ÖZEL HABER/ Tabip Odası Başkanı Çamlı'dan kısıtlama tepkisi: 'İller bazında karar alma sürecini geçtik!'

TAKİP ET

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kabine Toplantısı sonrasında yaptığı kısıtlama açıklamalarının ardından kararları Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı gazetemize değerlendirdi. Çamlı, 'Bunu böyle basit ya da çok sınırlı birtakım tedbirlerle kontrol altına alabilmemiz mümkün değil. Artık iller bazında karar alma sürecini büyük ölçüde geçmiş durumundayız' dedi.

Hatice ÇAPIN/ İZMİR GÜNDEMİ- Normalleşmeyle birlikte artan vaka sayılarıyla ilgili Cumhurbaşkanın açıkladığı yeni kısıtlamaları gazetemizde değerlendiren İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, kararların yetersiz kalacağını, tek çarenin ülke genelinde tam kapanmaya geçilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Normalleşme ile birlikte ülke genelinde yaşanan gevşeme Mart başında 10 bin düzeyindeki vaka sayıların şu anda 36 bin düzeyin ulaşmasıyla birlikte yeni kısıtlama kararları alındı. Alınan kısıtlamaların yetersiz kalacağına değinen Dr. Lütfi Çamlı, “Artık iller bazında karar alma sürecini büyük ölçüde geçmiş durumundayız, tam bir kapanmaya geçmek durumundayız" çağrısında bulundu.
YÜZDE 40’LIK ARTIŞ VAR
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı yeni kısıtlamaların artışa engel olmadığını dile getiren İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, “İzmir son bir ay içerisinde yaklaşık 3 buçuk kat vaka artışına maruz kaldı ve son bir hafta itibariyle de yaklaşık yüzde kırklık bir vaka artışı var yani İzmir'de çok ciddi bir vaka artışıyla karşı karşıyayız. Başlangıçta turuncu olarak yüksek riskli olarak görünen İzmir şu an da çok yüksek riskli il kategorisinde ve başlangıçta da belirttiğim gibi son bir hafta içerisinde yüzde kırklık bir vaka artışı var. Tabi ki yeni önlemler kapsamında şu an için devreye girecek sadece hafta sonu için sokağa çıkma yasağı var. Hafta sonu yasağıyla İzmir'de vaka sayılarını düşürmeye çalışmamız pek mümkün gözükmüyor. Çünkü bu tedbirler başlangıçtan itibaren kırmızı olan Samsun, Ordu ve Giresun gibi ilerde mart ayı başından beri hafta sonu kısıtlaması olmasına rağmen bu illerde vaka artışları devam ediyor. Evet, Kasım ve aralık ayında hafta sonu kısıtlamasıyla kısmı bir vaka düşüşüne şahit olmuştuk ama bu seferki durum farklı. Sayın Bakanın da açıkladığı gibi şuandaki salgında olguların yaklaşık yüzde yetmişe yakınında varyant virüs etkisi görüyoruz yani farklı bir virüs etkisi oluyor. Dolayısıyla bulaştırıcılığı çok yüksek ve aşıların da ne kadar etkili olduğunu tam bilemediğimiz bir etken var karşımızda. Onun için sadece hafta sonu kısıtlaması ve Ramazan’dan itibaren restoran ve kafe kısıtlamaların böyle bir artışı engel olabileceğini sanmıyorum.”

ÜLKE GENELİNDE TAM KAPANMAYA GEÇMEK DURUMUNDAYIZ
İller bazında alınan kararların vaka artışların önlemeye yeterli olmadığını dile getiren Tabip Odası Başkanı Çamlı, “Yaklaşık 58 şehir kırmızı yani çok yüksek riskli ve nüfusun yüzde 90'nı çok yüksek riskli ya da yüksek riskli illerde yaşıyor. Ve baktığımız zaman mart başında 9 bin, 10 bin düzeyinde olan vaka sayıları şu anda 36 binler düzeyinde dolayısıyla çok ciddi bir artış var. İller bazında karar alma süreci belki başlangıçta konuşulabilirdi ancak şu an böyle bir durumu konuşmamız söz konusu değil. Kırmızı ve şehirler arası hareketliliğine de ne yazık ki izin veriliyor.  58 kırmızı ilin 28 tanesinde vaka sayıları 100 binde 200'ün üzerinde seyrediyor. Dolayısıyla bunlar artık iyice koyu kırmızı oldular ve giderek de artan vaka sayısı var. Bunu böyle basit ya da çok sınırlı birtakım tedbirlerle kontrol altına alabilmemiz mümkün değil. Artık iller bazında karar alma sürecini büyük ölçüde geçmiş durumundayız. Bunun için bütün bu kısıtlamalarda mağduriyet yaşayacak kesimlerin sosyal ve ekonomik mağduriyetlerin giderilmesi kaydıyla yani sosyal ve ekonomik bir destek paketiyle tam kapanmaya geçmek durumundayız. Şu anda başka çare görünmüyor, bilim insanların çoğu da bunu işaret ediyorlar. Bu yüzden toplum sağlığı en önemli ulusal çıkarsa eğer radikal birtakım kararların alınması gerekiyor” dedi.
60 MİLYONA İKİ TOZ AŞILANMA YAPILMALI
Türkiye’nin aşılanmada toplumsal bağışıklığın kazanılması için henüz yeterli sayıya ulaşılmadığına değinen Başkan Çamlı, “Dünyaya baktığımız zaman ülkemizdeki aşılanma oranları iyi gibi görüne bilinirse de sonuçta nüfusun şu anda İzmir'de de Türkiye'de de ortalama yüzde 10'nu iki doz oldu yani bağışıklık sınırına girdi. Bu bizim toplumsal bağışıklığı dediğimiz nüfusun yüzde 70-75'i aşılanma oranından çok çok uzaktayız ve yakın dönemde böyle bir orana ulaşabilmek bizde çok mümkün görünmüyor. Yani aşılanma hızını yeterliği temin edinerek bir an önce hızlanması ve mümkün olduğunca nüfusun geniş bir oranının hızlı bir şekilde aşılanması gerekiyor. Şu anda nüfusun yüzde 10'nu aşılanmış olması çok büyük bir rahatlama sağlamaz, toplumsal bağışıklık elde edemediğimiz sürece nüfusun en az yüzde 75'in yani 60 milyonunu iki doz aşılanmadıkça şu an ki aşılanma bir güven vermiyor. Varyant virüsüne ne kadar etkili olduğunu kanıta dair net veriler yok sadece bir takım ön çalışmalar var. Özelikle bu aşının İngiliz varyantına ya da diğer Afrika varyantına ne kadar etkili olduğunu bilmiyoruz. Ülkemizdeki şu anki salgında yaklaşık yüzde 70 de varyantlarin etkili olduğu söyleniyor ve bunlar içerisinde birçoğu İngiliz varyantı ama Güney Afrika ve Brezilya varyantları da var. Aşıların bu virüslere karşı yeterli direnç, yeterli etki göstereceği konusunda birtakım belirsizlikler var” açıklamasını yaptı.


 

vaka sayıları izmir de