ÖZEL HABER - Sayıştay'a takılan 'Amatöre yardım' kararında söz başkanlarda

TAKİP ET

ÖZEL HABER - İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nce Göztepe ve Altınordu amatör spor kulübü derneğini desteklenmesi amacıyla 950 bin liralık yapılan yardım Sayıştay tarafından 'kamu zararı' olarak değerlendirilmişti. Konunun kamuoyuna yansımasının ardından ise 2016 yılında mecliste bulunan CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Konak Belediye Başkanı Abdül Batur gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.

Oktay Güçtekin / İzmir Gündemi - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2016 yılında dönemen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu başkanlığında Göztepe ve Altınordu’nun amatör spor kulübü derneğine yaptığı 950 bin liralık yardımı Sayıştay’a takıldı. Sayıştay, 2016 yılında oy birliğiyle Büyükşehir Belediye Meclisi’nden geçen kararın ‘Kamu zararı’ olduğu gerekçesiyle 950 bin liralık yardımın dönemin 173 meclis üyesi tarafından ödenmesine karar vermişti.

Gazetemizin gündeme taşıdığı haber sonrası ise o dönem Büyükşehir Meclisi’nde bulunan başkanlardan ilk açıklama yine İzmir Gündemi’ne geldi. Gazetemize konuşan CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Konak Belediye Başkanı Abdül Batur dava süreci ile ilgili açıklamalarda bulundu.

“Bu karar doğru değildir”
2016 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi olarak göre yapan CHP İzmri İl Başkanı Deniz Yücel Sayıştay tarafından yapılan “kamu zararı” değerlendirmesini doğru bulmadığını söyledi. Yücel “Hukuki Süreç devam ediyor. Şuan keşinleşmiş bir durum söz konusu değildir. Sayıştayın yapmış olduğu bir değerlendirme var, bu değerlendirmenin doğru olmadığını düşününüyoruz. Neticede orada yapılan nakti yatdım, amatör kulüp derneklerine yapılan bir yardımdır. Bundan kaynaklı olarakta bu kararın doğru olmadığını düşünüyorum.  Hukukçularımız bu konuda gerekli çalışmaları yapıyorlar. Önümüzdeki günlerde itirazlarımız yapılacak. İtiraz sonucunda ise ne karar çıkacağını hep birlikte göreceğiz.”dedi.

“Kanıtlarımızı ortaya koyacağız”
Seferihisar Belediye Başkanı olarak 2016 Yılında meclite yer alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise ellerinde bazı dayanaklar olduğunu söyledi.  Başkan Soyer “ Bu konu hakkında henüz sonuca bağlanmış bir durum bulunmamakta. Şuan Sayıştay tarafından yapılan sadece bir sorgudur. Bu hukuki süreç zaten şuan devam etmekte. Bu bir süreç. Haklı bulunup bulunmayacağımız konusunda ise şuanlık net bir düşüncem yok. Hukukçularımız çalışmalarını yürüyor bu konu hakkında. Elimizde bazı dayanaklarımız mevcut. Temyiz davasında biz kanıtlarımızı ortaya koyacağız.” diye konuştu.

“Aynı yardım kararları daha önce defalarca alındı”
Geçmiş dönemlerde İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyelerinde alınan kararların arastırılması gerektiğini ifade eden Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, daha önce aynı kararların defalarca geçtiğini ancak hiçbiri hakkında böyle bir karar verilmediğini söyledi. Batur “Derneklere verilen bir yardımdı bu.  Yani profosyonel kulüplere değil onların dernek  kısmında bulunan amatör spor derneklerine aktarıldı. Bu derneklere aktarılma ile ilgilide herhangi bir sıkıntının olmaması gerektiğini düşünüyoruz. Gerekli savunmayı yaptık. 170 küsür meclis üyesi aynı konuda karar verdi ve o gün İzmir Büyükşehir Belediye başkanımızda başımızdaydı. Bu tür maddeler daha önce de meclisten geçmişti. Rahmetli Priştina döneminde de meclisten böyle bir madde geçtiğini hatırlıyorum. Sayın Aziz Kocaoğlu’nun ilk dönemlerinde de böyle bir madde yine bu meclisten geçmişti ancak böyle bir uygulama sadece 2016 yılındaki bu maddeye işlendi.  Burada araştırılması gereken şey İstanbul’da, İstanbul Büyükşehir Belediyesi , Ankara’da, Ankara Büyükşehir Belediyesi geçmişte profosyenel spor kulüplerini ayakta tutmak için meclis kararı bile almadan nasıl hamleler yaptılar onların araştırılması lazım. “dedi.
 
 

sayiŞtay takilan amatÖr yardim derneklere yardim dernek amatÖr amatÖr futbol futbol destek izmir büyükşehir belediyesi kocaoğlu aziz abdül batur tunç soyer deniz yücel kamu zararı destek göztepe altınordu göztepe futbol kulübü altınordu spor kulübü izmir