Soyer: Demokrasiyi bu topraklara getirme mücadelesi veriyoruz!

TAKİP ET

28 Mayıs seçimini işaret eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer," 100 sene önce, 'Milletin bağımsızlığını, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır' diyen Mustafa Kemal'in izinden 100 yıl sonra demokrasiyi bu topraklara getirme mücadelesi veriyoruz ve ilk defa bu kadar yakınız." dedi.

NUR DAYI/ İZMİR GÜNDEMİ- Türkiye, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalması ile çalışmalar hız kesmeden devam ediyor.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP’li önceki dönem İzmir Belediye Başkanları Burhan Özfatura, Aziz Kocaoğlu ve mevcut ilçe belediye başkanlarıyla seçim çalışmalarına yönelik koordinasyon toplantısı gerçekleştirdi.

0'DAN BİR SEÇİME…

28 Mayıs'ta 0'dan bir seçime gidildiğini söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer,"Bir hafta sonra Türkiye Cumhuriyeti'nin en önemli seçimini yaşayacağız. Bu seçim 14 Mayıs'ta değişim isteyenlerin 50,5 olduğu devam etsin diyenlerin 49,5 olduğu bir seçim üç aşağı beş yukarı 0'dan bir seçime gittiğimizi söyleyebiliriz. Bu seçimden öte bir referandum galiba. Karanlıkla aydınlığın, demokrasi ile otokrasinin arasında yapılacak seçim. Çünkü 100 sene önce 'Milletin bağımsızlığını, yine milletin azim ve karasızlığı kurtaracaktır' diyen Mustafa Kemal ve atalarımızın izinden 100 yıl sonra demokrasiyi bu topraklara getirme mücadelesi veriyoruz ve ilk defa bu kadar yakınız. 14 Mayıs seçimlerinden sonra umut kırıklığı yaşanmış olabilir ama her gün sokaklarda o umdun yeşerdiğini büyüdüğünü görüyoruz. Sizler birçok şey yaşamış ve çok değerli bilgilere sahipsiniz. Toplantının amacı 8 günde gözden kaçan yapılması gereken ne varsa onların konuşulmasını istiyorum. İzmir olmasaydı. Bugün ikinci tur olmazdı. İzmir'in hakkını teslim edelim. Türkiye'de İzmir olduğu için ikinci tura gidiyoruz." dedi.

NİHAİ SONUCA ULAŞAMADI

Seçim çalışmalarının nihai sonuca ulaşmadığını söyleyen CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, "Geçmiş dönemde görev yapsa da  bu seçim en önemini bilen her belediye başkanımız sahadaydı. Kiminle birlikte olduk kimini çalışmaları duyduk. Çok mutlu olduk. Bu çalışmalar uzun süre sürdü ve başarılı olmasını umuyorduk. Ancak nihai sonuca ulaşamadı. İzmir’ de 68,7 oranında değişim talebini gördük ancak 50+1’i Türkiye genelinde göremedik. Şimdi seçim yeni baştan başlıyor. Yapmamız gerekenler açık. Sizler deneyiminiz ve çalışmalarınız ile çok katkı koydunuz. Bugün de yapılacakları belirlemek için bir araya geldik."ifadelerini kullandı.

