ÖZEL HABER – Kordon işletmecilerinden yardım çağrısı! "Borçlarımız ertelenmesin, silinsin"

TAKİP ET

COVİD-19 pandemisinden en çok etkilenen sektörlerden biri olan küçük esnaf, her fırsatta yardım eli beklerken, AVM'lerin açılma kararı sonrası gözünü kendileri için çıkacak karara çevirdi. Açıklanan "Normalleşme" planı sonrası Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı, gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Şanlı, 2020 yılının küçük esnaf için büyük bir kayıp olduğunu söyledi.

Oktay GÜÇTEKİN / İzmir Gündemi – Dünyada hızla yayılan koronavirüs salgınının ülkemizde de görülmesinin ardından, virüsün yayılmasının önüne geçilebilmesi amacıyla çeşitli tedbirler alınmıştı. Alınan tedbirler kapsamında ise kafe, restoran ve eğlence merkezlerinin kapatılmasına karar verilmişti. Karar sonrası kira ve vergi borçlarını ödemekte zorlanan küçük esnaf, devlet tarafından yapılacak yardım veya yardımları beklerken AVM’lerin açılma kararı sonrası birkez daha hayal kırıklığı yaşadı. Alınan karar sonrası gazetemize konuşan İzmir Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı ilerleyen zamanlarda esnafı sıkıntılı bir sürecin beklediğini söyledi. Şanlı ayrıca, alınan tedbirlerden, olası açılma tarihlerine kadar bir çok konuda önemli açıklamalarda bulundu.
 
“2020 esnaf için kayıp bir yıl olacaktır”
COVİD-19 pandemisi sonrası kapatılan dükkanlarının kira ve vergi borçlarının ötelendiğini söyleyen İzmir Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı ilerleyen süreçlerde ertelenen ücretlerin esnaf için sorun olacağını söyledi. Şanlı “Tabii ki uzun süredir dükkanlarımız kapalı ve esnaflarımız mağdur oldu. Bu durumda devletimiz normal olarak ilk önce can güvenliğini sağlaması gerekiyor sonrasında üretimi ve üçüncü aşamada ise küçük esnafı koruyacaktır. Ben inanıyorum ki devletimiz küçük esnafımız için paketler açıklayacaktır. Küçük esnafını mağdur etmeyecektir. Ancak süreç esnafımız için gerçekten sıkıntılı bir hal aldı. Kiraların ötelenmesi, vergilerin ötelenmesi durumu söz konusu. Ancak bu borçlar sonuçta bizim borcumuz. Ötelensede ileriki süreçlerde yine karşımıza çıkacak ve biz daha fazla sıkıntılar yaşayacağız. Umarım devletimiz küçük esnaflarımız için yeni yasalar, paketler çıkartır, yoksa esnafımızı çok sıkıntılı bir süreç bekliyor. 2020, esnafımız için kayıp bir yıl olacaktır. Esnaf olarak tarihimize baktığımızda sanırım 2020 yılı olmayacaktır” ifadelerini kullandı.
 
“Kiralarımız yarı yarıya karşılanmalı”
Küçük esnafın kiralarını ödemekte zorlandığını ifade eden başkan Ömür Şanlı, devlet tarafından kira yardımının yapılması gerektiğini vurguladı. Şanlı “Biz bu aşamada mülk sahiplerini bir türlü ikna edemiyoruz. Burada devletimiz kesinlikle ilk olarak stopajı kaldırması gerekmektedir. Küçük esnafın en büyük sıkıntılarından birisi stopajdır. Yıl sonu mahsuplaşmaya gittiğinde mülk sahipleri bir kira daha almış oluyorlar. Bizim vermiş olduğumuz stopajlardan mülk sahipleri yıl sonunda vergi dairelerine gidip bir kira alır gibi farkı alıyorlar. İkinci çözüm ise devletimiz kiralarımıza bir şekilde çözüm bulmalıdır. Devletimiz en azından ilk etapta 6 ay boyunca kiralarımızın yüzde ellisini karşılamalıdır. Vergilerimizi, sigorta borçlarımızı silmediği sürece bizim bu borçları ödeme gücümüz bulunmamaktadır. Bundan kaynaklı olarak da devletimizden küçük esnafa dokunan hamleler bekliyoruz” dedi.
 
“Kapasitemizin yüzde 50’si ile çalışabiliriz”
Bahçesi olan alanların kapasitesinin yarısı ile müşteri almaya başlayabileceğini söyleyen İzmir Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı bayram sonrası açılma kararının verilebileceğini söyledi. Şanlı “Şuan bizim beklentimiz en azından kapasitemizin yüzde 50’si ile çalışmaktır. Bahçesi olan yerinde açılması beklentilerimiz içindedir. Evet, içeri alanlarımızın kapalı olduğunu için onlar hakkında neler yapılacağını bilemeyiz, ancak en azından bahçeli olan alanların kapasitesinin yüzde 50’sini aşmayacak şekilde kullanılmalıdır. Bizim düşüncemiz bayram sonrasında bu kararların alınacağı yönünde” diye konuştu.
 
