Tire Belediyesi'nde işçi kıyımı!  

TAKİP ET

İYİ Partili Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran, 16 sözleşmeli personeli işten çıkardı. Emekçiler, seçimden bu yana gelen istifa baskılarının ardından yeni yılda işlerine son verildiğini belirterek basın açıklaması yaptılar. Emekçiler, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel'e de çağrıda bulunarak ittifak yaptıkları İYİ Partili yönetime karşın kendilerine sahip çıkılmasını istediler.

İZMİR GÜNDEMİ/ 31 Mart yerel seçimlerinde CHP’nin İYİ Parti ile yaptığı  ittifakla aday olan ve ardından başkan seçilen Salih Atakan Duran, belediyede görev yapan 16 sözleşmeli personelin işine son verdi.
 
Göreve geldiği ilk günlerde CHP’li eski Başkan Tayfur Çiçek’in borçlarını belediye binasına asan ve CHP’liler tarafından tepki toplayan Başkan Atakan Duran, şimdi de 16 personelin işine son vererek yeniden gündeme geldi. Maaşların yüksek olduğu, kadroya ihtiyaç kalmadığı ve ücret dengesi yapılacağı gibi gerekçelerle 16 işçinin sözleşmesinin feshedildiği belediyede, kadına şiddetle ilgili eğitimlerin veren psikolog da işten çıkarıldı. Kadına şiddetle mücadelenin öneminin her geçen gün arttığı süreçte belediyenin tek psikoloğu olan ve kadına şiddetle ilgili eğitimler veren bir işçinin sözleşmesi  de iptal edildi.


 
Tire Belediyesi’nde işlerine son verilen 16 personel basın açıklaması yaparak, görevlerine yeniden devam etmek istediler. İşçiler adına konuşan İnci Becerik, “31 Mart seçimlerinin ardından değişen yönetimle birlikte belediyemizde çalışanlara karşı yaşanan baskı ve sürgünlerin geldiği son nokta 16 Belediye Personelinin işten çıkarılması olmuştur. İşimizin başında iken elimize gelen tebligatlar ile işten çıkarıldığımızı öğrenmemizin ardından aynı gün içerisinde mevcut yönetim tarafından izinlerimizin kullanılması istenmiştir. 1 Nisan sabahı itibariyle belediyede hakim olan sürekli paranoya halinin yansıması olan bu hareket ile bizlerin bireysel görünürlükleri de sarsılmaya çalışılmıştır. Göreve geldikleri ilk günden itibaren kul hakkını dilinden düşürmeyen yöneticiler, aralarında çocuğu, eşi hasta olan çalışanların da olduğu 16 kişinin işten çıkışını vermiştir” dedi.
 
‘MUTLU KENT’ SÖYLEMİ VURGUSU!
 
Becerik, “İşten çıkışı verilen arkadaşlarımızdan 6 yaşında şeker hastası ve çölyak hastası çocuğu olduğu için sadece sağlık masrafı 2 bin lira olan, eşi yeni doğum yapmış, eşi kanser ile savaşan olduğu gibi ev kredisi ödeyen ailesine destek olan arkadaşlarımız bulunmaktadır. Mutlu kent söylemi ile yola çıkan yönetim tek kalemde 16 aileyi mağdur etmektedir. Belediyenin borcu öne sürülerek, bu hesap çalışanların üzerine yüklenmekte ve fatura edilmektedir. Hayati kadrolardan çıkışlar verilmesine rağmen alan dışından olup masa başı göreve devam eden sözleşmeli personelin olması kararın işe yönelik değil bireysel olarak verildiğini göstermektedir” diye konuştu.
 
‘SEÇİM SONRASI İSTİFAYA ZORLANDIK’
 
İşlerinin bir anda gelen tebligatla sona erdirildiğini vurgulayarak sözlerine devam eden Becerik, “Bir anda tebligatlarla iş sonu verilen , randevu çağrılarına cevap verilmediği gibi muhatap alınmayan çalışanlara başka kanallardan dava için gerekli olan yasal süreyi geçirirseniz sizi belediye şirketinden geri alırız gibi haberler gönderilerek çalışanlar tüm özlük haklarından men edilmek istenmektedir. Ancak bilinmektedir ki pek çok şirket çalışanı seçim sonrası sürgün edilmiş ya da istifaya zorlanmıştır” dedi.
 
İşten çıkarmaların dayanaksız olduğunu belirten Becerik, “Yıllardır belediyede çalışan arkadaşlarımızın ne seçim öncesi ne de seçim sonrası işe geç kalışı ya da disiplin suçu bulunmadığı gibi gece gündüz demeden verilen görevleri yerine getirdiklerini gösteren deliller de bulunmaktadır. İşten çıkarılan tüm arkadaşlarımız üniversite mezunu olup bir kısmı yüksek lisansa sahiptir.  Buna rağmen işten çıkarılmalarda atalet gibi altı boş ve dayanaksız sebepler öne sürülmüştür. Bu süreçte hiçbir çalışan bireysel olarak muhatap alınmamış yönetime sunduğumuz sorular ise yanıtsız bırakılmıştır” dedi.
 
‘HAKKIMIZI SONUNA KADAR ARAYACAĞIZ’
 
Becerik, “Cumhuriyet Halk Partisi ile kurduğu ittifak sonucunda göreve gelen mevcut yönetim, içinde CHP emekçisi de olan pek çok çalışana, sözleşmeli personele, seçim sürecindeki ittifak emeğini hiçe sayan tavırlar sergilemiş ve ilk günden itibaren bir korku kültürü oluşturmaya çalışmıştır. Yıllarca Tire Belediyesine hizmet etmiş insanlar tek kalemde kapı dışarı edilmek istenmektedir. Ayrıca; Tire Belediyesi tarafından kamu yararına ücretsiz olarak verilen hizmetlerin, çıkarılan personellerle birlikte son bulacağı ve vatandaşların mağdur edileceği de son derece aşikardır. Çalışanların alakasız kadrolara sürgün edilmeleri ve işten atılmalarına karşı yetkililerin sessiz kalmaları belediye emekçilerinin acısını daha da artırmaktadır. Biz işten çıkarılan Tire Belediyesi personelleri olarak hakkımızı sonuna kadar arayacağız” dedi.
 
 
TİRE BELEDİYESİ’NİN PSİKOLOĞA İHTİYACI YOK!
 
Becerik, “Tire belediyesinde çalışan tek psikolog olarak kadın danışma merkezinde kadın ve çocuklara ücretsiz danışmanlık vermekteydik. Ancak bu fesih ile birlikte hizmet ihtiyaç olmadığı gerekçesiyle feshedildi. Kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarının bu denli arttığı günümüzde , desteğin kesilmesi üzücü. Bu vatandaşlar ekonomik sistemin çarklarına teslim edilmiş ve ruh sağlığı hizmetinden faydalanmaları engellenmiştir” dedi.
 

 
BAŞKAN YÜCEL’E ÇAĞRI: ‘SAHİP ÇIKIN!’
 
İşten çıkarılan arkadaşların bir kısmı CHP emekçisi olmasına rağmen ittifak ile gelen belediyenin çıkış vermesi ile yüz yüze geldiler.  Başta CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel olmak üzere CHP Genel Merkezi’ nin bu konuda işten çıkarılan çalışanlara sahip çıkması ve ittifakın bir temsilcisi olarak gereğini yapmasını istiyoruz” dedi.
 

tire tire belediyesi işçi emekçi salih atakan duran izmir iyi parti chp inci becerik