Soyer'den 'kentsel dönüşüm' mesajları: Erdoğan'la görüşmeyi anlattı, Kılıçdaroğlu'nun gelişini duyurdu!

TAKİP ET

İmar düzenlemesiyle ilgili 'kaçak yapılara meşrutiyet kazandırmak için yapılan bir çalışma değil, ruhsatlandırılmış binalarla ilgili bir karar' vurgusu yapan Başkan Soyer, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İzmir'de yaptığı görüşmenin detaylarını anlatırken, Örnekköy'deki dönüşüm projesinde atılacak önemli adımın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun katılımıyla 13 Mart'ta gerçekleşeceğini duyurdu.

Aylin BAYRAM/ İZMİR GÜNDEMİ-İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer, kentsel dönüşümde herhangi bir hak kaybı yaşanmaması için hazırlanan “Plan uygulama çalışmalarında uyulacak usul ve esasları” taslağı, kentsel dönüşüm ve imar düzenlemesi üzerine çarpıcı açıklamalar yaptı.

Düzenlemeyle ilgili konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tunç Soyer, “ Ortak akılla karar verilen bir çalışma oldu. Birkaç noktanın altını çizmek lazım. Kaçak yapılara meşruiyet kazandırmak için değil, ruhsatlandırılmış binalarla ilgili bir karar. Biz sadece hakkının güvencesini gündeme getiriyoruz. Bunun altını özellikle çizmek istiyorum. Ne nüfusu arttıracak.  Burada çok önemli bir şey var, sadece hasarlı yapılarla değil, benzer bir felaketi yaşamamak için neler yapabiliriz diye bu komisyonu kurduk. Onun için yapacağımız düzenleme böyle olsun istedik. İlçe başkanlarımıza önemli bir görev düşüyor. Ka alanlarını ilçe belediye başkanlarımızın tespit etmesini istiyoruz. Burada çok titiz bir çalışma yaparak ‘ka’ alanlarının belirlenmesini istiyoruz. Bunların dışında, yapı stoku ve envanterini çıkarıyoruz.

ERDOĞAN İLE GEÇEN GÖRÜŞME
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesine dair bilgiler veren Başkan Soyer, “Dünya Bankası ile çok uzun bir süredir kentsel dönüşüm konusunda müzakere ediyoruz. 250 milyon dolarlık düşük faizli ve 30 yıl vadeli bir kaynak yaratmıştık. Kendisine bunu ilettim. İller Bankası üzerinden aktarılacak bir kaynak. Çok ciddi rakamı başlangıç için elde edeceğiz. İnceleteceğini söyledi. Olumlu bir izlenim elde ettim. Bu kaynağın en önemli yanı, orta hasarlı yapılarla ilgili kentsel dönüşüm başlatacak olmamız. Hükümetimiz ağır hasarlılarla ilgili çok iyi bir çözüm ortaya koydu. Ama mevzuatımız orta hasarlılarla ilgili boşluk taşıyor. Biz bu kaynağı bu yönde kullanmak istiyoruz ve can suyunu yakalamak istiyoruz” ifadelerini kullandı.  

KILIÇDAROĞLU 13 MART’TA İZMİR’DE!
Soyer ayrıca, “Kentsel dönüşüm bir afet odaklı bir de planlı şekilde sürdürülüyor. Örnekköy’de 190 konutun temeli atıldı. Bin 10 konutun yıkımı başlanacak. Ege Mahallesi’nde de yıkımlar başlamıştı. Şimdi imalatlar başlayacak. Bin konut Ege Mahallesi’nde, toplamda 2 bin 200 konutla ilgili yol almaya başlıyoruz. CHP Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu da 13 Mart’ta burada olacak ve başlıyoruz” açıklamasında bulundu.  


TÜRKİYE’YE ÖRNEK
Kentlerin en çok tedbir alması gereken mesele iklim kriziyle oluşabilecek doğal afetleri engellemektir. Son olarak bu çalışma çok kıymetli bir çalışma. Baştan beri ifade ettiğimiz gibi ortak akılla yaptığımız bu çalışma çok önemli. Biraz vakit aldı ama bütün Türkiye’ye örnek olacak bir adım atmış oluyoruz. Geleceğimizle ilgili önemli bir adım atmış oluyoruz. Geleceğe daha umutla bakmamızı sağlayacak bir adım atmış oluyoruz.”