ÖZEL HABER- Vekil Beko ve DİSK Ege Temsilcisi Sarı, Torba Yasa'yı değerlendirdi!

TAKİP ET

Hükumet tarafından hazırlanan torba yasaya göre coronavirüs tedbirleri amacıyla 3 ay boyunca işten çıkarılmaların yasaklanması amaçlanıyor. Ayrıca ücretsiz izne ayrılacak çalışanlar için ise günlük 39 tl'lik ödeme belirlendi. Mecliste görüşülmesi beklenen torba yasa hakkında gazetemize konuşan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko ve DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, işten çıkarılmaların yasaklanmasından, Türkiye'de ki sendikalı sayısına kadar bir çok konuda açıklamalarda bulundu.

Oktay GÜÇTEKİN / İzmir Gündemi - Hükümet tarafından tasarlanan ve iş dünyasının görüşüne sunulan kanun teklifine göre, çalışanların işten çıkarılmaları üç ay boyunca yasaklanacak. Ücretsiz izne çıkarılan vatandaşlara ise günlük 39 TL gelir desteği verilmesi öngörülüyor. Gelecek günlerde mecliste görüsülmesi beklenen torba yasa önerisi hakkında gazetemize konuşan Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Kani Beko ve DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, torba yasayı değerlendirdi. Türkiye’de bulunan sendikalı sayısından, işsizlik ödeneğine kadar bir çok değerlendirmede bulunan Vekil Beko ve DİSK Temsilcisi Sarı, verilen desteğin yeterli olup olmadığı hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.
 
“Sağlıktan tasarruf olmaz”
Torba yasa teklifini değerlendiren Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Kani Bako çalışanlara ücretli izin verilmesi gerektiğini söyledi. CHP’li Beko “İyi niyetle hazırlanan bir yasa önerisi olmuş ancak altı kesinlikle doldurulmalıdır. Tüm dünyayı etkisi altına alan CORONA-19 pandemi salgınından  etkilenen ülkeler arasında Türkiye’de yer alıyor. Corona salgınından insanlarımızı korumak için önce  kamu hizmetlerinde çalışanların sağlıkları güvence altına alınması gerekir. Sağlıktan tasarruf olmaz. Zorunlu alanlar dışında  çalışanlara ücretli izin verilmeli. İşten çıkarılmalar kesinlikle yasaklanmalı. İşsizlik fonu ise kesinlikle işsiz kalan kişilere verilmelidir. Vatandaşların fatura ve kredi kartı borcu ertelenmelidir. En düşün emekli maaşı için asgari ücret seviyesine çekilmelidir. Devlet ayrıca çalışanların gelirlerini ise güvence altına almalıdır” diye konuştu.
 
“İşsizlik fonunun sadece yüzde 10’undan işsizler faydalandı”
Ücretsiz izinde işçilere verilecek 39 tl’lik desteğe de değinen Vekil Beko kamu çalışanlarının sağlıklarının güvence altına alınması gerektiğinin altını çizdi. Beko  “Siz bugün  söylenen bu 39 tl’leri verseniz bile asıl önemli olan, kamu hizmetlerinde çalışan 3  milyona yakın insan var. Bu 3 milyona yakın insanın sağlıklarını kesinlikle güvence altına almak zorundasınız. Evde kal deniliyor vatandaşlara. Zorunlu alanlar dışında çalışanlara ücretli izin verilmesi gerekiyor. Mutlaka işten atılmalarının  yasaklanması gerekiyor. Evet torba yasa taslağında alınan karar bu açıdan doğrudur, ancak işsizlik fonu sadece işsiz kalanlara verilmesi lazım. Bugüne kadar işsizlik fonundan sadece yüzde 10 oranında işsizler faydalandı.  İşsizlik fonundan yüzde 90 oranında ise  işverenler  faydalanmış durumda.
Yani alınan bu işten çıkartma kararını bu söylediklerim  ile desteklemezseniz, bir işe yaramayacaktır. Bir de kapıya gelen fatura ve kredi borçları mecvut. Bunlar en az 3 yada 6 ay ertelenmelidir. Emekli maaşları için de en azından en alt seviyeyi asgari ücret ile eşitlemek gereklidir. Emekli maaşı aşgari ücretin altında kalırsa yapılanların hiçbir anlamı kalmayacaktır” dedi.
 
“5 milyona yakın insan gelirini kaybetti”
 Özellikle küçük esnafın gelirlerini kaybettiğini ifade eden CHP’li Beko alınan kararların altının doldurulması gerektiğini  ifade etti. Vekil Beko “Bugün Türkiye’de 5 milyona yakın insan gelirini kaybetti. Gelirlerini kaybeden kücük esnaflar var. Sokaklarda midye satanlar, gevrek satanlar, berberler ... vb meslekler var. Asıl en büyük sorun bana göre budur. Bu meslek grupları içinde derhal bir çözüm bulunması gereklidir.  Evet işten çıkarılmaların yasaklanması doğrudur ama bu kararın altınında doldurulması gereklidir” ifadelerini kullandı.
 
