmek. ihtiyaçlara cevap verecek sekilde ve belediye kanununun 5393’ün 14B’sine göre yardım yapılması’’14B dediğimiz belediye kanunu ise ‘Amatör spor kulüplerine nakti veya ayni yardım yapılmasına denk geliyor. Bize de yazı bu şekilde geldiği için, meclis kararlarında da bu şekilde yer aldı.’’ dedi.
 
‘’Böyle bir karar almak bizim görevimiz değil’’
Meclis üyelerinin böyle bir karar almak konusunda herhangi bir görevi olmadığını ifade eden Büyükkayıkçı ‘’Biz Göztepe ve Altınordu’nun profesyonel bölümüne değil yani federasyona kayıtlı olan ve A.Ş olan kısmına bu parayı vermedik. Bundan ayrı olan bir derneğe yaptık. Yani burada dernek ismi ile kulüp ismi ne kadar birbiriyle aynı olsa da tüzel kişilikler farklı. Amatör olduğu için biz buralara yardım yaptık. Bunu da İzmir Amatör Şube Kulüpleri Derneğine sorduk. Dedik ki bu kulüpler amatör mü değil mi. Onlar da bize resmi bir yazı ile cevap verdi ve dedi ki  bunlar şu sıralarda yer alan amatör kulüplerdir.Biz de bundan dolayı yasaya uygun olarak amatör kulüplere yardım ettik. Aslında bizim böyle bir karar alma mecburiyetimiz de yoktu. Belediye yasalarında belirtildiği gibi bizim bu tür kararları alma zorunluluğumuz yok. Aslında böyle bir görev ve yetkide bize verilmemiş. Ama nasıl olduysa 14B ye göre bir karar gelmiş önümüze . Bu kararı başkan bizzat kendiside çıkartabilirdi yani bizim önümüze bile gelmeyebilirdi bu teklif.Diyelim ki bu karar yanlış ve hukuka aykırı. 5 gün içerisinde meclise iade etme, 10 gün içerisinde dava açma başkanın görevi ve yetkisi var. Aynı şekilde bu karar valiliğe gidiyor. Valiliğin dava açma yetkisi de var.Yani bu verilen karar kesin bir karar değildir. Belediye kanunlarına  göre biz belediye meclisi olarak kararı veririz ve geçip gideriz, gerisine bizim idari bir görevimiz yok.  Yani onu gidip takip edelim diye bir görevimiz yok. Bu görev bürokratlara kalıyor. Yani meclis bir karar verdi, her şeyi ile doğru bir karar olsa bile bürokratların bu kararı sonuna kadar takip etmesi lazım. Biz gittik ve savunmalarımızı verdik. 4’e 1 oy ile Sayıştaydan böyle bir karar çıktı ve bize temyize götürebilmemiz için 60 günlük bir süreç tanındı.’’ dedi.

‘’Faturaları mevcut’’
Verilen paraların takibinin yapıldığını söyleyen Mehmet Ali Büyükkayıkçı ‘’Biz iyi niyet ile amatör şubelere harcanması için bu teklifi kabul ettik ve başkana da bu anlaşmaları yapabilmesi için yetkiyi verdik. Yani bunların amatör kulüp olduklarını teyit etmek için yazıda istedik, resmi yazıyı da bize gönderdiler.Bu paraların nerelere harcandığı konusunda da idareciler takiplerini yapmış faturaları almış ‘Altınordu SK derneği Avrupa U-12 Yaş Grubu Amatör Sporculara Futbol Şenliği’ düzenlemiş bunların faturaları da elimizde mevcut. Yani biz bu paraları amatöre vermisiz. Çünkü elimizde belgeler var. Bundan dolayıdır ki bizim alehimizde hükümde bulunulmasını biz doğru bulmuyoruzve hukuka aykırı görüyoruz. ‘’ ifadelerini kullandı.

‘’Üç ihtimal var’’
Bundan sonraki süreçte temyizde 3 farklı karar verilebileceğini söyleyen Büyükkayıkçı ‘’Sayıştay temyiz kurulu bundan sonra 3 karar verebilir. Birinci olarak bu kararı inceler ve onaylar, o zaman onay veren tüm meclis üyeleri bu parayı ödemek zorunda kalır. Diğer 2 seçenek ise iki türlü seçenek olmak üzere kararı bozar. Bunlardan birincisinde kararı meclis üyelerinin idari sorumluluğu yoktur diyerek bozar ve tüm ceza tutarı bürokratlara kalır ve onlar  ödemek zorunda kalır, son seçenek ise tümden beraat vermesi olur bunda da kimse ceza almaz. Buradan çıkacak karar ise kesin karar olacaktır ve bu karara hepimiz uymak zorundayız.’’dedi

‘’Olmadığım meclisten de ceza kesilmis’’
Sayıştaydan gelen cezalarda bulunmadığı meclisten bile kendisi için kamu zararı oluşturmaktan pay çıkarıldığını söyleyen Mehmet Ali Büyükkayıkçı ‘’Tabi birde benim sahsım adına temyiz kararında yazacağım bir madde daha olacak. Sayıştay kararında yer alan üç toplantının ikisinde yer aldım ben. Ancak bulunmadığım ve oy vermediğim toplantıdan dahil bana kamu zararı çıktı. Bu kararın bozulması lazım. Ben yokum ve oy kullanmadığım için bu tam olarak kararın düşme nedenidir. ‘’ diye konuştu.

‘’AKP ve CHP olarak bir araya gelmeliyiz’’
Kamu zararı kararının sadece bürokratlara kalması durumunda,AKP ve CHP il başkanları ile bir araya gelip çalışanların yükünü hafifletmek için bi çözüm noktası konusunda konuşacağını ifade eden Büyükkayıkçı ‘’O dönem meclis üyesi olan şuanki Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Deniz Yücel’de bu toplantıda oy kullananlar arasındaydı. O dönem Kerem Ali Sürekli’de yine meclis üyesiydi. Burada gerçekten bir kamu zararı varsa, gerçekten bir mağduriyet varsa benim düşüncem iki il başkanı bizi toplasınlar meclis salonuna, hem AKP’li üyeler hem CHP’li o dönemin meclis üyeleri, iki partinin il başkanları önderliğinde toplanalım ve yarın öbür gün burada tüm maddi sorumluluk çalışan devlet memurlarına yüklenecek olursa, onlara binecek yük çok ağır olacağından, bizde insanı bir davranışla onlara destek olmalıyız diye düşünüyorum. Kendi adıma konuşmam gerekirse böyle bir toplantı gerçekleşir ve böyle bir karar çıkarsa, kendi adıma ben yardımda bulunmaya hazırım. Diğer arkadaşlarımızında çoğunluğunun bu şahsi düşünceme katılacaklarına inanıyorum ama henüz daha bu fikrimi kendilerine iletmedim’’ diye konuştu.
 

chp İzmİr bÜyÜkŞehİr beledİyesİ özel haber aziz kocaoğlu dmneminde alınan alınan karar karar sayıştay takıldı göztepe altınordu amatör bilmecesi izmir yargı temyiz