ÖZEL HABER/ Okulların açılmasına kısa bir süre kala İzmir Kantinciler Odası Başkanı Topçu'dan kritik öneri

TAKİP ET

Okulların 31 Ağustos'ta açılacağı duyurulmasının ardından 6 aydır kapalı kalan kantincilerin heyecanlı bekleyişi sürüyor. Kantinci esnafı yeniden kepenk açmak için gün sayarken, açılışa 20 gün gibi kısa bir süre kala kantinlerin hangi şartlarda açılacağı netlik kazanmamış durumda. Konuyla ilgili gazetemize konuşan İzmir Kantinciler Esnaf Odası Başkanı Rasim Topçu ise kantinlerin açılacağını belirtirken, kantinlerin gelir anlamında büyük bir performans kaybı yaşayacağını söyledi.

Oktay Güçtekin / Türkiye’de görülen koronavirüs pandemisi sonrası  kapanan ve yaklaşık 6 aydır kepenk açamayan kantincilerin meraklı bekleyişi sürüyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okulların 31 Ağustos’ta açılacağının duyurulması sonrası uzun bir sürenin ardından yeniden açılma sevinci yaşayan kantinci esnafının gözü ise Milli Eğitim Bakanlığı’ndan gelecek habere çevrildi. Kantinlerin açılmasına kesin gözüyle bakılırken, hangi şartlarda açılacağının henüz netleşmemesi üzerine gazetemize konuşan İzmir Kantinciler Esnaf Odası Başkanı Rasim Topçu merak edilenleri cevapladı. 31 Ağustos tarihinde okulların açılma ihtimalini yüksek gördüklerini belirten Topçu, kantinlere yeni kriterler geleceğini söylerken, kantinlerin büyük oranda gelir kaybı yaşayacağının altını çizdi.
 
“Whatsapp grupları kurulsun”
Kantinlerin açılacağına kesin gözüyle baktıklarını söyleyen İzmir Kantinciler Odası Başkanı Rasim Topçu, hizmet şartları ve kriterlerinde değişiklikler yaşanacağını vurguladı. Topçu “Kantinlerin açılacağı kesin, ancak hizmet şartları ve kriterlerinde değişiklikler olacak. Kantinci arkadaşlarımızın çocuklarımızın sınıflarına kadar hizmeti götürmesi yönünde bir karar olabilir. Bizim İzmir Kantinciler Odası olarak ise farklı bir önerimiz mevcut. Bu da kantinci, okul idaresi ve veli ile irtibat halinde olacağı bir whatsapp grupları oluşturulması. Bu sayede de çocuklarımızın ihtiyaçlarının okul idaresi ya da aile tarafından kantinciye iletilmesi ve bu sayede kantinciler tarafından teneffüs zamanına hazır bir şekilde yetiştirilmesini önerdik. Bu sayede de kantincinin 3-5 dakika süre içerisinde sınıf kapısına öğrencilerin ihtiyaçlarını götürmesi hedefleniyor.  Bu projenin hayata geçmesi durumunda ise çocukların kantinlere inmesinin de önüne geçilmiş olacak. Hizmet çocukların ayağına gitmiş olacak” dedi.

“Bize henüz gelen bir talimat yok”
Şuan kendilerine herhangi bir talimat gelmediğini ifade eden Rasim Topçu, gerekli önlemlerin devlet tarafından alındığını belirtti. Topçu “Devletin şuan ki okullarda üst düzey bir dezenfekte çalışması mevcut. Tabi bunların yanında okullarda uygulanacak eğitim ve öğretim ile ilgili birçok çalışması da mevcut. Bize kantincilere yönelik "şunlar yapılsın" diye bir söylemden ziyade, devlet tarafından alınan önlemler var. Kantinlerde bunların içerisinde” diye konuştu.
 