 
“Sendikalaşma olsaydı 15 Temmuz olmazdı”
Türkiye’de sendikaya üye oldukları için bir çok işçinin işten çıkartıldığını ifade eden Vekil Beko, çıkartanlar hakkında herhangi bir işlemin yapılmadığını söyledi. CHP’li Beko “Türkiye’de milyonlarca insanın iş güvencesi bulunmamaktadır. Yıllardır bizim anlatmaya çalıştığımız şey, insanların ekonomik , siyasal ve demokratik haklarını koruyacak savunacak olanların sendikalar olduğudur. Ancak Türkiye’de maalesef , sendikalaşma oranı çok düşük seviyelerdedir. Sendikalı olan milyonlarca işçi ise sendikaya üye oldukları için işten atıldı. Sendikaya üye olduğu için işten çıkartan işverenler hakkında ise hiçbir işlem yapılmadı. Eğer Türkiye’de çalışan işçiler sendikaya  üye olmuş olsalardı, 15 Temmuz darbe girişimi olmazdı.  İşçilerin birlikte mücadele ettiği bir ortam olsaydı, Türkiye’de kesinlikle darbeler olmazdı. Sendika olsaydı bugün Türkiye’de demokrasi, eşitlik, kardeşlik ve barış olurdu” dedi.
 
“Kabul edilebilir değil”
Torba yasa içerisinde yer alan işten çıkartılmanın yasaklanması kanunu doğru bulduklarını söyleyen DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı,işçilere en az asgari ücret verilmesi gerektiğini söyledi. Sarı “Biz işten çıkarılmaların yasaklanmasını en başından beri talep eden taraftık. Fakat bu işten çıkarılmaların yasaklanması bizim istediğimiz şekilde gerçekleşmedi.İşten çıkarılmalar yasaklanmalı ancak iştan çıkarılmalar yasaklandıktan sonra herkese ücretli izin verilsin istedik biz. Bu ücretli iznin peşinede en az asgari ücret olmak kaydıyla, çalışma ödeneğindeki gibi 4 bin tl ye yaklaşan bir ücretin ödenmesi gerektiğini söyledik. Evinde kalan, çalışamayan arkadaşlarımıza bu ücretler verilmesi gerektiğini söylemiştik. Bundan dolayı yapılması istenen bu değişikliği kabul edilebilir bir şey olarak bulmuyoruz” dedi.
 
“Karar doğru, ücret yetersiz”
İşten çıkarılmaların yasaklanması ile ücretsiz izne çıkacaklara verilecek günlük 39 tl’yi de değerlendiren Memiş Sarı,miktarın yetersiz olduğunu söyeldi. Sarı “İşten çıkarma kararının yasaklanması doğru, 39 lira 24 kuruşluk rakam yetersizdir. Verilen rakam  bin 177 lira gibi bir miktarda kalıyor. Bu da asgari ücret ve yoksulluk sınırının çok altında kalan bir rakamdır. Bundan kaynaklı olarakta alınan bu kararların doğru olmadığını düşünüyoruz” diye konuştu.
 
“Bu şelikde salgından kurtulma olasılığımız en az 4 ay”
Karantina uygulamasına geçilmesi gerektiğini ifade eden DİSK Ege Bölge Sorumlusu Memiş Sarı, ancak bu şekilde salgından kurtulabileceğimizi söyledi. Başkan Sarı “Karantina uygulanmalı. Vatandaşlarımıza karantina, sokağa çıkma yasağı biraz farklı geliyor olabilir ancak, Hıfzıssıhha kanununa göre büyükşehirlerde, sanayilerin yoğun olduğu yerlerde karantina uygulamasına geçilebiliyor. Ancak bu şekilde bu süreci en iyi şekilde atlatabiliriz. Hükümet bu kararı ekonomik gerekçeleri görerek almaktan çekiniyor. Oysa salgın bu haliyle, bu şekilde devam ederse bizim bu salgından kurtulma olasılığımız en az 4 ay. Zorunlu halve durumlar halinde çalışmalar yasaklanır, karantina sistemi uygulanmazsa önümüzdeki turizm sezonu da tarım sezonuda yerlebir olacak” ifadelerini kullandı.
 
“Birçok işçi coronavirüse sendikasız yakalandı”
Hükümet devlet yasalarının arkasına sığınarak bazı şeyleri söylerken bizde,6331 sayılı iş güvenliği ve iş sağlığı yasasının 13. Maddesine göre ‘Kişinin güvenlik önlemleri alınmadığı sürece işçinin işten kaçınma hakkı’ vardır. Sendikalı işçiler bunları çok rahat bir şekilde yapabiliyor, ancak 14 milyon sendikasız işçi koronavirüs’e sendikasız yakalandı. İşverenlerin  işçilere çok büyük baskıları var. Sendikasız oldukları için birlikte hareket etme yetisini kazanamıyorlar.

chp kani beko dİsk memiş sarı torba yasa özel haber işten çıkarılmalar ücretsiz izin sendikalaşma sendika coronavirüs