Sahte mahkeme kararlarıyla haberlere erişim engeli Meclis gündeminde

TAKİP ET

CHP'li Utku Çakırözer, Gazete Duvar ve Diken'e sahte mahkeme kararlarına dayanarak gönderilen erişim engeli yazılarını Meclis gündemine taşıdı ve Adalet Bakanı'ndan soruşturma başlatılmasını istedi.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, haber sitelerine gönderilen ‘sahte erişim engeli kararları’ ile haberlerin yayından kaldırılması girişimlerini TBMM gündemine getirdi.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle soru önergesi verem Çakırözer, “Ekran karartmalar, basına ilan ambargoları yetmedi. Şimdi de gerçek haberleri engellemek için sahte mahkeme kararları çıktı. Bu yapılan hem usulsüzdür, hem de halkın haber alma hakkını engelleyen bir işlemdir. Soruşturma açılması için ne bekleniyor?” dedi.

O HAKİM O ADLİYEDE YOK!

Türkiye’de sayıları giderek artan erişim engelleme ve içerik çıkartma uygulamalarının son dönemde basın özgürlüğünü kısıtlayan temel unsurlardan biri haline geldiğini belirten Çakırözer, İfade Özgürlüğü Derneği kurucularından Prof. Yaman Akdeniz’in geçtiğimiz hafta gündeme getirdiği sahte erişim engeli girişimlerini Meclis gündemine taşıdı.

Bakırköy 2. Sulh Ceza Hakimliği’nce 4 Haziran 2021 tarihinde Gazete Duvar’da, 9 Ağustos 2019’da Diken’de yayınlanan haberlere ilişkin gönderilen kararların ‘sahte’ olduğunun belgelemiş, her iki kararda da ismi bulunan hâkim ‘Esma Canıbeyaz Şengül’ün Bakırköy Adliyesi’nde görevli olmadığını ortaya konmuştu.

‘HEM SAHTEKARLIK, HEM HAK İHLALİ’

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Prof. Akdeniz’in ortaya çıkardığı sahte erişim engeli kararlarına ilişkin, Adalet Bakanı Gül’den kapsamlı bir soruşturma açılmasını ve bu sahte kararları düzenleyenler hakkında bir an önce caydırıcı yaptırım uygulamasını talep etti.

Bakan Gül’ün yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı bir soru önergesi veren Çakırözer şu değerlendirmelerde bulundu:

“Haksız hukuksuz tutuklamalar, ekran karartmalar, gazete sansürlemelerle, erişim engelleme kararlarıyla zaten gazetecilerin haber yapması engelleniyor, basın özgürlüğü, halkın haber alma hakkı yok ediliyordu. Ama yaşadığımız bu sahte erişim engelleme kararları yeni bir hukuksuzluğu daha ortaya çıkardı. Bu usulsüz kararları kim, nasıl, hangi gerekçelerle yazıyor? Böyle sahte kararlarla kaç habere erişim engellendi? En önemlisi böyle bir sahtekarlık nasıl böyle rahatlıkla yapabiliyor? Bu konuda soruşturma açmak için ne bekleniyor? Halkın haber alma hakkı ve basın özgürlüğünün korunması için bu sahte kararların sorumluları derhal ortaya çıkarılmalı ve caydırıcı yaptırım uygulanmalıdır.”

‘KAÇ GERÇEK HABER ENGELLENDİ?’

TBMM’de Bakan Gül’ün yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde Çakırözer, şu sorulara yanıt istedi:
• Sahte kararlarda ismi bulunan hâkim Esma Canbeyaz Şengül’ün Bakırköy Adliyesi’nde görevli olmadığı ve Gaziosmanpaşa Adliyesinde görevli olduğu doğru mudur?
• Diken ve Gazete Duvar haber sitelerine gönderilen bu sahte kararlarla ilgili Adalet Bakanlığı nezdinde inceleme ya da soruşturma başlatıldı mı?
• Bu sahte kararlarla ilgili suç duyurularına İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca verilen takipsizlik kararına Bakanlığınız itiraz edecek mi?
• Bu sahte kararlarla fayda elde etmeye çalışan ve sahte kararlarda isimleri “talep edenler” kısmında yer alan kişiler veya organize oluşumların varlığı ve faaliyetleri soruşturulacak mı?
• Türkiye genelinde bu tür sahte erişim engeli kararlarının kaç haber kuruluşuna gönderildiği ve bu tür sahte kararlarla kaç habere erişimin engellendiği veya haberin yayından kaldırıldığı tespit edilecek mi?
• Dezenformasyon konusunda yeni bir yasa hazırlığında bulunduğu bilinen Adalet Bakanlığı “sahte mahkeme kararları” ile nasıl mücadele edecek?
(duvar)

sahte mahkeme kararı erişim engeli haber gazete duvar chp meclis