Sahillerde koronavirüs alarmı!

TAKİP ET

Koronavirüs salgınında normalleşme dönemi ile birlikte sahillerde ve kıyılarda kirlilik yeniden artmaya başladı. Denizler ve kıyılar, pandemiyle mücadelede kullanılan maske, eldiven ve kolonya şişesi gibi malzemelerle doldu taştı

Koronavirüs salgınının zirve yaptığı dönemde tüm dünyada ve Türkiye’de insanların evlerine kapanmasıyla nefes alan ve kendini yenilemeye başlayan doğa, normalleşme döneminde insanların yeniden dışarıya çıkmaya başlamasıyla tekrar kirlenmeye başladı. Özellikle mesire alanları, kamp alanları, deniz ve sahillere akın eden vatandaşlar, çevre konusunda hassas davranmaktan uzak olunca, başta denizler olmak üzere, sahiller ve kamp alanları insanlar tarafından atılan maske, eldiven ve dezenfektan şişeleriyle doldu. Öyle ki, bunun örneklerini, Urla’da Gülbahçe’den Balıklıova’ya kadar olan ufak bir kıyı kesiminde görmek dahi mümkün.

“Dersimizi almadık”
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Deniz Temiz Derneği / TURMEPA İzmir Şubesi Proje Koordinatörü Saygın Yörük, koronavirüs salgınının kısmen kontrol altına alınması ve yaz sezonunun açılmasıyla ‘yeni normal’e geçişin hızlandığını belirterek, geçtiğimiz yıl haziran ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı önderliğinde başlatılan ‘Sıfır Atık Mavi’ seferberliğinin öneminin bu günlerde daha da arttığını söyledi. Koronavirüs sürecinde tüm dünyada karbon ayak izi ve tüketiminin azaldığının ve denizlerin kısa bir süreliğine temizlenmiş olsa da, virüsün yayılmasını önlemek için hijyen açısından tek kullanımlık ürünlere artan yönelimin, denizler için yeni bir tehlikenin sinyallerini verdiğine dikkat çeken Yörük, “Kısıtlamaların kaldırılmasıyla birlikte sahillerde oluşan yoğunluk, atıkların yeniden çoğalarak denizlerimize karışması riskini ortaya koyuyor. Normalleşme sürecinde eski tüketim alışkanlıklarımızı değiştirerek, çevreye karşı daha duyarlı olmamızın gerekliliği gözler önüne serildiyse de, kıyılarımızda, oksijen ve besin kaynağı denizlerimizde maske, eldiven, dezenfektan, hijyen malzemeleri vb. atıklara gün geçtikçe daha çok rastlanması, bu süreçten alınması gereken derslerin alınmadığını ortaya koyuyor” dedi.

11 ton atık toplandı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 2018 yılında hayata geçirdiği Sıfır Atık projesinin ülkemizde büyük bir dönüşümü başlattığına dikkat çeken Yörük, “Bakanlık verilerine göre Sıfır Atık projesi ile bugüne kadar toplam 3 milyon 612 bin 504 ton atık toplandı ve bu sayede 37 milyon 283 bin 865 metreküp su tasarrufu sağlandı. TURMEPA, Sıfır Atık’ın deniz ayağını oluşturan Sıfır Atık Mavi projesi kapsamında 2019 Haziran ayından itibaren denizlerimizi ve su kaynaklarımızı atık tehdidinden korumak amacıyla eğitimden deniz koruma çalışmalarına kadar geniş kapsamlı faaliyetler gerçekleştirildi. Onlarca kurum, okul ve yüzlerce özel sektör çalışanının Sıfır Atık Mavi için bir araya gelmesiyle denizlerde sıfır atık hedefine bir adım daha yaklaşıldı. Ülke genelinde gerçekleştirilen Sıfır Atık Mavi eğitimleriyle 45 bini aşkın öğrenciye ulaşıldı; çocuk, genç ve yetişkin 4 bini aşkın kişiyle 11 ton katı atığın denizlerimize karışması önlendi. Kişiler ve kurumların topladıkları atıklar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sıfır Atık Mavi web sitesine (https://mavi.sifiratik.gov.tr) aktarıldı. Binlerce deniz sever Sıfır Atık Mavi Sözü verdi” şeklinde konuştu.

Deniz suları temiz kaldı
TURMEPA’nın Güney ve Ege koylarının simgesi haline gelen sıvı atık toplama tekneleri ile ilgili yaptığı faaliyetler ile ilgili de bilgi veren Yörük, “Sadece bir yılda 3 bin 400 yat, tur teknesi ve motoryat gibi çok sayıda deniz aracından 1,8 milyon litre gri ve siyah su alımı yaparak yaklaşık 14 milyon litre deniz suyunun temiz kalması sağlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre Sıfır Atık Mavi seferberliğinin başlangıcından bu yana ülke çapında 261 bin metreküp, yani yaklaşık 65 bin 250 ton atık toplandı. TURMEPA, doğamıza, denizlerimize ve oksijenimize her zamankinden fazla ihtiyaç duyduğumuz bu dönemde, yediden yetmişe tüm halkımıza Sıfır Atık Mavi’yi sahiplenme çağrısında bulunuyor” ifadelerini kullandı. 
 

izmir türkiye koronavirüs pandemi covid-19 tatil beldesi deniz plaj kum sahil