“Bilim Kurulu’nun alacağı kararlara uyacağız”
İşletmelerin açılması halinde yetkili merciler tarafından verilecek kararlara uyacaklarını söyleyen Şanlı, gerekli tedbirleri alacaklarını ifade etti. Şanlı Bilim Kurulu’nun alacağı kararlara harfiyen uyacağız.  Onların haricinde ise bahçe alanımız 50 kişi alıyorsa biz bu alana 25 müşteri alacağız. Sosyal mesafeyi koruyacağız. Gerekirse aralara cam koyabiliriz. Bilim Kurulu’nun önerisine göre karton bardak, plastik çatal,plastik kaşık kullanımına da hazır durumdayız” dedi.

“Valimize ve Başkan Soyer’e çağrıda bulunuyorum”
Kafelerin açılması durumunda çimlere servis yapıp yapmayacağı konusunda da açıklamalarda bulunan İzmir Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı, çimlerin kullanımının salgın açısından risk teşkil ettiğini söyledi. Şanlı “Çimlerin neden kullanıldığını ben anlayamıyorum. Dünyanın hiçbir ülkesin böyle bir özgürlük bulunmamaktadır. Kafelerin, restoranların karşısında siz çimlerde oturamazsınız. Orası kamunundur, halkındır. Kordon şeridinde oturan aileler için gerçekten çok sıkıntılı bir durum oluşmakta. Gecenin geç saatlerinde buralarda müzik çalıyorlar, partiler veriyorlar. Yakında düğün ve nişan da kordon boyunda yapılırsa şaşırmayacağız. Bu yaşanan olayların bir an önce kaldırılması gerekiyor. COVİD-19’dan dolayı özellikle daha da dikkat edilmesi gerekiyor. Şuan gece 12 oldumu çayını çorbasını alan insanlar oralara geliyorlar ve oturuyorlar. Çimlerin üzeri tamamen kaldırılmalıdır. Ben sayın valimize ve Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Soyer’i de duyarlı olmaya çağırıyorum. Burada gerçeklesen eylemler hastalığı daha fazla yayacaktır. Baktığınız zaman Harmandalı çöplüğüne dönüşüyor kordon boyu. Belediyemiz her sene ciddi miktarlarda para harcayarak bu bölümü düzeltmeye çalışıyor.  Bu çimlere yazık” diye konuştu.
 
 
“Atatürk’ün kurduğu Kızılay’a sahip çıkılmalı”
İzmir Kordon İşadamları Derneği Başkanlığının yanında Kızılay Konak Şube Müdürlüğü görevinide yürüten Ömür Şanlı, İzmirlilere kan verme çağrısında bulundu. Şanlı“Bizim insanlarım gerçekten duyarlıdır. Kan stoklarımızda ciddi anlamda azalma söz konusu. Bundan kaynaklı olarak da tüm İzmirli vatandaşlarımızı kan vermeye davet ediyorum. Sonuçta ne olursa olsun, şuan sağlımız yerinde olabilir ancak ne zaman kana ihtiyacımız olacağını bilemeyiz. Özellikle bu süreçte gerek corona hastalığını atlatmış vatandaşlarımız tarafından plazma bağışı gerekse, kan stoklarındaki azlık nedeniyle kan bağışını yapmayı unutmayalım. Ne zaman kimin ihtiyacının olacağını bilemeyiz. Belki bir yakınımız o kana muhtaç olacaktır. Bunu aklımızdan çıkartmamalıyız. Toplumumuzu Atatürk’ün kurduğu Kızılay’a sahip çıkmaya davet ediyorum” dedi.
 
“DSÖ standartlarına göre tedbirler alınmıştır”
Kan verme alanlarında gerekli önlemlerin alındığını söyleyen Ömür Şanlı, vatandaşlarımız gönül rahatlığı ile gelebilir dedi. Şanlı “COVİD-19 konusunda Kızılay’ımız her türlü tedbiri almış durumda. Kan verilen bütün şubelerimizde gerek sosyal mesafe gerekse hijyen koşulları üst seviyede tutulmakta. Vatandaşlarımız kan vermek için merkezlerimize gönül rahatlığı ile gidebilirler. Dünya Sağlık Örgütü’nün standartlarına uygun şekilde kan verme alanlarımız oluşturulmuştur” diye konuştu.
 
 

İzmir kordon işletmeci yardım çağrısı borç ertelenmesin silinsin koronavirüs coronavirüs covid-19 salgın pandemi avm kafe restorant eğlence merkezi kordon boyu özel haber