Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 'bir haftadır artış var' dedi, kritik 5 ili saydı!

TAKİP ET

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Bilim Kurulu toplantısı sonrası koronavirüs vakaları hakkında açıklama yapıyor.

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu, korona virüs gündemiyle toplandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın toplantının ardından basın açıklaması düzenliyor.

Fahrettin Koca'nın konuşmasından satır başları;

Bu mücadele iyimserlerin küçük zorluklardan yılmayanların, özverili insanların mücadelesidir.

Salgına karşı mücadele ortak iyiliğimiz için verilen mücadeldir. Emek verenleri camiamız adına kutluyorum.

Hastalığın gündemden düşmesi mevcut şartlarda mümkün görünmüyor.

Bütün dünya için makul ve ortak çözüm yolu günlük önlemlerle bir düzene kavuşturmaktır. Asıl olansa artık hayatın içinde elde edilecek sonuçtur.

Türkiye 83 milyon nüfusuyla süreç içerisinde takdir toplamıştır. Dünyaya örnek olan başarıyı kaldığımız yerden sürdürmeliyiz. Vaka sayılarındaki artışlar kolaylıkla kontrol altına alınabilecek artışlardır. Yapmamız gereken gündelik hayatımızda tedbire uygun seçenekleri aramaktır.

Bulaşmanın önünü keserek hayat kurtaran kahramanlar arasında yer almalıyız. Güvence altına alınan hayatlardan biri de kendi hayatımızdır. Alınacak üç tedbir: Maske, mesafe temizlik. Hem sağlığımızın hem hürriyetmizin koruyucusudur. Uymazsak vaka sayılarının tedavi gören hastaların artması ortak hayatımızı geriletecektir. Sizleri hem sağlığımıza hem de ortak hayatımıza sahip çıkmaya davet ediyorum.

Virüsün yayılma hızının azaldığı yanlıştır. Bilim Kurulu'muzda doğrulanmadıkça bu tip haberlere itibar etmeyin. Umutlarınızı kesinleşmemiş bilgilerle yıpratmayın. Maske ve mesafe kuralı konusunda yanlış kanılar bulunmaktadır. Virüsü belirtisiz bir şekilde taşıyorsak bunu bilemeyiz. Haberimiz olmadan biz de başkalarına bulaştırırız. Büyüklerimizi tehlikeye atmış oluruz.

MASKE UYARISI

Bildiğiniz gibi maske mecburiyetinin getirildiği il sayısı 60'ın üzerindedir. Uygulama destek bulmuştur, uyumsa aynı düzeyde değildir. Maske kullanan kişilerin bir kısmının da dikkatli olmadığı görülmektedir. Günlük kullanılan maskeler ertesi gün koruyuculuğunu kaybetmektedir. Maskemizi takarak kazandığımız üstünlüğü mesafeden ödün vererek kaybetmemeliyiz.

Toplum Bilimleri Kurulu'muz salgınla mücadelede toplumsal eğilimleri anlamaya yönelik analizler yürütüyor. Kurulda üzerinde durulan şu düşünce dikkat çekici olmuştur: Salgın toplumuzda travmatik etkiye yol açmıştır. İzole bireysel yaşam ruhsal gerilimi artırmıştır. Mücadelenin bu döneminde iyimserliğimizi, yapıcılığımızı korumalıyız. Sağlığın bir bütün olduğunu unutmamalıyız. Kendi ruhsal hayatımızın da bir normali olduğunu onu korumak gerektiğini bilmeliyiz.

Dün itibariyle 1 Mart'tan bir yana ülkemizde toplamvaka sayısı 99 bin 906'dır. 5 ilde artış Ankara, Gaziantep, Bursa, Konya, Diyarbakır. Gümüşhane'de iki haftadır hiç vaka görülmemiştir. Mecbur kalmadıkça toplu tören ve kutlamalardan uzak kalmalıyız. Düğün törenleri, hasta ziyaretleri ve asker uğurlamaları tavizsiz bir şekilde tedbirlere uyularak düzenlenebilir. Son bir ayda covid pozitif vakalarının yaş eğiliminde düşüş göze çarpıyor. Hareketlilik arttıkça daha fazla gencimizin taşıyıcı olduğu fark ediliyor. Büyüklerimizi evde izole ederek korumayı başarmıştık. Ancak bugün dünden daha fazla risk altındalar. Salgın boyunca vefat edenlerde 60 yaş üzeri ve bir alt hastalığı olanların oranı yüzde 72'Ye yakındır. Entübe hastalarımızın yaş oranı 67.4'e yükseldi.

Ayrıntılar geliyor...


 

kurban bayramı tatili kaç gün