Seferihisar'da tepki çeken projede gelişme: Çiftliğe 'üniversite' desteği!

TAKİP ET

İzmir'in 'Cittaslow' unvanına sahip olan Seferihisar'da 'Orkinos çiftliği' tartışmalara neden olurken mahkeme proje için iptal kararı vermişti. Çiftliği kurmak isteyen firma ise ısrarından vazgeçmiyor. Daha önce mahkemece iptal edilen proje için yeniden ÇED süreci başlatılırken projenin 'son şekli verilen ÇED Raporu' yayınlandı. Raporda iptal edilen projede değişiklik yapılmazken sadece Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve Ege Üniversitesi tarafından hazırlanan görüşler dosyaya konuldu.

Mahallesi’nde kurulması planlanan ve vatandaşların tepkisine yol açan orkinos çiftliği projesi için “son şekli verilen ÇED Raporu” hazırlandı. Başaran Su Ürünleri Yetiştiriciliği SAN. ve TİC. LTD. ŞTİ. tarafından yapılması planlanan ve yıllık 900 ton orkinos yetiştirilecek proje için Seferihisar'da gerek Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, gerekse vatandaşlar yapılması planlanan projeye tepki göstermişti.

Tepkilerin ardından İzmir 1. İdare Mahkemesi “Tesis alanının Akdeniz foku türünün tabiat alanı ile çakıştığı, türün aktif yaşam alanını sınırlayacağı, balık çiftliklerinin sayısının artmasının çevreyi tehdit ettiği, Cittaslow üyelik kriterleri arasında yer alan çevre faktörleri maddesinde su temizliği ve biyo çeşitliliğin azalması kriterlerinin balık çiftliklerinin artışı ile tehlikeye gireceği ve Yavaş Şehir Seferihisar ilçesinin Cittaslow sürdürebilirlik kriterleri ve Yarımada Stratejik Planı ile örtüşmediği” gerekçeleri ile projeyi iptal etmişti.
Mahkeme kararına ve vatandaşların tepkilerine rağmen firmanın bölgede orkinos çiftliği kurma ısrarı ise sürüyor. Yapılan itirazlara rağmen firma bölgede yeniden orkinos çiftliği projelendirmesi yaparken 1 Şubat tarihinde ÇED Raporu hazırlamıştı. Rapor yeniden revize edilerek üniversitelerden alınan görüşler de rapora eklemlendirildi.  
İKİ ÜNİVERSİTEDEN 'OLUMLU' GÖRÜŞ
“Son şekli verilen ÇED Raporu”nda projenin teknik detaylarında bir değişiklik görülmezken Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve Ege Üniversitesi'nden alınan görüşlere raporda  yer verildi.  Raporda "Proje sahibi tarafından iptal kararında öne sürülen gerekçelere istinaden, Orkinos yetiştiriciliği tesisinin çevreye olan etkisini incelemek ve koyda mevcut diğer su ürünleri yetiştiricilik tesislerinin deniz ortamına, ekosisteme olan etkilerini göz önüne alarak tesislerin bulunduğu su ürünleri yetiştiricilik sahasına olan etkilerinin değerlendirilmesi amacıyla Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesine başvuru yapılmıştır.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörlüğü Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi ile Başaranlar Su Ürünleri Yetiştiriciliği San. ve Tic. Ltd. Şti. arasında 16.05.2018 tarihinde tanzim edilerek, bir (1) yıl süreyle yürütülmek üzere imzalanmış olan, “İzmir İli, Sığacık Körfezi’nde Orkinos Yetiştirme Tesislerinin Bulunduğu Deniz Sahasında Çevresel Su Parametrelerinin İncelenmesi, İzlenmesi Ve Körfezin Taşıma Kapasitesinin Belirlenmesi Proje Protokolü” kapsamında hazırlanan Final Rapor I-II-III-IV, Ek-3.8’de verilmektedir. Raporun sonuç bölümlerinde görüleceği üzere; Sığacık Körfezinin ekolojik kalite durumu açısından iyi düzeyde olduğu, ötrofikasyon riskinin bulunmadığı, zooplanktonik verilere göre biyolojik çeşitliliğin yüksek olduğu bunun da sağlıklı bir ekosistemin göstergesi olduğu, körfezdeki balık çiftliklerinin bulunduğu bölgelerde veya yakın çevresinde organik karbon ve organik madde artışının olmadığı, yapılan hesaplamalara göre Sığacık Körfezinin maksimum balık üretimi taşıma kapasitesinin 28.578 ton/yıl olarak belirlendiği, mevcut toplam kapasitenin ise 11.800 ton/yıl olduğu açıklanmaktadır. İzleme projesi kapsamında proje alanı ve çevresinde yapılan çalışmalara ek olarak akıntı dahil olmak üzere su parametrelerinin ölçülmesi, izlenmesi ve kayıt altına alınması amacı ile şamandıra üzerinde uzaktan erişimli (www.sigacikkorfezi.com) ve kontrollü sistem kurulmuş ve alınan sonuçlar izleme projesi içerisinde değerlendirilmiştir.
Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesince hazırlanan Bilimsel Görüş Raporunun değerlendirme bölümünde; “… Taşıma kapasitesi açısından bakıldığında, 9. Potansiyel alanda yapılan toplam üretimin 11.800 ton/yıl olduğu, bunun hesaplanan minimum taşıma kapasitesi olan 28.578 ton/yıl’dan düşük olduğu, Başaranlar Su Ürünleri İşletmesinin 900 ton/yıl üretim ile mevcut kapasite içerisinde sadece %7,6’lık bir pay aldığı, potansiyel alanın bu veriler ışığında yetiştiricilik faaliyetlerine uygun olduğu görülmektedir” ifadesi yer almaktadır" denildi.

 

seferihisar balık çiftliği