Soyer'den 65 yaş üstü vatandaşların yüreğine su serpen açıklama

TAKİP ET

Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği (TÖHOB) Başkanı Ercan Soydaş'ın, '65 yaş üstü vatandaşları her ayın sadece 4 günü ücretsiz taşıyacağız.' açıklaması sonrası İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'den paylaşım geldi. Soyer, 65 yaş üstü vatandaşlara seslendiği paylaşımda; 'Ücretsiz ulaşım hakkınız Büyükşehir Belediyemizce karşılanmaktadır.' dedi.

Buse Özsümer- İzgündemi/ Demirören Haber Ajansı’nın (DHA) haberine göre, Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği’nin (TÖHOB), dün Ankara Ticaret Odası’nda yaptığı Genel Değerlendirme Toplantısı’nda, başta Ankara olmak üzere Türkiye’nin çeşitli illerinde 65 yaş üstü vatandaşlara ayın sadece 4 günü ücretsiz yolculuk hakkı tanınacağına dair açıklaması gündeme gelmişti. Ülke genelindeki çok sayıda özel halk otobüsü sahibinin katılım gösterdiği toplantıda, TÖHOB Başkanı Ercan Soydaş; özel halk otobüslerine dair fiyat belirleme yetkisinin belediyelere ait olduğunu belirtti. Soydaş, “Hiçbir ilde ücretler olması gereken seviyede değil. Belediyelerin kendilerini ilgilendiren kısmını sübvanse etmelerini istedik. Bakanlıkla ilgili kısımda da ücretsiz taşımaya kalıcı bir çözüm bulunmasını talep ettik.” dedi.

“Ayın geri kalanında kamu araçlarını kullansınlar”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın, illere göre değişen ve ayda 2 günlük ücretsiz taşımayı karşıladığını belirten Soydaş, özel halk otobüsü esnaflarının bu bedelin geri kalan kısmını kendi imkanlarıyla karşıladıklarını aktardı. 65 yaş üstünün ayda yalnızca 4 günlük ulaşımının özel halk otobüslerince karşılanması kararını bu sebeple aldıklarını bildiren Soydaş, “2 gün de biz fedakarlık yapalım. Her ayın 1’i ile 4’ü arası daha önceki açıklamalarımızda saydığımız 4 grup dışında kalan 18 kalemi biz taşıyalım. Ayın geri kalan kısmında da kamu araçlarını kullansınlar veya alternatif toplu taşıma araçlarını tercih etsinler.” açıklamasında bulundu. 

Kararın uygulanış sürecinde vatandaş ve otobüs şoförlerinin karşı karşıya gelmesinin nasıl önleneceği sorusuna ise, “Mevzuata göre, cihazları sökmek gibi bir yetkimiz yok. Arkadaşlarımız vatandaşlarımızı uyaracak. Araçlarımıza tüm Türkiye genelinde bilgilendirme yazıları asacağız.” dedi. Vatandaşların incitilmemesi üzerine katı kuralları olduğunu söyleyen Soydaş, “Esnafımızın yaptığı hizmetin bedeli ödensin istiyoruz. Gerekli uyarıları yapacağız. Bizi anlayışla karşılayacaklarını umut ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Soyer’den tepki gecikmedi: “İtibar etmeyin”

TÖHOB’un kararına sosyal medyada tepkiler gecikmedi. Karara ilişkin X platformu üzerinden bir mesaj yayımlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer de konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

“65 yaş üstü değerli büyüklerimiz,

Kentimizde özel halk otobüsü yoktur. Toplu ulaşım araçlarımızda sağlanan ücretsiz ulaşım hakkınız, Büyükşehir Belediyemizce karşılanmaktadır. Bilgi kirliliğine neden olan ve gerçek dışı haberlere itibar etmemenizi rica ederiz.

İyi yolculuklar dileriz.”

izmir büyükşehir belediyesi tunç soyer özel otobüs eshot 65 yaşüstü