Soyer'den kuraklık artışına dikkat çeken NASA paylaşımı

TAKİP ET

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, NASA'nın kuraklık haritası üzerinden çarpıcı bir paylaşımda bulundu. Türkiye'nin önemli göllerinin yer aldığı bir video paylaşan Soyer, gelecekteki kuraklık artışı tehlikesine dikkat çekti

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Türkiye genelindeki kuraklığa dikkat çekmek amacıyla sosyal medya hesabından bir video paylaştı.

NASA'nın kuraklık haritasının kullanıldığı videoda Van Gölü, Gölmarmara, Tuz Gölü, Denizli Kufi Çayı, Aydın Büyük Menderes, Burdur Karataş Gölü ve Diyarbakır Bismil göllerinden görüntüler de yer aldı.

Su kaynaklarının yüzde 77'sinin tarımsal sulamada kullanıldığını belirten Başkan Soyer, "Ülkemizdeki su kaynaklarının yüzde 77’si tarımsal sulamada kullanılmaktadır. Kuraklığa ve yoksulluğa yol açan yanlış su kullanımı ve yanlış tarım politikalarına geçit vermeyeceğiz. Mücadelemizin sebebi budur" ifadelerine yer verilirken, videoda ise "Türkiye'de son 50 yılın en kurak dönemini yaşıyoruz. Toprağımıza düşen yağışlarda yüzde 48 azalma yaşanıyor" ifadeleri ile başlayan video da vatandaş görüşlerine de yer verildi. Gölmarmara bölgesinden Sevin Çetin'in açıklamalarına da yer verilen video da Çetin, "Sıkıntımız göl çocuğum. Gölümüz kurudu , idaremiz oradan çıkıyordu. Başka gelir kaynağımız yok. Sular çekilince hepsi bitti" ifadelerini kullandı.Diyarbakır Bismil gölündeki bir vatandaş ise, "Ekinlerin yüzde 80-90'ı hepsi yandı. 58 yaşındayım ilk defa böyle bir kuraklık bu sene yaşadık" diye konuşurken, Tuz Gölü'ndeki bir vatandaşı ise  Özellikle kuş cenneti olan bu yer artık bir çöl halinde" ifadelerini kullandı. Burdur Karataş Gölü içinde değerlendirmelerde bulunan vatandaş, "Cennet gibiydi işte kurudu. Hep bunlar öldü. Bitti su" denildi.

Video gösteriminin sonunda ise "Türkiye, vahşi sulama ve yanlış tarım politikaları sebebiyle kuraklık tehdidi altında. Çocuklarımıza susuz bir gelecek bırakmayalım" ifadeleri yer aldı.