Soyer'den yeni mülteci açıklaması: 'Başarılıyız'

TAKİP ET

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, mülteciler ile ilgili yaptıkları çalışmaların karşılığını aldıklarını belirterek "İzmir'de suç oranı fazlaydı. Müthiş bir düşüş var, çünkü siz onların çocuklarına, gündelik hayatlarına destek oluyor ve insan yerine koyuyorsanız bu bile yetiyor, çünkü insan yerine koymuyorlar" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Cumhuriyet'ten İpek Özbey'in sorularını yanıtladı. Soyer, "Sizi bazen bir şapkayla köylülerin arasında, bazen sahnede smokininizle dans ederken, bazen bisiklet üzerinde görüyoruz. Hangisi sizsiniz?" sorusuna, " Hepsinin bir karmasıyım ama bir şovmen değilim" yanıtını verdi.

Mülteci konusunda ise şunları söyledi:

Türkiye Afganistan’dan gelen mültecileri konuşuyor. Geçmişte yaptığınız bir açıklamada Suriyelilere dikkat çekerken “İzmir’de son derece insanlık dışı koşullarda yaşadıklarını” söylemiştiniz… Aynı noktada mısınız?

Epeyce iyileştirdik. Kentsel Adalet Şube Müdürlüğü kurduk. Burası tam da bu amaca odaklanan bir şey.

- Bunun başka yerde bir örneği var mı?

Benim bildiğim yok. Bizim bunu yapmamızın sebebi, bu şehirde yaşayan dezavantajlı kişilerin, özellikle de mültecilerin, hem dışarıdan gelmiş insanların toplumsal hayata entegrasyonunu sağlamak hem de onların hayatını kolaylaştıracak çareler üretmek. Temel amacımız bu. Onun için bir adalet aracı yaptık. İzmir Barosu’yla yaptığımız anlaşma gereği, içinde bir avukat arkadaşımız oturuyor, mahalleye gidiyoruz, şiddet gören kadından Suriyeli çocuğa adliye, hukuk ihtiyacı olan ve imkânı olmadığı için adalet arayışında bulunamayanlara bu hizmeti baroyla birlikte biz götürüyoruz. Onlara dil eğitimi veriyoruz, toplum sağlığı daire başkanlığı kurduk; özetle biz bu insanları safra olarak görmüyoruz. Tam tersine onlara net olarak bu hayatın içinde insanca yaşayabilecekleri bir zemin yaratmaya çalışıyoruz. Asimile değil, entegre ediyoruz. Kimliğini koruyarak burada yaşamasını sağlıyoruz. Diğeri faşizm zaten. Onun o haliyle var olmasına imkân vermek. Bunun iki sonucu var. Biri, biz onlardan bir şey öğreniyoruz. İkincisi, onlar da bir biçimde dünya vatandaşı ve biz de bu dünyada yaşıyoruz.

- Böyle davranarak diğer şehirlerden nasıl ayrıştınız. Hangi noktalarda başarılı oldunuz?

İzmir’de suç oranı fazlaydı. Müthiş bir düşüş var, çünkü siz onların çocuklarına, gündelik hayatlarına destek oluyor ve insan yerine koyuyorsanız bu bile yetiyor, çünkü insan yerine koymuyorlar.

izmir büyükşehir belediyesi tunç soyer mülteci