“Test zorunluluğu gelebilir”
Kantinlerin açılmasına kısa bir süre kala henüz kendilerine koronavirüs testi ile ilgili herhangi bir bilgi gelmediğini belirten İzmir Kantinciler Esnaf Odası Başkanı Rasim Topçu, test zorunluluğunun gelebileceğini duyduklarını söyledi. Topçu “Kantincilere yapılması ihtimal olan testler bir bütün paket halinde. Önümüzdeki günlerde daha fazla netleşecektir ancak, hem öğretmenlerin, hem kantincilerin, hem de kantin işletmecilerinin  test konusunda zorunlu bir uygulamaya tabi tutulacağı şeklinde bilgiler mevcut” dedi.
 
“3’de 2 oranında iş kaybımız mevcut”
Yeniden açılacaklarını ancak büyük bir iş kaybı yaşadıklarını belirten Başkan Rasim Topçu, esnafa açılması durumunda dahil temel giderlerini ödemekte zorlanacağını söyledi. Topçu “Tüm esnaflar gibi bizde sürekli taleplerimizi dile getirdik. Esnafa yönelik kredi desteği, yeniden ucuz kredi verilmesi yönündeki çalışmalar genel esnafın sorunları. Kantinci esnafı ise Türkiye’de belki de dünyada pandemiden en çok etkilenen esnaflardır. Bizler 6 aydır çalışmıyoruz. 31 Ağustos’ta açılacağımızı varsayarsak burada 3’te 2 oranında iş kaybımız olacak. Buda demek oluyor ki bin TL kazancımız olacaksa bunun sadece üçte birini kazanabileceğiz. Çünkü öğrencilerimiz haftada 3 gün eğitime gelecekler ve ders saati de 3 saate düşürülmüş olacak. Buda demek oluyor ki kantinlerimiz açılsa bile üçte bir oranında performans ile çalışacak ve personel sayılarında da aynı oranda bir azalmaya gidilecek. Belki kantinlerimiz açılsa bile kira ödememe gibi bir konu söz konusu olabilir. Kira alınmaması durumunda bile kantincilerimiz kantinlerini açtıklarında günlük  kendi maaşlarını, elektrik, su faturalarını gibi zorunlu giderlerini bile karşılayamayacaktır. Başka bir iş bulan veya başka bir yerde çalışan kantincimiz ayakta durabiliyor ancak tek geçimi kantinden olan esnaflarımız oldukça zor durumda” diye konuştu.
 
“Uzun vadeli kredi verilsin”
Önümüzdeki aylarda son bulacak kredi ertelemelerine dikkat çeken İzmir Kantinciler Odası Başkanı Rasim Topçu, hükümetin kantincileri dikkate alması gerektiğini söyledi. Topçu “Bizde ay sonunda açılacak okullarla ilgili Kantinciler Odamızda gerekli hazırlıkları yapıyoruz. Bakanlıklar ile gerekli yazışmalarımız yürüyoruz. Bu süreç içinde Türkiye’de bulunan tüm Kantinciler Odaları ile sürekli iletişim halinde bulunarak fikir alışverişinde olmaya özen gösteriyoruz. Umarım bu pandemiyi ülkemizi ve dünyayı biran önce terk eder, yoksa bu gidişatta kantincilik mesleği içinden çıkılmaz bir hale gelecektir. Bizim talebimiz ise önümüzdeki dönemde kredi ertelemeleri son bulacak ve ötelenmiş kredi borçlarımız diğer kredi borçlarımızın üstüne bindirilecektir. Kantini esnafı okullar açılmadan yada açılsa dahil 3’de 2 oranında performans kaybı yaşayan esnaf büyük ihtimalle bu kredilerini ödeyemeyecektir. Hükümetimiz Türkiye’nin her yerinde  18-20 milyon öğrenciye hizmet veren bir sektörü dikkate almalıdır. Bize uzun vadeli bir kredi verilsin ve ödemeleri uzun vadeli olsun. Bu sayede en azından okulların tam kapasiteli çalışacağı zamana kadar ucu açık bir şekilde kredi versin ve bu dönemdeki hayatımızı kolaylaştırsın” ifadelerini kullandı.
 

izmir kantin rasim topçu öneri