ÖZEL HABER / Uzundere'de Kurban Pazarı boş kaldı, pazarcı isyan etti: "Sıkıntımız çok büyük"

TAKİP ET

Kurban Bayramı'nın arifesinde Karabağlar'a bağlı Uzundere'de kurulan pazar alanında satıcılar isyan etti. Karabağlar Belediyesi'nin su anlamında çok önemli işler çıkarttığını ifade eden pazarcı esnafı tuvalet ve banyo sayısının yetersizliğinden yakındı. Kurban Bayramı'na bir gün kala ise pazarın boş olması dikkatlerden kaçmadı.

Oktay Güçtekin / İzmir’in nüfus anlamında en büyük ikinci ilçesi olan Karabağlar’da kurban pazarları boş kaldı. Karabağlar Belediyesi tarafından Uzundere Mahallesi içersinde ayrılan alanda kurulan ve yaklaşık olarak 60 çadırın yer aldığı pazar alanında Kurban Bayramı öncesi alanda kimsenin bulunmaması esnafın moralini bozdu. Hayvanlarını pazara getiren esnafların bazıları tüm kurbanlıklarını satarken bazıları ise hiç satış gerçekleştiremedi. Birçok esnaf ise kendilerine çadır için kiralanan yerlerde insani bir yaşamları olmamasında yakınırken, yaklaşık 200  kişinin alanda günlerce kaldığını belirten satıcılar, koca alanda belediyenin kendilerine sadece 1 tuvalet ve 1 banyo yeri ayırdığını söyledi. Koronavirüs pandemisi nedeniyle insanların gelmekten korktuğunu da belirten satıcılar, kurban alanlarının şuan oldukça güvenli olduğunu ve vatandaşların korkmaması gerektiğini vurguladı.
 
“Korkmasınlar”
Satışların azlığından dert yanan küçükbaş hayvan satıcısı Zeki Yalınsu, fiyatların düşük olduğunu ve vatandaşların buraya gelebileceğini söyledi. Yalınsu; “Bizim sattığımız küçükbaşlar bin TL’den başlıyor 2 bin TL’ye kadar çıkabiliyor, kesim konusunda da karar belediyeye kalıyor. Onların izin vermesi halinde bizden hayvan alanlara kesim de gerçekleştiriyoruz. Belediyemize de teşekkür etmek istiyoruz özellikle suyumuzu eksik etmiyor. Günde  2-3 defa temiz suyumuz bizlere geliyor. Ancak bizler müşteri anlamında çok ciddi bir sıkıntı çekiyoruz. Salgından korkan vatandaşlar buraya gelmeyi tercih etmiyor. Biz tüm vatandaşları buraya bekliyoruz, korkmasınlar” dedi.
 
“Büyük bir zulüm ile karşı karşıyayız”
Uzun yıllardır hayvancılık ile uğraştığını belirten Ramazan Üstemuz ise hayatında ilk kez böyle bir zulüm ile karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Üstemur “Ben 20 senedir hayvancılık işi yapıyorum. Her sene beslediğim hayvanları pazarlara getirip satıyorum ancak hayatımda ilk defa böyle bir zulüm gördüm.  Belediye bizden ciddi miktarlarda kira alıyor. Buraya düzgün bir çadır yapılsa ve böyle rezillik yaşamasak daha iyi olmaz mı sormak istiyorum. Tanıdığı kişileri ön sıralara verirken biz burada yabancıyız diye en son çadırı verdiler. Benim şuan yaklaşık 85 küçükbaş hayvanım elimde kalmış durumda. Yarın bayram başlıyor. Biz tam anlamıyla yanmış durumdayız. Yetkililer sürekli çıkıp koronavirüs diyor. Biz burada bu hayvanlara 1 senedir bakıyoruz, yem fiyatlarının yüksekliğini söyleyen olmuyor. Ben burada pisliğin içinde yatmak zorunda kalıyorum” ifadelerini kullandı.
 
“Rekortmen boğa bizde”
Canlı hayvan fiyatlarının oldukça uygun fiyatlara kadar düştüğünü belirten büyükbaş hayvan sayıcısı Tuncay Kırmızı ise Pazar alanında rekortmen boğanın kendilerine ait olduğunu söyledi. Kırmızı “Pazar alanındaki en büyük kurbanlıklardan biri bize aittir. Yaklaşık olarak 1 ton gelen boğamız 20 bin tl ye alıcı buldu ancak şuan elimizde hala 15 hayvan duruyor. Zaten bu yıl fiyat anlamında oldukça uygun durumda pazarlar. Bizde de yaklaşık olarak canlı hayvanın kilo başı 22 TL’ye gelmekte. İnsanlar virüsten kaynaklı olarak buraya gelmeye korkuyorlar ancak korkmasınlar biz gerekli tedbirleri aldık ve alacağız” dedi.
 
“Sıkıntımız çok büyük”
Belediye anlamında büyük sıkıntılar yaşadıklarını ifade eden Kırmızı, tuvalet ve banyo sayısından dert yakındı. Kırmızı “Şuan birçok pazarcı burada sıkıntılarını dile getirmekten çekiniyor ancak bizim burada yaşadığımız her şey sıkıntı. Tuvaletinden tut, duş alanına kadar her bir konuda sıkıntı yaşıyoruz. 200  insan bulunuyor burada düzenli olarak ancak tek bir tuvalet bulunuyor. Buda yolun en sonunda yer alıyor. Nerede bu pandemi şartları? Bu kadar kişiye bir duş alanı nasıl yetecek? Bunları düşünen yok ancak. Biz buraya ciddi miktarlarda kira ödedik, ancak yinede çoğu mal sahibi konuşmaktan çekiniyor. Tabi Karabağlar Belediyesi’nin hakkını yememekte lazım. Su anlamında gerçekten çok iyi bir çalışma yürütüyor belediye. Her gün suyumuz düzenli olarak buraya geliyor. Ancak bir tane duş ve tuvalet koymakla bu iş olmuyor. Belediye yetkilileri geldiği zaman çoğu hayvan sahibi elleri önünde bekliyor. Dertlerini ifade edemiyor. Ancak bizim burada sıkıntımız çok büyük. Bizim dilimizde bunları söylemekten kaynaklı olarak artık tüy bitmiş durumda” diye konuştu.

İsmini vermek istemeyen birçok pazarcı ise özellikle yolların temizlenmemesi ve pisliklerin toplanmamasından kaynaklı olarak dertlerini dile getirdi. Özellikle aracı olmayan vatandaşların ulaşımı açısından oldukça olumsuz bir konuda bulunduklarını ifade eden esnaf, buna bir çözüm bulunması gerektiğini yoksa birçok vatandaşın buradan eli boş bir şekilde ayrılacağını söyledi.
 

karabağlar belediyesi uzundere kurban pazarı satış düşük şikayet özel haber gündem