İmamoğlu kararı dünyanın gündeminde

TAKİP ET

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, YSK üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle yargılandığı davada 2 yıl 7 ay 15 günlük hapis ve siyasi yasak cezası aldı. Bu karar, başta ABD olmak üzere dünya basınında geniş yer buldu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, YSK üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle yargılandığı davada 2 yıl 7 ay 15 günlük hapis ve siyasi yasak cezası aldı. Söz konusu dava ve kararlar yabancı basında da yankı buldu.

İngiltere merkezli haber ajansı Reuters, Ekrem İmamoğlu'nu 'Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın popüler bir rakibi' olarak tanımlarken, kararın cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinden sadece altı ay önce geldiği belirtildi. Reuters, muhalefetin henüz cumhurbaşkanı adayını seçmediğini de bildirdi.

Reuters, 2023 seçimlerinin sonucunun CHP ve muhalefetteki diğer partilerin, Türkiye'yi yirmi yıldır yöneten Erdoğan ve AKP'ye meydan okumak için tek bir aday etrafında güçlerini birleştirme becerisine bağlı olarak görüldüğünü ifade etti.

Bununla birlikte Reuters, haberini "Eleştirmenler, Türk mahkemelerinin Erdoğan'ın iradesine boyun eğdiğini söylüyor. Hükümet yargının bağımsız olduğunu söylüyor” ifadeleriyle sonlandırdı.

İmamoğlu'na verilen cezayı haberleştiren bir diğer gazete ise ABD merkezli Washington Post oldu.

Washington Post, haberinde İmamoğlu'nun Mart 2019'da İstanbul seçimlerini kazanmasının Erdoğan'a ve İstanbul'u çeyrek asırdır kontrol eden Adalet ve Kalkınma Partisi'ne tarihi bir darbe olduğunu belirtirken, "AK Parti, usulsüzlük iddiasıyla 16 milyonluk kentte belediye seçim sonuçlarını geçersiz kılmak için baskı yaptı" dedi.

"ERDOĞAN'IN POPÜLARİTESİ DÜŞÜYOR"

Haberinde "Eleştirmenler, belediye başkanının yargılanmasının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önemli bir rakibini ortadan kaldırma girişimi olduğunu iddia etti” ifadesini kullanan Washington Post, şöyle devam etti:

"Haziran ayında cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri yapılması planlanıyor. Anketler, ekonomik çalkantı ve enflasyonun %84'ün üzerinde olduğu bir ortamda Erdoğan'ın popülaritesinde düşüş olduğunu gösteriyor."

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Almanya ziyaretini yarıda keserek Türkiye'ye döndüğünü ve İmamoğlu'na destek verdiğini okurlarına aktaran Washington Post, "Popüler belediye başkanı hakkındaki kararı protesto etmek için belediye binası önünde toplanan binlerce kişi, "Hak, Hukuk, Adalet!" ve hükümete ve Erdoğan'a istifaya çağrıda bulunuyor." ifadelerini kullandı.

İmamoğlu'na verilen siyasi yasağı manşete çıkaran bir diğer gazete ise New York merkezli Wall Street Journal oldu.

WSJ, mahkemenin İmamoğlu'na verdiği cezayla 'zorlu bir yeniden seçilme ile karşı karşıya olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın popüler bir rakibine darbe vurduğunu' ifade etti.

"BİREBİR SEÇİMDE ERDOĞAN'I YENEBİLİR"

Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun önümüzdeki yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan'a potansiyel bir rakip olarak görüldüğünü belirten WSJ, "Cumhurbaşkanı yaklaşık yirmi yıl iktidarda kaldıktan sonra kaybetme riskiyle karşı karşıya. Kamuoyu yoklamaları, İmamoğlu'nun aday olması durumunda bire bir seçimde Sayın Erdoğan'ı yenebileceğini gösteriyor" dedi.

Mahkemenin verdiği kararı 'Haziran 2023'te yapılması planlanan seçimler öncesinde Erdoğan'ın muhaliflerine baskı uygulamak için son hamle' olarak tanımlayan WSJ, "Seçimin, ekonomik kriz nedeniyle Erdoğan'ın kariyerinin en zorluları arasında olması bekleniyor. Geçen yıldan bu yana ülke para biriminin değerinin yarısından fazlası silindi." ifadesini kullandı.

Kararın önümüzdeki aylarda onaylanırsa, kritik bir seçim sırasında Türk muhalefetini üst düzey liderlerinden birinden mahrum bırakmış olacağını söyleyen WSJ, İmamoğlu'nu şöyle tanımladı: "2019'daki belediye seçimlerinde muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi'ni ve diğer muhaliflerden oluşan bir koalisyonu zafere taşıdıktan sonra Türkiye'de yeniden dirilen bir siyasi muhalefetin simgesi."

WSJ'nin haberinde dikkat çeken diğer satır ise şöyle:

"Türkiye'de ilk kez Erdoğan'a karşı birleşen altı partiden oluşan bir muhalefet, gelecek yıl yapılacak seçimlerde adayını henüz belirlemedi. Bir başka olası rakip, cumhurbaşkanının daha zayıf bir rakibi olarak görülen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu."

Amerika merkezli NBC News de yayınladığı bir haberde söz konusu karar ile ilgili "Hapis ve yasak kararı başkanlık seçimlerinden 6 ay önce açıklandı" ifadelerini kullandı.

Floransa Belediye Başkanı Dario Nardella'da sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşım ile Ekrem İmamoğlu'na destek verdi.

Nardella, paylaşımında İstanbullulara birlik çağrısında bulundu.

AVRUPA'DAN İLK TEPKİLER

Ekrem İmamoğlu’na verilen 2 yıl 7 ay 5 gün hapis ve siyasi yasak cezasına Avrupa Sosyalistler Partisi’nden tepki geldi.

Karara ilişkin yapılan bazı açıklamalar şöyle:

Avrupa Sosyalistler Partisi (PES): 2 yıldan fazla hapis cezasına çarptırılan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile dayanışma içindeyiz. Bu, kendisine karşı çıkan, demokratik yollarla seçilmiş temsilcileri görevden almak da dahil, iktidarı elinde tutmak için her türlü yola başvuracak Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından demokrasiye yönelik bir başka saldırıdır.

TBMM-Avrupa Parlamentosu Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Sergey Lagodinsky: Bu akıl almaz bir gelişme. Gerekçeler apaçık. Türkiye'nin son umudu, demokratik seçimlerin az da olsa kalan güvenilirliğidir. Bu da siyasallaşmış adalet tarafından tehlikeye atılmamalıdır. Ekrem İmamoğlu aday olabilmelidir!

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Raportörü Nacho Sanchez Amor: Olanaksız gibiydi ama artık oldu: İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu “kamu görevlisine hakaret” iddiasıyla 2 yıl 7 ay hapis ve siyasi yasak cezasına çarptırıldı! Türkiye'de adalet vahim bir durumda ve bariz bir şekilde siyasi amaçlar için kullanılıyor. Çok acı bir gün.”

Odatv.com

istanbul büyükşehir belediyesi ekrem İmamoğlu