Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi'nden "Kültürpark Hikayeleri"

TAKİP ET

Çalışma, Kültürpark'ın tarihsel, kültürel, ekolojik önemi ve kentsel bellekteki yerini yetişkinlerin ve çocukların belleğindeki izlerle ortaya çıkarmayı amaçlıyor. 

Bianet'in haberine göre Sezin Güngör'ün yayına hazırladığı çalışma kapsamında yetişkinlerin anıları toparlanarak çocuklarla paylaşıldı ve bu anılar çocuklar tarafında resmedildi. Sonrasında çocuklarla yapılan Kültürpark keşfinin ardından onlardan bir hikaye uydurmaları istendi. Çocukların resimlediği ve yazdığı hikayelerle "Kültürpark Hikayeleri" ortaya çıktı. 

"Kültürpark'ın geçmiş imgelerinin çocuklar için nasıl bir mekansal izlek oluşturduğu ve bu izlerin, çocukların nasıl hayaller kurmasını sağladığı merakı çalışmayı şekillendirdi" diyen yayın ekibi şöyle anlatıyor Kültürpark Hikayeleri'ni:

"Kültürpark, İzmir için kentsel mücadelenin ana karakterlerinden birisi. Bu çalışma aslında Öğrenci Komisyonu'nun düzenlediği bir etkinlikte kurulan bir hayal ile başladı. Sorularımız şunlardı: Kültürpark'ın yetişkinlerin ve çocukların belleğindeki izleri neler? Acaba Kültürpark'ın geçmiş imgeleri çocuklar için nasıl bir mekansal izlek oluşturuyor ve bu izler, çocukların nasıl hayaller kurmalarını sağlıyor? Ve merakımızı takip ettik. Önce yetişkinlerin anılarını toparlayıp ardından anıları çocuklarla paylaştık. Sonra da çocuklarla Kültürpark'ı keşfedip bir hikaye uydurmalarını istedik. Böylece geçmişten izleri, çocukların hayallerine taşımayı denedik. Aslında amacımız sadece kentsel bellek izlerini sürdürmekten de öte çocukların birey olarak, günümüz tecrübeleri ve gelecek hayalleri üzerinden bu mekana ilgili sorumluluk ve mücadele etme duygularını beslemekti." (AÖ)