Sağlık çalışanlarından şiddete sert tepki: "Sağlıkta dönüşüm programı sürdüğü sürece devam edecektir"

TAKİP ET

COVİD-19 pandemisi süresince büyük özveri ile çalışan ancak sıkça darp edilme ile gündeme gelen sağlık çalışanları, geçtiğimiz günlerde Karabağlar'da yaşanan saldırı sonrası sokağa indi. Kemeraltı'nın Konak girişinde toplanan İzmir Sağlık Platformu üyeleri, 'Cinayete tesebbüstür' açıklamasında bulundu. Eyleme Türk Tabip Odası Başkanı Funda Barlık Obuz, KESK üyeleri  ve birçok sağlık çalışanı'da katıldı.

Oktay Güçtekin / Koronavirüs salgınında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sıkça tebrik etti ve bir çok vaatte bulunduğu sağlık çalışanları, sadece alkış alabildi. Pandemi süresince elinden geleni yapan ancak salgın öncesi gibi salgın sonrası da sıkça saldırıya uğrayan sağlık çalışanlarına bir yenisi de Karabağlar’da eklendi. Geçtiğimiz günlerde “maskenizi takın” uyarısı yapan iki doktora saldırı gerçekleştirildi. Yaşanan saldırı sonrası bir araya gelen sağlık çalışanları İzmir Sağlık Platformu Konak Kemeraltı girişinde toplandı. Yapılan saldırıyı sert bir dille eleştiren sağlıkçılar hep bir ağızdan “Sağlık çalışanlarına şiddetin nedeni, sağlık dönüşüm sistemi” sloganları attı. İzmir Sağlık Plartformu adına açıklamayı İzmir Aile Hekimleri Birliği Başkanı Birol Koçak, yapılan saldırının cinayete teşebbüs olduğunu vurguladı. Basın açıklamasının ardından ise şiddete uğrayan hekimlerden olan Savaş Avcı ve İzmir Tabip Odası Başkanı Funda Barlık Obuz konuşma yaptı.
 
İşte Birol Koçak’ın o açıklaması;
Ne yazık yine sağlıkta şiddete uğrayan meslektaşlarımız nedeniyle buradayız. Her defasında tekrar etmesin “Sağlıkta şiddet son ersin” sloganıyla sesimizi duyurmaya çalıştık. Meydanları doldurduk, dilekçeler yazdık. Ama sağlıkta şiddet pandemi günlerinde de devam ediyor! 29 Haziran Pazartesi günü Karabağlar 4 No’lu Aile Sağlığı Merkezi’nde iki hekim arkadaşımız fiziksel saldırıya uğradı.

Sağlık çalışanları korona virüsle mücadelede en ön saflarda mücadele ettiler. Binlerce sağlık çalışanı hastalığa yakalandı, onlarcası yaşamını yitirdi. Başlangıçta halkımızdan gelen alkışlar hepimizi duygulandırdı, umutlarımızı çoğalttı. Çünkü bizler uzun süredir mesleğimizin değersizleştirilmesine, sağlığın bir meta haline getirilmesine karşı çıkıyorduk.

Uzun süredir meslek örgütleri olarak çıkması için çaba harcadığımız Sağlıkta Şiddet Yasası Pandemi günlerinde Mecliste kabul edildi. Ama bu yasaya karşın çok sayıda şiddet olayı ile karşılaştık.
Hastanelerde çalışmaktan evlerine bile gidemeyen arkadaşlarımız, filyasyon ekiplerimiz, 112 çalışanlarımız, Aile Hekimlerimiz, Aile Sağlığı Çalışanlarımız bir yandan pandemi ile mücadele ederken bir yandan da halkımızı bilinçlendirmeye, eğitmeye çalıştılar. Henüz aşısı ve etkin tedavisi olmayan bu hastalıktan korunmanın en önemli yolu maske kullanımı, fiziksel mesafeye uyma ve el hijyenine dikkat etmekten geçiyordu.
“Onların yaşamını tehlikeye atmaktadır”
Önce sadece belirli alanlarda takılması zorunlu olan maskelerin özellikle sokağa çıkma kısıtlamaları kalkınca önemi daha da arttı. Sağlık kuruluşlarında, toplu olarak bulunan kapalı mekanlarda zorunlu olan maske, geçtiğimiz haftalarda İzmir’de de açık alanlarda zorunlu hale getirildi.

