TCMB'den faiz artışlarına devam mesajı

TAKİP ET

Merkez Bankası'nın PPK toplantı özetinde "Faiz artış kararı sıkılaşma sürecinin ilk adımı oldu" denildi ve "Parasal sıkılaştırma süreci enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar devam edecek" ifadelerine yer verildi.

Merkez Bankası'nın PPK toplantı özetinde "Faiz artış kararı sıkılaşma sürecinin ilk adımı oldu" denildi ve "Parasal sıkılaştırma süreci enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar devam edecek" ifadelerine yer verildi.

Merkez Bankası (TCMB), politika faizini yüzde 8,5’ten yüzde 15’e yükselttiği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetini yayımladı.

“Faiz artış kararı sıkılaşma sürecinin ilk adımı oldu” denilen PPK toplantı özetinde, parasal sıkılaştırma sürecinin enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar devam edeceği belirtildi.

‘KADEMELİ SADELEŞME POLİTİKASI’ VURGUSU

“Yumuşak bir geçiş süreci için sadeleşme politikasının kademeli olmasına karar verilmiştir” denilen açıklamada, “Mikro ve makroihtiyati çerçeve, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirilecektir” ifadelerine yer verildi.

‘ENFLASYON GÖRÜNÜMÜ YENİ ADIMLARI GEREKLİ KILDI’

Toplantı özetinin para politikası kısmında şu ifadelere yer verildi:

“Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8,5'ten yüzde 15 düzeyine yükseltilmiştir. Kurul alınan bu kararı, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için başlatılan parasal sıkılaştırma sürecinin ilk adımı olarak öngörmektedir.

Kurul, parasal sıkılaştırma sürecinin makroekonomik ve finansal koşullar üzerindeki etkilerine dair analizleri incelemiştir. Faiz artırım senaryolarının enflasyon, kredi büyümesi, kredi ve piyasa faizleri, ekonomik aktivite, beklentiler gibi anahtar makroekonomik değişkenler üzerindeki etkileri ile bankacılık stres testleri değerlendirilmiştir. Enflasyon görünümü bu doğrultuda yeni adımların atılmasını gerekli kılmaktadır.

Enflasyon ve enflasyon eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir.

Kurul, hedeften oldukça uzaklaşan enflasyonun para politikasının etkin kullanımını gerektirdiği tespitinde bulunmuştur. Parasal sıkılaştırma sürecinin başlaması ile para politikasının etkinliği artacaktır.”

sözcü

Merkez Bankası politika faizi