AK PARTİ DİNDAR BİR PARTİ DEĞİL

İktidarın dini istismar ettiğine vurgu yapan Burhan Özfatura, "İlk etapta moral bozan bir seçim oldu ancak benim yaşım 80, 1950 seçimlerinden itibaren bilgi sahibi oldum. Bu seçim seviyesi en düşük en fazla haksızlıkların icra edildiği seçimdir. Bir taraftan hukuka aykırı olarak devletin kaynakları kadroları iktidarlarca sarf edilmiştir. Her türlü engellemenin ve manipülasyonlarının yapıldığı seçim oldu. Hukuka aykırı olarak bakanlar, sarayın emri ile devletin imkanlarını kullandılar. TOGG reklamını yaptılar. Maalesef din ve milliyetçilik konularını istismar ettiler. Ben inancımın gereklerini yerine getirmeye çalışan dinin esaslarını, cennete bilet satan yanmaz kefen satan, din baronlarından değil de sağlıklı kaynaklardan öğrenen biri olarak söylüyorum AK Parti dindar bir parti değil. Türk İslam tarihinde dinimiz bugüne kadar en fazla zararı vermiş bir partidir. Ilımlı İslam projesinin başarıyla uygulamıştır. AK Parti’nin söyledikleri kuranı kerimdekilerle hiç alakası olmayan şeylerdir. İslam’ı terörü katarak dejenere edilmiştir. İnanılmaz bir şekilde istismar edilmişti. Bizim dinimizde şirk günahtır. Bunlar liderlerini inanılmaz övgüler ve peygamberimizle kıyaslamışlardır. Hiçbir dönemde yolsuzluklar, rüşvetler bu kadar aleni yapılmamıştır. Biz bunu milletimize anlatamadık sanırım. Kabul etmek lazım ki bu cemaatler kanalıyla ki İslam âleminde 150 bin cemaat var. Türkiye’de ne olduğunu bilmiyorsunuz, çoğu da bölücü. Türklükle alakası olmayan tipler. Ama maalesef okumayan araştırmaya toplum olduğumuz için gönüllü kölelik sistemine milyonlarca inan mahkum olmuş durumda. Gerçek İslam’ı okuyan bu iktidarın ve din baronlarının söylediklerine inanmaz. Öğrenmiyoruz kulaktan dolma bilgilerle cennette girmenin yolunu arıyoruz. Bence işin temelinde millete gerçekleri anlatabilmek, onların yanlış bilgilerini düzeltebilmek ve iktidar partilerini dinimizle alakası olmadığını belirtmek durumdayız. O kadar pervasızca harcadılar ki bütün şeyleri, Allah korusun iktidar devam edersen Türkiye iflas edecektir." dedi.

50.1 ALAMADI

28 Mayıs seçimlerinin Kemal Kılıçdaroğlu'nun lehine olduğunu söyleyen Aziz Kocaoğlu, "14 Mayıs seçimlerinde herkes elinden geleni yaptı. Her seçimde eksik bulunur bunlar işin teferruatıdır.  Bu seçim, Recep Tayyip Erdoğan'ın 50.1 alamayacağını gösterdi. Olumlu yönünden baktığımızda bütün çabalara rağmen, her türlü şeye rağmen, 50.1 alamadı. 50.1, 14 Mayıs'ta alamayanın 28 Mayıs'ta 50.1 alma şansı daha zayıftır. Dünyadaki seçimleri takip edenler bilirler. Burada şans potansiyel Sayın Kılıçdaroğlu'nun lehinedir. Ben buna canı yürekten inanıyorum. Sahada ki duruma geldiğimizde 25 gün önce sahaya Cumhuriyet Halk Partisi'ne az oy veren en zor köylere giderek çalışma yaptım ve olumsuzu en kötüde çalışmak istedik. 15 seninin getirdiği hatır gönül işleri var, bunlara dayanarak katkıda bulunabilir miyiz mantığı ile devam ettik. Çok büyük teveccüh gösterdiler. O köylere belediye başkanı iken gittiğimde bugünden daha iyi karşılanmadım. Belediye başkanı iken tarımını yoluna katkı koyduğumuz halde şuan daha iyi karşılaştık. Bu genel başkanımıza olan desteğe diyerek yorumladım. Cumhuriyet Halk Partisi'nin yoğunlukta olan yerlerine gitmedim. Bu yüzden bir şey söyleyemeyeceğim." ifadelerini kullandı.

