RÖPORTAJ/ CHP'li Polat'la A'dan Z'ye: İzmir'de 20 vekil çıkaracağız!

TAKİP ET

Cumhuriyet Halk Partisi YDK Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, Erzurum izlenimlerini, anketlerdeki oy oranlarını partinin beklenen genelgesinin ardından il başkanlığı sürecini İzmir Gündemi'ne değerlendirdi. Polat, seçimlerde İzmir'den CHP'nin iki bölgeden 20 milletvekili çıkarmasını beklediğini, MHP'nin oylarının eridiğini, olası bir il başkanı tarifinin yapılmasını doğru bulmadığını ve yeniden adaylık konusunda neler düşündüğünü anlattı.

İZMİR GÜNDEMİ/ Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) YDK üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, seçimlere yaklaşırken geçtiğimiz Salı günü Erzurum’da gerçekleşen grup toplantısı ve yapılan esnaf ziyaretlerindeki izlenimlerini İzmir Gündemi’ne anlattı. CHP’li Polat, İzmir’de ise Cumhur İttifakı’nın ciddi oy kaybı yaşadığına dikkat çekerek, CHP’nin 20 milletvekili çıkaracağını düşündüğünü belirtti. Polat, Deniz Yücel sonrası dönemin konuşulmasının papatya falı bakmak olduğunun altını çizerek, il başkanı tarifi yapanlara ise ‘Partide böyle bir tarif’ yok mesajı verdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Erzurum’da yaptığı grup toplantısı ve ardından gerçekleştirilen esnaf ziyaretleriyle ilgili konuşan Mahir Polat, “Genel başkanımız  çok önemli bir özeleştiri yaptı. Erzurum’dan milletvekili çıkartamamanın temel sebeplerinden bir tanesinin CHP’dir diyerek kendi üzerimize aldı. Doğrudur, gitmediğiniz yer sizin değildir. Dolayısıyla birlikte Genel Başkanımız ile birlikte CHP, bir değişim ve kendi kabuğunu kırma mücadelesi veriyor. Bunun da yansımalarını sahada çok net bir biçimde yaşadık. Balıkesir’de yapılan miting çok özeldi. Yazın kavurucu sıcağında meydanları doldurduk ve o meydanın simgesel bir anlamı vardı. İkinci olarak da gidilen yer ise bizim bağımsızlık ateşinin yandığı, Misak-ı Milli sınırlarının çizildiği bir kente gittik. Cumhuriyet’in köklerine, değerlerine sahip çıkmak açısından çok değerliydi. Erzurum’da bir kırılma var ve gün geçtikçe de bu durum derinleşiyor. Erzurum’da esnafımız gezildi ve ciddi bir anlamda destek alındı. Benim ziyaret ettiğim bir esnaf, bizimle kucaklaşmak istediğini söyledi. Dindar bir arkadaşımızdı ve CHP ile kucaklaşmak istediğini belirtti. Bizi Türkiye’nin umudu olarak görüyor. Dindar insanların umudu olduğumuzu söylüyor. İnananla, inançları kullanan insanları koruyabileceğimizi söyledi. Partimizin o bölgede çok kapsamlı bir yürüyüşünün olduğuna tanıklık ettik ve çok mutlu olduk” dedi.

UZLAŞI KÜLTÜRÜ VURGUSU

CHP’li Polat, 6’lı masanın trendinin yükseldiğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Türkiye’de bir hikaye vardı, koalisyon hükümetleri ülkeyi batırdı diye.  Türkiye’de tek adam rejiminin istikrarın en temel bozucusu olduğunu gördük. Çünkü bir gece değişen Merkez Bankası başkanları, bakanların aflarını istedikleri bir süreci gördük. Dolayısıyla 6’lı masa ise Türkiye’de ciddi bir umut kaynağı olduğunu görüyoruz. İnsanlar en temel meseleler hakkında ortaklaşa bildiğini mutabakat metinleriyle gördüler. Türkiye’de uzlaşı kültürüne ne kadar ihtiyaç olduğunu da görmüş olduk. Bu uzlaşı zemininin de birilerini çok açık rahatsız ettiğini de diğer taraftan da umut olduğunu gördük. Millet ittifakının trendinin gittikçe yükseldiğini biliyoruz” dedi.

 

‘CHP BİRİNCİ PARTİ!’

Son anketlerle ilgili bilgiler veren CHP’li Polat, “Bize ulaşan anketlerde CHP şu an birinci parti gözüküyor. Yüzde 30’un üzerinde oylar geliyor. Ekim gibi yüzde 35’in üzerinde oy rakamlarına çıkacağımıza inanıyorum.  Birinci turda millet ittifakı bileşenleriyle birlikte Cumhurbaşkanını çıkartacağımıza inanıyorum. Ekim, Kasım ayları geldiğinde görmüş olacağız. Sürekli yükselen bir ivme varken diğer taraftan da kendi kendini yok etmeye kodlanmış bir iktidar var. Biz iktidara erken seçim çağrıları yapıyoruz. İktidarın kendisi için yapabileceği en iyi şey erken seçimdir. İktidarın bir ortağı yüzde 7 barajını geçemeyecek durumdayken diğeri ise Türkiye siyaset sahnesinden, siyaset çöplüğüne hızlı bir şekilde gidiyor. Bu yüzden kendi siyasi tarihleri için yapabilecekleri en iyi şey Türkiye’yi erken seçime götürmektir.

