Su zehirlenmesi nedir? Su zehirlenmesi neden olur? Su zehirlenmesi belirtileri nelerdir?

TAKİP ET

ilesine su içmesine rağmen susuzluğunun geçmediğini söyleyen iki çocuk annesi kadın, çok hızlı bir şekilde çok fazla su içmenin nadir görülen bir sonucu olan su zehirlenmesi nedeniyle yaşamını yitirdi.

Amerika'nın Indiana eyaletinde yaşayan 35 yaşındaki Ashley Summers fazla su içmekten yaşamını yitirdi.

Kardeşi Devon Miller, yaptığı açıklamada, Summers'ın 20 dakika içinde dört şişe su içtiğini söyledi. Miller, "Ortalama bir su şişesi yarım litre, yani 20 dakika içinde 2 litre. Bütün bir gün boyunca içmeniz gereken miktar bu."

Seyahatlerinin son gününde susuz kaldığını hisseden Summers, başının döndüğünden ve inatçı bir baş ağrısı çektiğinden şikayet ettiğini söyledi. Yolculuktan döndükten sonra da evlerinin garajında bayılan Summers, IU Health Arnett Hastanesi'ne götürüldü. Summers'ın beyninde ödem meydana geldi ve durumu daha da kötüleşti.

Miller, kız kardeşinin bilincinin bir daha yerine gelmediğini ve doktorların ailesine su zehirlenmesinden öldüğünü söylediğini belirterek, "Su zehirlenmesi hakkında ilk konuşmaya başladıklarında bu hepimiz için bir şok oldu."

Su zehirlenmesi, halk arasında aşırı su içmenin yol açtığı bir durumu ifade eder. Teknik olarak hiponatremi olarak adlandırılan bu durum, vücuttaki sodyum seviyesinin aşırı düşmesi sonucu ortaya çıkar. Sodyum, vücuttaki elektrolit dengesinin sağlanmasında önemli bir role sahiptir. Fakat çok fazla su içmek, sodyum seviyelerini düşürerek ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Su zehirlenmesi genellikle hızlı ve aşırı miktarda su içildiğinde meydana gelir. Bu durum, vücudun idrar yoluyla sodyumu dışarı atmaya yetişemediği anlarda oluşur. Sodyum seviyeleri düştüğünde, hücreler arası denge bozulur ve vücutta sıvı birikimi oluşabilir.

Su zehirlenmesinin belirtileri arasında baş ağrısı, bulantı, kusma, karın ağrısı, halsizlik, kas seğirmeleri, bilinç bulanıklığı ve hatta nöbetler yer alabilir. Özellikle aşırı su içildiğinde veya yoğun fiziksel aktivite sonrası bu belirtiler daha sık görülebilir.

Uzmanlar, günlük su tüketimini ortalama 8 bardak (2 litre) olarak önermektedir. Ancak her bireyin su ihtiyacı farklıdır ve fiziksel aktivite, hava koşulları, yaş ve cinsiyet gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. Vücudun susuzluğunu ve su ihtiyacını dikkatli bir şekilde takip etmek, aşırı su içilmesinin önüne geçmek için önemlidir.

Ciddi vakalarda su zehirlenmesi, beyin ödemine yol açabilir. Bu da ciddi sağlık sorunlarına, ölüme neden olabilir. Bu nedenle aşırı su içmek yerine su tüketimini ihtiyaca uygun ve dengeli bir şekilde yapmak çok önemlidir.

ABD Indiana Eyaleti Su Su Zehirlenmesi