ÇALIŞAN KAZANIYOR

İkinci tur için yapılması gerekenleri dile getiren Kocaoğlu,"Herkes o cep telefonunda nazı geçeceği, eşi dostu, yeğeni ne ise bir tarama yapması gerekir. Zaman sınırlı. Bunu iletişim aracı ile yapılmalı diye düşünüyorum. İlçe teşkilatlarımızda sandık sonuçlarına hakimdir. Cumhuriyet Halk Partisi'nin birinci çıktığı sandıklardaki gelmeyenlerin üzerine yoğunlaşmakta büyük fayda var. Kanaat önderleri, ben giderim bir hemşerimize oyunu isterim. Bana nazarı dikkate almayabilir. Adamın , adamını bulacaksınız. Sözünden çıkamayacağı adamı bularak çalışmak gerekir. Her semtin her sokağın hepsinden fazla sözü geçen, kaderde tasada birlikte olan erkek ve kadın önderleri vardır. Onların üzerinden çalışmak önemlidir. Belediye başkanlarımızda bu söylediğim şeylere maksimim ağırlığı vermeli. Sahada olduğunu gösterecek kadar ağırlık vererek adam adama çalışmayı sürdürmesi gerekmektedir. 28 Mayıs'ta ipi göğüslemeye daha yakın olduğumuzu söylüyorum. İstikrar bozulmasın propagandasına dayanacaktır karşı taraf. Başkanlık sisteminden ekonomiden insanların ne çektiğini hepimiz biliyoruz. Adam adam çalışmak lazım. Kiraz'da iki köyde Aziz Kocaoğlu, gelirse oy vereceğim demiş. Gidip görüşeceğiz destek isteyeceğiz. Çalışmamız gerekiyor.Çalışan kazanıyor. İnanıyorum başaracağız." ifadelerini kullandı.

 

OYU YÜKSELTMEK MÜMKÜNDÜR

Seçime kısa bir süre varken yapılması gerekenleri 4 başlıkta anlatan İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, "2018 seçimlerinde 50 milyon 68 geçerli oy vardı. Recep Tayyip Erdoğan, 26 milyonunu almıştı. Bugün geçerli oy sayısı 54 milyon olmasına rağmen 2018’deki oy sayısını alamadı. Cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzdeler açısından konuşsak da önemi yoktur, oran değil de sayılar üzerinden hareket etmek gerekiyor. Genel başkanımıza 23 milyon yurt içi oy aldı. Bu sayıyı tekrar sandığa getirmemiz gerekiyor. Bir numaralı görevimizdir. Erdoğan’ın oy veren seçmenin de bir kısmı nasılsa kazandık diye sandığa gelmeyecek. Geçersiz oyların yarıya yakını tepkisel geçersizdi. Aynı anda bir iki adaya oy verilmişti. Bu oylar Erdoğan’a da bize de gelemdi. Sandığa gelmeyen seçmeni ikna etmemiz gerekiyor. Bunu yaparsak 2 milyon civarında oyu yükseltmek mümkündür. Bu aşamada bizim yapacağımız şey değiştirilmesi en yakın seçmene odaklanmak. Bunun üzerinden gitmeliyiz." dedi.

BİZE ÇOK İŞ DÜŞÜYOR

Kapanışta konuşan Soyer,"Herkes burada konuşulanlardan kendine düşeni mutlaka almıştır. Ne yapması gerektiğin biliyor ve buradan ilham aldı. Bilmenizi isterim. Sinan Oğan’ın aldığı İzmir’de 4,76 puan oyun 3,45’i AK Parti’den gitmiş, 1,31 CHP’den gitmiş. 4’te 3’ü AK Parti seçmeni Tayyip Bey’den vazgeçmiş. Sinan Bey’e oy vermesiyle tecelli etmiş. Bu da CHP’ye oy verebileceğini gösteriyor. Bu ihtimal üzerine gidilebilir. İzmir yüzde 68 gibi bir rakam aldı.B izi ikinci tura götüren İzmir’dir. Yine İzmir’deki artış ile bu hikaye değişirse değişir. Söylendiği gibi Orta Anadolu, Karadeniz’den beklemiyoruz. İzmir’de artış olursa bu hikaye değişir. Bu nedenle bize çok iş düşüyor." dedi.

izmir büyükşehir belediyesi tunç soyer aziz kocaoğlu burhan özfatura seçim kemal kılıçdaroğlu 28 mayıs