Ripple davasından sürpriz karar çıktı, kriptolar yükseldi

TAKİP ET

Dün ABD'de yaklaşık 2,5 senedir devam eden Ripple davası sona erdi. Dava Ripple lehine sonuçlanınca Bitcoin ve Ethereum gibi kripto varlıklar değer kazandı.

Dün ABD’de yaklaşık 2,5 senedir devam eden Ripple davası sona erdi. Dava Ripple lehine sonuçlanınca Bitcoin ve Ethereum gibi kripto varlıklar değer kazandı.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) Ripple için açtığı dava kripto varlık lehine sonuçlandı. Karar sonrası kripto varlıklar primlendi. Ripple’daki günlük yükseliş yüzde 80’i aştı.

Kararın ardından kripto para piyasası Ripple önderliğinde sert yükselişler kaydetti. Karar sonrası Bitcoin 31 bin 800 doları gördü.

Ethereum ise 2 bin doların üstünü test etti. Dün yüzde 80 civarı bir yükseliş yaşayan Ripple 1 dolara yaklaştı ve son 1,5 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Son 24 saatte Ripple/ABD doları. Grafik: Binance

DAVADA NE OLDU?

ABD’de düzenleyici kuruluş SEC, Ripple'nin bir menkul kıymet olduğunu ve nereye ve nasıl satıldığının belli olmaması nedeniyle yasadışı iş yapıldığını belirterek Ripple’a dava açmıştı.

Dün Federal mahkemeden Ripple adına olumlu bir karar alındı. Davanın yargıcı Analisa Torres, Ripple'ın yatırım sözleşmesi olarak sınıflandırılmayacağına ve Ripple'ın bir menkul kıymet olmadığına karar verdi.

Uzmanlar, Ripple’ın menkul kıymet olarak değerlendirilmemesinin diğer kripto varlıklar için de emsal oluşturacağını belirtti.

EMSAL OLACAK

Kripto serbest yatırım fonu Alt Tab Capital’in CEO’su Greg Moritz, “Merkezi kripto projeleri menkul kıymet olarak değerlendirilmemesi Emtia Vadeli İşlemleri Ticaret Komisyonu’nun sektör için birincil düzenleyici olma olasılığını artırabilir. Bu durum kriptodaki çoğu insanın tercih edeceği bir şeydir” dedi.

Kripto varlık şirketi Keyrock’ın Asya uzmanı Justin d’Anethan, “Ripple paydaşları bir miktar düzenleyici netlik bekliyordu. Dün mahkeme tam da bunu sağlamış görünüyor” dedi. d’Anethan “Dil belirsizliğini koruyor. Ancak halka açık kripto borsalarında satılan Ripple tokenlerinin yasalara göre menkul kıymetler olmadığını söylemek emsal teşkil ediyor” dedi.

KRİPTO PİYASASINDA SON DURUM

Bitcoin öğleden sonra 14.00 itibariyle günlük yüzde 2 yükselişle 31 bin 150 dolardan işlem gördü. Ethereum ise yüzde 5,7 yükselişle 1990 dolardan işlem gördü.

Ripple yüzde 67 yükselişle 0,8 dolardan, Cardano yüzde 21 yükselişle 0,35 dolardan, Solana yüzde 26 yükselişle 28 dolardan, Dogecoin yüzde 7 yükselişle 0,06 dolardan işlem gördü.

Karar öncesinde kripto paraların toplam piyasa değeri 1 trilyon 190 milyar dolarken bugün 70 milyar dolarlık artışla 1 trilyon 260 milyar dolara çıktı.

Sözcü

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu ethereum