Tabip Odası Başkanı Çamlı'dan korkutan normalleşme uyarısı: 5 binlerden 14 bine doğru artış var!

TAKİP ET

1 Mart'tan itibaren başlayan normalleşme döneminde İzmir'de artan vaka sayılarını gazetemize değerlendiren İzmir Tabipler Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, kontrollü normalleşmeyle birlikte yeniden kapanmaların olabileceğini ve kuralların biraz daha katı bir şekilde uygulanması gerektiğine dikkat çekti.

ÖZEL HABER/ HATİCE ÇAPIN - Kontrollü normalleşmeyle birlikte iller bazında yaşan gevşemeler vaka sayıların 14 binin üzerine çıkması ardından kapanma ihtimali yeniden gündeme geldi. Kontrollü normalleşmenin bilimsel verilere bakmak yerine sadece ekonomik kaygılar nedeniyle böyle bir açılıma gidildiğinin altını çizen Dr. Lütfi Çamlı, “Kurallar biraz daha sert uygulanmaz ise vaka sayılarında çok ciddi artışlar olabilir. Vaka sayılarında artışlar hızla yaşanıyor” dedi.

‘Yeniden bir kapanma olabilir’
Kontrollü normalleşmenin başlamasıyla birlikte tekrardan artış gösteren vaka sayılarının 14 binin üzerine çıkmasının ardından Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ‘kapanma ihtimali var’ açıklamasını değerlendiren Dr. Lütfi Çamlı kontrollü normalleşmeye geçişi bilimsel veriler çok da bunu göstermediğini söyledi. Başkan Dr. Çamlı, “Kontrollü normalleşme süreci başladığında vaka artışları söz konusuydu. 5 binlere kadar inmiş olan vaka sayıları bu süreçte yaklaşık 11 binlere çıkmıştır. Bu süreçte yaşanan vaka artışlarına rağmen kontrollü normalleşme süreci başlatıldı. Kontrollü normalleşme süreci iller arasında ufak tefek farklılıklar göstermektedir. İzmir yüksek riskli ilk olmasına rağmen açılımlar gerçekleşmiştir. Ancak sürece baktığımızda normalleşmenin yeni görülmeye başladığını, periyota vaka artışların halen devam ettiğini görülüyor. Başlangıçtaki 10 bin sayıları da şimdi 14 binlere kadar yükseldi. Tabii ki bir vaka artışı söz konusu ve biz bunu daha önce Haziran ayında da gördük. Normalleşme süreciyle birlikte vakan sayılarında artışlar oluşmuştur. Çünkü pandemi kontrol altına alınmadığını ve henüz bilimsel veriler böyle açılıma izin vermezken sadece ekonomik kaygılar nedeniyle böyle bir açılma olmuştur. Dolayısıyla başlangıçta söylenen 15 günde bir değerlendirmeleri yapılarak iller bazında gevşemelerin olabileceği söylendi. Görünen o ki bu vaka artışları yöneticilerde tekrar kapanma olasılığını gündeme getiriyor olabilir. Yani yeniden bir kapanma olabilir” dedi.

‘5 binlere kadar inmiş olan sayılar 14 binlere çıktı’
Kontrollü normalleşme sürecine geçiş için erken mi davranıldığına dair henüz bir karar verilmediğini değinen Başkan Dr. Çamlı, “Ancak şunu görüyoruz: 5 binlere kadar inmiş olan sayılar 14 binlere çıktı. Demek ki kontrollü normalleşme sürecinde vaka artışı var. Dolayısıyla burada birtakım konularda tedbirlerin mutlaka gözden geçirilmesi gerekiyor. Geçen sefer bu konuda vaka/hasta ayrımı yapılmıştı. 26 Temmuz’da vakaların bir kısmı adeta söylenilmemiş, sadece hasta denilen belirti gösteren vakalardan bahsedilmişti. Bu da vakaları olduğundan daha düşük gösteriyordu. Ancak vaka ve hasta böyle bir tanım dünyada yok aslında, sadece tek bir sayı açıklandığı için daha erken birtakım durumu daha net görebilme imkânımız var. Çünkü bu sayılarla bildiğim kadarıyla dünyada yeni olgu sayıların çıkışıyla 7’nci ya da 8’inci sıradayız” dedi.

