Soyer'den elektrik fabrikası çıkışı 35 milyon İzmir'in bütçesinden vermeyi taahhüt ettik

TAKİP ET

İzmir Büyükşehir Belediyesi olağan meclisi Aralık ayı birinci oturumu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in başkanlığında gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen meclise AKP ve Cumhuriyet Halk Partisi sıraları arasında yaşanan LGBT tarşışması ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in AKP sıralarına yönelttiği Elektirik fabrikası çağrısı damga vurdu.

Oktay Güçtekin- İzmir Büyükşehir Belediyesi olağan meclisi Aralık ayı birinci oturumu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in başkanlığında gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen meclise AKP ve Cumhuriyet Halk Partisi sıraları arasında yaşanan LGBT tarşışması ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in AKP sıralarına yönelttiği Elektirik fabrikası çağrısı damga vurdu.
Gerçekleştirilen Aralık ayı olağan mecliste İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Cumhurbaşkanılığı tarafından onaylanmayan 35 milyon tl bedelli elektirik fabrikası ihalesi tartışmaları vardı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 35 milyon TL bedelli ihaleyi kazanarak aldığı elektrik fabrikasına Cumhurbaşkanlığından onay gelmedi. CHP sıralarından yükselen ‘’ İstanbulda olduğu gibi bu işletme’de cemaatlere gitmesin’’ sesleri üzerine Başkan Soyer, gelen yazı hakkında mecliste bilgi verdi. Soyer  “Bizim ihaleye girme hakkımız olmalı demiştik. Bu talebimiz reddedildi. İkinci yazımıza olumsuz bir cevap gelmeden birlikte ne yapabiliyorsak yapalım. Bu İzmir’in malıdır. İzmir’e verilmelidir. 35 milyon İzmir’in bütçesinden vermeyi taahhüt ettik, lütfen burada AKP grubuna sesleniyorum sizde buranın İzmir’e kazandırılması için gerekeni yapınız” diye konuştu.
Mecliste Cumhuriyet Halk Partisi Grubu ile AKP Grubu arasında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu konusunda bir kez daha tartışma çıktı. Önceki toplantılarda isim değişikliği, logo ve renkler üzerinden karşı karşıya gelen iki partinin bu kez sert bir şekilde karşı karşıya geldi.
AKP’den tartışma yaratan sözler
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu tartışmalar Akp ile CHP tekrar karşı karşıya getirdi. AK Partili Meclis Üyesi Burçin Kevser İp, Başkan Soyer’in geçmiş dönemde imzaladığı LGBTİ protokolünü hatırlatarak Cumhuriyet Halkp Partisi sıralarına ve Başkan Soyer’e eleştirilerde bulundu.
Çamur’dan İp’e ‘’Keşke o zaman komisyondan çıkmasaydınız’’
Cumhuriyet Halk Partisi meclis üyesi Gamze Gül Çamur ise Burçin Kevser İp’e cevap verdi. Çamur “  Biz önerge geldiğinde ve karşı çıktıklarında ne demek istediklerini anlamamıştık. Farklı amaçlara hizmet etmek gibi bir itham var. Aile ahlak ve yaşantısını bozucu çalışmakla yapmakla itham ediliyoruz. Bunun çok üzücü olduğunu söylemek istiyorum. Hepimiz İzmir’de yaşıyoruz ve yüzümüzü aydınlığa çevirmiş durumdayız. Umarım arkadaşımız sözlerini geri alır.. Sanıyorum, ‘LGBTİ bireylerine bu kadar harcama yapacaksınız’ demek istiyorlar. Böyle bir şey yok. Madem kaygıları vardı, komisyondan istifa etmeselerdi. Bize engel olurlardı. Logo üzerinden eleştiri getiriyorlar. Bu Büyükşehir Belediyesi’nin takdiridir. Biz çok ses çok renk çok nefes diyoruz. Biz verdiğimiz kararın arkasındayız. Kendilerini de kadın, aile ve çocukla ilgili çalışma yapmak üzere komisyona davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.
 
Soyer  ‘’Bu durumdaki herkes sapık değildir’’
Tartışmaların içerinde sıkca ismi geçen Büyükşehir Belediye Başkanı Soye’de konuya dahil oalrak bir açıklama yaptı. Soyer “Biyolojik cinsiyetin dışında psikolojik cinsiyet de var. Bunu yaşayan herkes sapık değil ki! Tarih boyunca bu olmuştur ki bunu sayın Burçin hanımda demin ifade etmiştir. Bu bir özendirme değildir ve bunu özendirmekte kimsenin haddine düşmez. O bütçeyi lütfen inceleyin. Toplumsal cinsiyet eşitliğine ayrılan bölümün nerelere harcanacağını anlayacaksınız. ‘Sapkınlık özendirilecek’ gibi şeyler falan asla mümkün değil. Psikolojik olarak farklılıkları kabul etmemiz lazım. Tabii ki aileyi koruyarak ve sahip çıkarak yapmamız lazım.” dedi.
 
Soyer’den AKP sıralarına elektirik fabrikası çağrısı
İzmir Büyükşehir Belediyes tarafından fabrika için 35 milyon TL bedelli ihaleyi kazanan ve Cumhurbaşkanlığından onay bekleyen Tunç Soyer , ihalenin iptal edildiğini mecliste duyurdu. Ankara’dan gelen yazıyı özetleyen Soyer, “Elektrik fabrikası için yazı geldi. Biz verilen kararın değiştirilmesi talebinde bulunmuştuk. Cumhurbaşkanımıza bunu sözlü olarak ifade etmiştim. Sonunda yazı geldi. İki yazımız vardı, bir yazımıza cevap geldi. Bizim ihaleye girme hakkı olmayan şirketlerden olduğumuza dair düşünce vardı. Bizim ihaleye girme hakkımız olmalı demiştik. Bu talebimiz reddedildi. İkinci yazımız başka bir iddiayı taşıyor. Grand Plaza üzerinden gerçekleşecek devrin kamu yararı olduğunu iddia ettik. Çok geçmeden, olumsuz bir cevap gelmeden birlikte ne yapabiliyorsak yapalım. Bu İzmir’in malıdır. İzmir’e verilmelidir. Biz burayı ticarethane şeklinde değil, kamu yararı için kullanacağız. Beraber konuşacağız. 35 milyon İzmir’in bütçesinden vermeyi taahhüt ettik lütfen sizde İzmir için bu çalışmaya destek olunuz, gereğini yapmanızı bekliyorum” açıklamasında bulundu. 
 
İzmir için gerekeni yaparız
Soyerin açıklaması üzerine söz alan AKP Grup Başkan Vekili Özgür Hızal “Elbette gerekiyorsa yine arkadaşlarla, sizlerle birlikte bu işin çözülmesi için Ankara’ya gideriz. Yetkili kurullarla görüşürüz, bölge milletvekilleriyle bir organizasyon yaparız. Gerekeni yaparız” ifadelerini kullandı.

Mecliste CV krızi
İzmir Büyükşehir Belediye meclisini Aralık ayı birinci oturumunun tamamlanmasının ardından meclis  bitiminde CV verme yarışı yaşandı. Meclisi izlemeye gelen vatandaşlar meclis bitiminde Başkan Soyer’i CV yağmuruna tuttu. Vatandaşlar meclis sonrası Soyer’e CV verebilmek için birbirleriyle yarışması ise gözden kaçmadı.
 

ibb meclis soyer elektirik fabrikası