Maske takmak sadece kendimizi değil, ailemizi, yakın çevremizi ve toplumu enfeksiyondan korumak için gerekli bir önlemdir. Hastalığı belirtisiz ya da hafif olarak atlatan gençler evdeki büyüklerine kolaylıkla bulaştırabilmekte ve onların yaşamlarını tehlikeye atmaktadır.
 
Yaşadığımız son olayda Aile Sağlığı Merkezi’ndeki hekim arkadaşımız maskesiz olarak içeriye girmek isteyen hastayı uyardı. Bu şekilde kendisine yardımcı olamayacağını söyledi. Ancak hasta ve yakınları bu uyarılara şiddetle karşılık verdiler. Olaya müdahale etmek isteyen başka bir hekim arkadaşımız da bu kişilerin saldırısına uğradı. Şu anda en önemli tesellimiz meslektaşlarımızın kalıcı bir sağlık sorunu yaratacak bir yaralanma yaşamamasıdır.

Sağlıkta şiddet için yasal düzenleme yapılsa da yasaların uygulanmasının da sağlanması, saldırganların tutuklu yargılanması çok önemlidir. Ayrıca uygulanan sağlık politikalarından, sağlık çalışanlarını itibarsızlaştıran söylemlerden vazgeçilmeli, sağlık kuruluşlarındaki güvenlik zafiyeti giderilmelidir.
Sağlık emek ve meslek örgütlerinin önerilerine kulak vermeyen yöneticilere de seslenmek istiyoruz. Yaşanan bu şiddet olayları motivasyonumuzu düşürüyor, bizim için hizmet sürdürmek gittikçe güçleşiyor. İzmir sağlık platformu olarak şiddet yaşanan birimlere acil dışındaki hizmeti durdurmayı düşünüyoruz.
Biz bu sağlıkta şiddet pandemisinin sona ermesini, sağlığımızı ve yaşamımızı koruyamazken hastalarımıza yardım edemeyeceğimizi bir kez daha haykırıyoruz.”
 
“Sağlıkta dönüşüm programı sürdüğü sürece devam edecektir”
Birol Koçak’ın ardından açıklamalarda bulunan İzmir Tabip Odası Başkanı Funda Barlık Obuz ise saldırının aslında toplum sağlığını korumak isteyen hekimlere karşı yapıldığını vurguladı. Obuz “Yine bir sağlıkta şiddet vakası ve biz yine buradayız. Pandemi sürecinde henüz sona ermedi. Biz aslında halkımızın sağlığını korurken şiddete uğradık.  Maske takma pandemi sürecindeki en  önemli bireysel korunma yöntemidir. Aslında bunun zorunlu olması bile gerekmez, hepimiz bu kurallara uymalıyız. Çünkü sadece kendi sağlımız için değil, toplumun tamamı için, tüm kesimlerin sağlığını korumak için  çok önemli bir kural. Bu kadar önemli bir kurala uyması için uyarılan hastalar ise iki tane hekim arkadaşımıza saldırdılar,darp ettiler. Bu olayı kesinlikle kınıyor ve tekrarlanmamasını istiyoruz. Ancak sağlıkta şiddet, sağlıkta dönüşüm programı sürdüğü sürece devam edecektir. Hangi yasayı çıkartırsanız çıkartın  bu sistemle ne yazık ki sona ermeyecek ancak bizler bu konuda mücadelemizi bugün olduğu gibi yarın da sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.
 
"Saldırılar son bulsun"
Saldırıya uğrayan hekimlerden olan Savaş Avcı ise, saldırı sonrası psikolojik olarak iyi olmadığını söyledi. Avcı “Karabağlar 4 nolu aile hekimliğinde görev yapan ve şiddete uğrayan iki hekimden biri olan Savaş Avcı ise saldırı sonrası psikolojik olarak iyi bir durumda olmadığını söyledi.  Sağlık çalışanlarına karşı yapılan tüm saldırıları kınayan Avcı, gerek sağlık ocağındaki çalışan arkadaşlarının gerekte ailesinin bu saldırıdan çok etkilendiğini ve çok üzgün olduklarını söyledi. Avcı ayrıca bu saldırıların son bulmasını dilediklerini söyledi” ifadelerini kullandı.
 

sağlık çalışanları şiddet eylem kınama sert tepki