‘Kontrollerin katı bir şekilde uygulanması gerekiyor’
İzmir’in koronavirüs haritasında renk değişikliği ve kente alınan önlemlere değinen Başkan Dr. Çamlı, “Bunu anlamakta zorluk çekiyorum pazar günü yasak var cumartesi günü bütün alanlar serbest, geçtiğimiz cumartesi günü sokaklar, kafeler, parklar çok da fiziksel mesafeye uyulmadığını gösteren görüntüler vardı, görüntüler hepimizi kaygılandırdı. Kuralların biraz daha katı bir şekilde uygulanması gerekiyor. Ancak burada ortaya çıkabilecek mağduriyetler bu bütün yükün belli bir kesime yüklenmemesi gerekir. Buradaki yaşanan sıkıntıların bir kere toplumun diğer kesimlerine de eşit bir şekilde paylaştırılmasında yarar var ve buradan doğan mağduriyetlerin özellikle toplumun kırılgan kesimlerin yani yoksul, işsiz ya da dar gelirli, yaşlı ve engelli kesimlerin bu kısıtlamalardan doğacak sosyal, ekonomik mağduriyetlerin mutlaka düşünülmesi ve bu yönden de desteklerinde yapılması lazım. Yani sadece kısıtlama almak değil, bu kısıtlamaların doğuracağı mağduriyetler için mutlaka birtakım desteklerin de gündeme getirilmesi lazım ki çok daha adil ve çok daha gerçekçi kısıtlama uygulaması yapılabilsin” dedi.

‘İzmir’de mutasyonlu virüsler de var ‘
Mutasyonlu virüs dediğimiz varyant virüsler biliyorsunuz çok hızlı yayılma gösteren virüsler olduğuna değinen Başkan Dr. Çamlı, “Bundan bir, bir buçuk ay önce sadece iki üç ilimizde varken şu anda 76 ilimizde mutasyon virüs olduğu resmi rakamlarla açıklandı. İzmir’de mutasyonlu virüsler de var. Ancak bunlara yönelik tenkitler biraz sınırlı bir alanda yapılıyor. covid testleri pozitif çıkanlara özellik gösterenleri yani bir kısmı bu mutasyonlu virüs testi açısından test ediliyor ve bu test edilen örneklerin yaklaşık üçte biri mutasyonlu virüs yönünden pozitif çıkıyor. Yani bütün covid pozitif testlerine bakılmıyor mutasyonlu test sadece belli özellikleri olan virüs yükün daha yüksek olduğu düşünülen test sonuçlarında çalışma yapılıyor. Çalışan örneklerin üçte birinde mutasyonlu virüsler pozitif çıkıyor. Büyük bir sayıda İngiltere’de varyant var, daha az sayıda da İngiltere varyantı dışındaki varyantlar var. Böyle bir pozitif oranı söz konusu” dedi.

‘Örneklemelerin üçte birinden pozitif çıkıyor’
Mutasyonlu virüsü nasıl tespit edileceği hakkında bilgi veren Başkan Dr. Çamlı, “Bütün covid pozitif testlerinde çalışama yapılmıyor, diyelim ki İzmir’de o gün için 500 tane pozitif vaka var, 500 pozitiften etkileri yani virüs yükü daha yüksek olan bir kesim seçiliyor ve bunlara mutasyon. İşte örneklemelerin üçte birinden pozitif çıkıyor yani ben oransal bir örnek veriyorum, örnek aldıkları üçte birinde mutasyonlu virüs pozitif çıkıyor” dedi.



 
 

tabip odası lütfi çamlı normalleşme sağlık