Rusya ordusu Kiev'e yaklaştı, çatışmalar şiddetlendi

TAKİP ET

Rusya Devlet Başkanı Putin'in talimatıyla başlayan Ukrayna işgali devam ediyor. Ülkedeki çatışmalar başkent Kiev çevresi ve Karadeniz kıyısındaki Mauripol kentinde yoğunlaşmış durumda.

Rusya'nın çarşambayı perşembeye bağlayan sabaha karşı 05.00'te başlattığı Ukrayna'yı işgal harekatı ikinci gününe girdi.

Rusya Savunma Bakanlığı'nın saldırının ilk gününde Ukrayna içerisinde 83 hedefin imha edildiğini duyururken, hedef alınanlar yerler içerisinde ağırlıklı olarak hava üsleri ve radar sistemleri vardı.

Ukrayna Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise saldırılarda 57 kişinin öldüğü, 169 kişinin ise yaralandığı kaydedildi. Rusya tarafından kayıplara ilişkin ise henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Rus güçleri harekatın ilk gününde Kiev'in 30-40 kilometre yakınlarına kadar ulaştı. Kiev'in kuzeyindeki terk edilmiş haldeki Çernobil kenti ve nükleer santral Rus güçlerinin eline geçti. Çatışmaların yoğunlaştığı kentlerden bir diğeri ise ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk ile Rusya'nın 2014'te ilhak ettiği Kırım arasında kalan liman şehri Mauiripol oldu.

Çatışmaların şiddetlendiği ve hava saldırılarının yaşandığı Kiev'de ise siviller geceyi sığınaklar ve metro istasyonlarında geçirdi.

İŞTE SON GELİŞMELER

12.15 - Reuters haber ajansı başkent Kiev'de hükümet binalarının bulunduğu bölgede çatışmaların yaşandığını bildirdi.

12.10 - Rus savaş uçakları ve taarruz helikopterleri Harkiv şehrini bombaladı. Şehirde çok sayıda ambulansın olay yerine ulaşmaya çalıştığı belirtiliyor.

11.50 - Rus tankları Kiev'e 10 kilometre uzaklıktaki Oblomon'da görüldü. Ukrayna lideri Zelenskiy daha önce gün içerisinde Kiev'e yönelik tank saldırısı beklediklerini belirtmişti.

11.40 - Rusya, tüm İngiltere havayollarına transit uçuşlar da dahil hava sahasını kapattığını açıkladı.

11.35 - Ukrayna Nükleer Ajansı, Ruslar tarafından ele geçirilen Çernobil'de radyasyon seviyesinde artış gözlemlendiğini bildirdi. Rusya Savunma Bakanlığı ise nükleer santralde olağandışı bir durum olmadığı yönünde bir açıklama yaptı.

10.35 - İngiltere Savunma Bakanlığı, şu ana kadar çatışmalarda 450 Rus askerinin öldüğü yönünde bir açıklama yaptı

10.20 - Ukrayna Savunma Bakanlığı, bazı Rus askerlerinin Ukrayna üniforması giyerek zırhlı araçları ele geçirdiğini ve bu araçlarla Kiev'e ilerlediklerini açıkladı.

09.45 - Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, çatışmalarda şu ana kadar 137 Ukraynalının öldüğünü 316 Ukraynalının ise yaralandığını duyurdu. Ukrayna lideri Rusya'nın bir numaralı hedefinin kendisi olduğuna inandığını belirtirken, Kiev'i terk etmek gibi bir niyetinin olmadığını söyledi.

07.05 - Ukrayna'nın başkenti Kiev'de siren sesleri duyuluyor.

06.58 - Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba'dan Twitter paylaşımı:

"Kiev'e korkunç roket saldırıları yapılıyor. Başkentimiz en son buna benzer bir şeyi 1941'de Nazi Almanyası saldırdığında yaşamıştı. Ukrayna o kötülüğü yendi; bunu da yenecek. Putin'i durdurun. Rusya'yı izole edin. Tüm bağları koparın. Rusya'yı her yerden atın"

06.45 - Ukrayna sınır koruma servisi, Zaporijya bölgesindeki sınır karakolunun bir füzeyle vurulduğunu duyurdu. Zaporijya bölgesi Ukrayna'nın Rusya sınırında bulunuyor. Saldırının yerel saat ile 4.25, TSİ 5.25 sularında meydana geldiği belirtildi.

06.41 - Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin Twitter hesabından yapılan paylaşımda hava aracının vurulduğu ana dair bir video paylaşılırken, "Savaş suçluları Kiev'in barışçıl bölgelerine ateş açtı. Hava savunması, 'kardeşlerin' iki ölümcül hediyesinin başkente ulaşmasına izin vermedi. Sakin kalın, birbirinize yardım edin ve sadece resmi kaynaklardan bilgi alın" denildi.

06.06 - Ukrayna İçişleri Bakanı danışmanı Anton Geraşenko, Ukrayna kuvvetlerinin Kiev'in üzerinde uçan bir Rus 'hava aracını' vurduğunu ifade etti.

Geraşenko, vurulan aracın düşerken 9 katlı bir apartmana çarptığını ve binada yangın çıktığını belirtti.

06.01 - Ukrayna'nın başkentinde patlamalar duyulduğu belirtilirken, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Kiev'e ek silahlar gönderildiğini açıkladı.

05.55 - Ukrayna İçişleri Bakanı danışmanı Anton Geraşenko, Telegram kanalından yaptığı paylaşımda, "Kiev'e balistik veya seyir füzesiyle yapılan saldırılar devam etti. Biraz önce iki büyük patlama duydum" yazdı.

05.35 - Rus haber ajansı Interfax, abonelerine "Ukrayna'nın başkenti Kiev'de iki patlama duyulduğuna" dair bir haber geçti.

The Guardian muhabiri Emma Graham Harrison da patlama sesleri duyduğunu bildirdi.

Ukrayna'nın Avusturya Büyükelçisi Oleksander Şerba da Kiev'de patlama sesleri duyulduğunu aktardı.

05.23 - Biden'dan yeni Twitter paylaşımı:

"Önümüzdeki birkaç gün, ay ve hafta Ukrayna halkı için zor olacak. Putin onlara büyük bir acı yaşatıyor. Ancak Ukrayna halkı 30 yıldır bağımsızlığın ne olduğunu biliyor; ve ülkelerini geriye götürmeye çalışan kimseye tolerans göstermeyeceklerini kanıtladılar."

rusya kiev çatışma ukrayna savaş silahlı saldırı