Sayıştay'dan Karabağlar Belediyesi'ne 'İmar' uyarısı

TAKİP ET

Sayıştay'ın Karabağlar Belediyesi'nin 2020 yılına ait faaliyet raporları yayınlandı. Raporda Karabağlar Belediyesi için 'İmar Cezası Uygulanması Gereken Durumlarda Süresi İçinde Encümen Kararı Alınmaması' uyarısı gelirken diğer taraftan da bazı işletmelerden çevre vergisinin alınmadığı ifade edildi.

İZMİR GÜNDEMİ/  Sayıştay, 2020 yılı belediyelerin faaliyet raporlarını açıkladı. Karabağlar Belediyesi’nin 2020 faaliyet raporlarından ise dikkat çeken uyarılar yer aldı. Sayıştay’ın tespit ettiği uygulamalardan bazı işyerlerinden çevre ve temizlik vergisi alınmadığı belirlenirken öte yandan encümenin imar cezası konusunda gerekli işlemler yapılmadığı bulgularına yer verildi.

İşte raporda yer alan uyarılar,

Belediye İlan ve Reklam Vergisi mükelleflerinden bir kısmına Çevre Temizlik Vergisi
mükellefiyeti tesis ettirilmediği görülmüştür. İzmir Karabağlar Belediyesi 2020 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu 32/ 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun “ Çevre temizlik vergisi” başlıklı Mükerrer 44’üncü maddesinde; belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan konut, iş yeri ve diğer şekillerde kullanılan binaların çevre temizlik vergisine tabi olduğu belirtilmiştir. İş yeri ve diğer şekillerde kullanılan binalara ait çevre temizlik vergisi, belediyelerce binaların tarifedeki derecelere intibak ettirilmesi üzerine her yılın ocak ayında yıllık tutarı itibarıyla tahakkuk etmiş sayılacağı ve emlak vergisinin taksit sürelerinde ödeneceğinden bahsedilmiştir. Aktarılan mevzuat hükmü uyarınca belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde yer alan iş yeri ve diğer şekillerde kullanılan binaların çevre temizlik vergisine tabi olduğu belirtilmiştir. Söz konusu verginin her yılın ocak ayında Belediye tarafından tahakkuk ettirilerek emlak vergisi ödeme zamanlarında tahsil edilmesi gerektiği anlaşılmaktadır. Belediye gelir servisinden alınan İlan ve Reklam Vergisi mükellef listesi incelendiğinde İlan ve Reklam Vergisi mükellefiyeti olan 619 adet iş yeri için Çevre Temizlik Vergisi tahakkuku yapılmadığı tespit edilmiş olup bu iş yerlerinin Çevre Temizlik Vergisimükellefiyetinin tesis edilmesi gerekmektedir” denildi.

İmar ile ilgili bulgu kısmında ise şu ifadelere yer verildi;




 

karabağlar karabağlar belediyesi muhittin selvitopu