 

‘MHP YOK OLMA NOKTASINDA!’

İzmir’deki anket oranlarına değinen ve CHP’nin iki bölgede 20 milletvekili çıkaracağını söyleyen CHP’li Polat, “Partimizin yaptırmış olduğu en son ankette İzmir 2. Bölgede partimizin oyu yüzde 8 artmış. Diğer partilerin oy düşüşleriyle birlikte bizim oyumuzun daha da artacağını düşünüyorum. Birinci bölgede de 7 civarında bir yükseliş var. Yani partimiz her iki bölgede de 10’ar milletvekilini zorlayacak bir oya erişiyor. Temelde bizim eğer iktidar hedefimiz var ise zaten bunu yapmak zorundayız.  Bizim Millet ittifakı ortağımızda kentte onay görüyor, oyları yükseliyor. İktidar ve iktidarın ortağı partilerde ise ciddi bir erezyon var. Özellikle MHP’nin bahsettiğim ankette kentte neredeyse yok olma noktasına geldiği, yüzde 3’lere geldiği görünüyor. Burada AKP’den giden oyların bir kısmının ise bizlere geldiği 6’lı masa bileşenlerinin oylarının arttığı gözüküyor.

 

‘YÜCEL VEKİLLİĞİ HAK EDİYOR’

Deniz Yücel parti sorumluluğu son derece yüksek olan bir yol arkadaşımız. Niyet okumak doğru bir şey değil. Böyle bir kararı partimizin Genel Başkanı ve yetkili kurullarıyla görüşmeden almayacak kadar Deniz Başkanımız parti sorumluluğu yüksek olan bir başkanımızdır. Ama vekilliği hak ediyor mu diye sorarsak, hakkediyor. Karşılık beklemeden ailesinden, çocuklarına vakit ayıramadan parti için mesai harcıyor. Çeşitli zamanlarda linçlere hepimiz uğrasak da yılmadan devam eden bir il başkanımız.  Doğrusu son dönemde parti içinde siyasal barışı sağlamış bir başkanımız.  Yine her tarafta ifade ettiğim gibi biz Anadolu’da görevdeyken başta il başkanımız olmak üzere örgütümüz, kentte basılmadık yer bırakmamışlar. Saha çalışmalarına hız vermişler. Onlara teşekkür ediyorum. Zaten Cumhur İttifakı’nın bu kadar çok İl Başkanımız Deniz Yücel’i eleştirmesinin sebebi de sahayı böylesine aktif kullanıyor olmalarıdır. Zaten onlarında bizim gibi bir çalışma yapmalarının da mümkün olmadığını görüyoruz. İstifa eder mi etmez mi papatya falı tutmak gündemimizde değil. Sayın Genel Başkanımızın da partinin de gündeminde böyle bir şey yok. Ben parti görevlisiyim aynı zamanda. Basına yansıyan tecrübeli olsun, şöyle olsun böyle olsun diye ahkam kesen birtakım arkadaşlar var. Partimizin böyle bir tarifi yok. Görevi başında aslan gibi çalışan başkanlarımız var. O gün geldiğinde bir tarih yapılır ama o gün bugün değildir. Daha yapacak çok işimiz var. Seçim zamanı geldiğinde partimizin genelgeleriyle bu konu tartışılır” dedi.

 

 

‘ADAY OLMAK İSTERİM’

 

Ben bir dönem daha aday olmak isterim. Ailemden bir dönemlik daha izin istiyorum. Sosyal demokratlarda esastır, kendi göbeğinizi kendiniz kesersiniz. Yani ne kadar partide varsınız, ne kadar çalışıyorsunuz. Örgütün takdirini almak çok güzel bir şeydir. Fakat o olmazsa olmam bu olmazsa olmam gibi bir tavrım yok. Çünkü Türkiye’de bütün renkler hızla kirleniyor. Biz bir ceberrut iktidarla mücadele ediyoruz. Kimle başarılı olabileceksek onunla ilerlemeyi partimizin takdirine bırakmak gerekiyor. Ön seçimden asla kaçmam, girmekte isterim. Fakat bu seçim başka bir seçim. Aday olmak istersem partimiz ön seçim derse veya merkez yoklaması mutlulukla girmeyi isterim. Bizim bir sevdamız var ikinci yüzyılda ülkemizi demokrasiyle taçlandırmak istiyoruz”

 

Aynı bölgede görev yaptığı milletvekilleriyle ilgili de konuşan CHP’li Polat, “Arkadaşlarımla bir dönem daha görev yapmak isterim. Birbirimizi tamamlayan yönlerimiz var. Alan paylaşımlarını ciddi yapabiliyoruz. Birbirimizin açıklarını kapatan bir anlayışla çalışıyoruz. Bütün arkadaşlarımızla çok uyumlu çalışıyoruz. Genel başkanımızın Cumhurbaşkanı adayı olacağını düşünürsek biz burada 6 kalıyoruz, 4 yeni milletvekili arkadaşımızın olacağını düşünmek isterim. Arkadaşlarımızla devam etmeyi isterim.

 

 

 

 

mahir polat chp İzmir Deniz Yücel AKP Millet İttifakı Cumhur İttifakı MHP Erzurum kemal kılıçdaroğlu