ÖZEL HABER - Spor salonu işletmecileri yeni kurallara isyan etti: Üye kayıplarımız yüzde 50'lerde

TAKİP ET

Pandemi sonrası normale dönüş adımları atılırken, birçok işletme sahibi aylar sonra ilk kez kepenk açma sevincini buruk bir şekilde yaşadı. Özellikle korona nedeni ile kapanan spor salonları biriken borçlar nedeniyle açılma sevinci yaşarken, getirilen yeni kurallar karşısında elleri kolları bağlanmış durumda. Gazetemize konuşan spor salonu işletmecisi Alican Sinan'da getirilen kurallar sonrası yüzde 50 oranında üye kaybı yaşadıklarını söyledi.

Oktay GÜÇTEKİN / İzmir Gündemi - COVİD-19 pandemisi sonrası AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın duyurduğu “Yeni normal” kuralları sonrasında, birçok işletmenin yeniden açılmasına karar verilmişti. Alınan karar kapsamında, cafe, lokanta ve spor salonu gibi bazı işletmeler aylar sonrasında yeniden kepenk açarken, yeni getirilen tedbirler özellikle spor salonları için zorlu bir süreci başlattı. Spor salonlarında klima kullanılmaması gibi şartlar getirildiği açıklanmasının ardından ise yaz aylarının da gelmesi ile birlikte spor salonlarında yüksek miktarlarda üye kayıpları oluştu. Konuyla ilgili gazetemize konuşan Gym Struggle Private Studio işletme sahibi Alican Sinan, yeni getirilen şartlar sonrası salon işletmecilerinin oldukça zor günler yaşayacağını söyledi. Sinan ayrıca devlet tarafından bu süreçte hiçbir yardım alamadıklarını ifade etti.
 
“Muamma ile açıldı”
Erdoğan’ın açıkladığı “Yeni normal” sürecindeki tedbirlerin salon işletmecilerini zorlayacağını ifade eden Gym Struggle Private Studio adlı işletme sahibi Alican Sinan açılışlarının tam bir muamma olduğunu söyledi. Sinan “Spor salonları açıldı ama büyük bir muamma ile açıldı. Garip bir koşullar ve şartlar var. Özellikle spor salonunun içerisinde uyulması gereken kurallar büyük ve küçük işletmeleri zorlayacak şekilde.  İçişleri Bakanlığı’nın yeni yaptığı açıklamada aletler arasında 2 m olması ya da paravan olması şartları vardı. Bu kurallar işletmeleri çok zorlayacaktır. Çünkü büyük ve küçük esnafın şuan çok ciddi boyutlarda borçları var. Zaten birçoğumuz hiçbir destek alamadık pandemi sürecinde. İçeride grup seanslarının yapılamaması, klima çalıştırılmaması ve belli sayıda müşteri alımı bize çok ciddi sayılarda personel kaybına neden olacak. Yaz ayına giriyoruz ve içeride klimanın çalıştırılamaması bizim içi çok ciddi sıkıntılar oluşturulacaktır. Yani biz bu süreçte açıldık ancak nasıl açıldığımızı birde bizlere sorulması gerekiyor” dedi.
 
“Ne yaparsak yapalım çözüm olmayacak”
Salonlarda klimaların yasaklanmasını değerlendiren işletmeci Alican Sinan, klima yerine hiçbir alternatifin tam anlamıyla çözüm olamayacağını söyledi. Sinan “Tam anlamıyla çözüm üretilemeyen bir konu. Sonuçta spor yapan kişinin o an kan basıncı yükseliyor, nabzı yükseliyor ve  ciddi anlamda terleme yaşıyor. Bu durumda olan insan ise havayı daha fazla sıcak hissediyor. Bunlara baktığımızda da klimaları çalıştıramamak bizler ve spor yapanlar için çok ciddi sorunlar oluşturuyor. En iyi havalandırma sistemini kursak bile yinede bu soruna çözüm olmayacaktır. Bu nedenle de spor salonlarında rahatsızlanan insanlar olabilir” diye konuştu.

“Destek alamadık”
İşletme sahibi Alican Sinan ayrıca kapalı kaldıkları sürede devlet tarafından hiçbir destek alamadıklarını söyledi. Sinan “Biz kapalı kaldığımız süre boyunca hiçbir destek alamadık. Aksine kapalı sürelerde gelen kira, vergi ve faturalar ile elimizde olan miktarlar biti, bazılarımız ise ciddi anlamda borçlanmak zorunda kaldı. Bize yapılan tek yardım kredi oldu o da aslında borçlu olan esnafı daha da borçlu hale getirdi ve birçok üyemizi de kaybettik” ifadelerini kullandı.
 
“Yüzde 50 üye kaybımız oldu”
Yaz aylarının kendileri için ölü sezon olduğunu ifade eden Sinan, ciddi sayılarda üye kaybı yaşadıklarını söyledi. Sinan “Yaz ayı zaten spor salonları için ölü sezon olarak geçer. Çünkü insanların birçoğu yazlıkların, öğrenciler ise memleketlerine geri dönüyor bu süreçte. Zaten tam anlamıyla iş yaptığımız süreçte 3 ay kapalı kaldık. Haziranın başı itibari ile geri döndük ancak gelen kurularlar ve insanların kalabalık ortamlara girmeye korkması ile birlikte yaklaşık olarak yüzde 50’lık bir üye kaybımız oldu” dedi.
 
“Kaderimiz mülk sahiplerine bırakılmamalıydı”
Verilmesi gereken desteklere de değinen Alican Sinan, devletin özellikle kira konusunda destek olması gerektiğini vurguladı. Sinan “En azından esnafların ciddi sıkıntılar yaşadığı kiralarda bizlerin kaderi mülk sahiplerine değil de devletin elinde olmalıydı. Çekilen kredilerde bu süreçte faizsiz olarak ertelenebilirdi. Ancak tam tersine gelen faizlerle birlikte zaten zor durumda olan esnaf daha da güç durumda kaldı” diye konuştu.
 
“Her 10 metrekareye 1 üye”
Gym Struggle Private Studio işletmesi olarak aldıkları önlemleri de açıklayan Alican Sinan, özellikle sosyal mesafe ve salon içerisindeki üye sayısına özen gösterdiklerini söyledi. Sinan “Şuan ciddi önlemler almış durumdayız. Bunların en başında ise her 10 metre kare alan içerisinde sadece 1 müşterimiz spor yapacak. Biz zaten randevu sistemi ile çalışan spor salonuyduk. Bundan sonrada aynı sistemle devam etme kararı aldık. Spor salonumuzun içerisinde maksimum 2-3 kişi barındırıyoruz. Antrenörlerimiz yüz siperliği ve maskelerini düzenli olarak kullanıyor. Üyelerimizde de aynı dikkati göstererek onlarında maske ile salona girmesine ve dışarıda kullandığı ayakkabılar ile içeride olmamasına dikkat ediyoruz. Her bölüm sonrası alanlarımız dezenfekte ediliyor. Haftada bir ise tüm salonu detayla bir şekilde dezenfekte etmeyi planlıyoruz. Girişlerde ateş ölçümü yapıyoruz ve sosyal mesafeye özen gösteriyoruz. Üyelerimiz sadece spor yaparken maskelerini çıkartabiliyorlar” diye konuştu.

spor salonu işletme yeni kural isyan etti üye kaybı yüzde 50 ekonomi özel haber gym struggle private studio