Tire'ye santral saldırısı!

TAKİP ET

Tire'de zeytinlik ve tarım arazisinde kapasite artırmak isteyen GES projesine onay verildi. Yine Tire'de geçtiğimiz günlerde 11 tribünün kurulacağı RES projesine de ÇED olumlu kararı verilmişti

YENİGÜN'den Alper Temiz'in haberine göre,  Tire'nin Hasançavuşlar Mahallesi'nde kurulması planlanan ek Güneş Enerji Santrali (GES) için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı son kararını verdi. Hasançavuşlar Mahallesi'nde yer alan zeytinlik alanı da içine alan bölgeye Orjin Grup tarafından kurulacak GES projesi, toplamda 48 hektarlık bir alana yayılıyor. İki ayrı parselde kurulacak olan projede, ilk parsel 27.63 hektar, diğeri 20.48 hektar olarak belirlendi. Bölgede daha önce çıkan yangın nedeniyle zeytin ağaçları zarar görmüştü. Yangının çıktığı alanın çevresinde ise halen zeytin fidanlarının bulunduğu belirtiliyor. 542 milyon liralık yatırımın yapılacağı alan, Tapu ve Kadastro kayıtlarında tarım arazisi olarak görülüyor. Hasançavuşlar mahalle sakinleri, "Burada çıkan yangından sonra, zeytinlik alanın tekrar canlandırılacağını düşünüyorduk. Ancak GES projesi yapıldı. Aynı bölgede zeytin fidanları da bulunuyor. Zaten bir güneş enerji santrali var ancak genişlemesi durumunda, zeytinlik ve tarım arazisinin büyük bir kısmı işlevsizleşecek" açıklamasını yaptı.

 

RES RAPORU MAHKEMEYE TAŞINDI

Öte yandan Tire Belediyesi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın geçtiğimiz günlerde Tire'nin Küçükkale ve Büyükkale köyü, Aydın'ın Germencik ilçesi Dağıyeni ve Dampınarı köylerini de içine alan ve Enerji SA tarafından kurulması planlanan Dampınar Rüzgar Enerji Santrali (RES) projesine verdiği ÇED olumlu raporunu mahkemeye taşıyor. Tire Belediyesi 3 Nisan'da yürütmeyi durdurma davası açtı. 11 tribünün bulunacağı RES projesi, tribün başı 7 bin metre karelik alanı içine alıyor. İlk olarak 2021 gündeme gelen projeye, Tire Belediyesi ve çevre platformları karşı çıkmıştı. Proje kapsamında yer alan Mobil Kırma Eleme Tesisi'ne de tepki gösterilmişti. Daha sonra Enerji SA Mobil Kırma Eleme Tesisi'ni projeden çıkartarak RES projesi üzerinde durmuştu. 500 hektarlık alana etkisi olacağı belirtilen RES projesi, sayılabilen 2 bin ağacın yok olmasına neden olacak.

TOPLANTILARA GELMEDİLER
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın bu projede odaklandığı tek noktanın rüzgarın ne yönden estiği olduğunu ifade eden Tire Belediyesi Hukuk İşleri'nden Avukat Övünç Güler, “Önceden başka bir firmanın maden ocağı projesi de vardı bu bölgede ve biz bunu iptal ettirdik. Enerji SA'nın Mobil Kırma Eleme Tesisi projesi de vardı. Ancak Enerji SA bu projeyi çıkarttı ve sadece RES projesine odaklanacağım dedi. ÇED toplantılarına katıldık RES projesi için. Ancak bu toplantılara, Tarım ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü, Kültür Varlıkları Kurulu ve ÇED konusunda görüş vermesi gereken diğer kurumlar da katılmalıydı. Fakat sadece Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tire Belediyesi ile Enerji SA grubu katıldı. Sonuç olarak ÇED olumlu kararı verildi” dedi. Güler tepkisini, “ÇED süreci, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının noter onayı işlemine dönüştürülmüştür maalesef" sözleriyle dile getirdi.

 


'ÇELİŞKİLER YUMAĞI'
Kartal Dağı Platformu Sözcüsü Zeynel Aydın ise, "Çıkartılan bu ÇED olumlu raporuyla 500 hektarlık alan içinde bulunan; vaşak, atmaca, tilki ve tavşan gibi vahşi yaşamı, 2 binin çok çok üstünde ağacı, zeytinliği, endemik bitkileri yok ediyor” diye konuştu. Aydın sözlerini şöyle sürdürdü: “Yok edilecek orman, Tire'deki son ormanlık alan. Bu tirübünler, yabani türlerin tamamının göç etmesine neden olacak. 2 bin yıl geriye giden arkeolojik kalıntılar var burada. 2 büyük kilise var. Eski Efes kutsal sahasının içinde, yamaç evleri bulunmakta. Nasıl olsa okunmaz diye de 1800 sayfalık, tamamen kopyala yapıştır, Tire ile hiçbir ilişkisi olmayan ve havada kalan bir ÇED raporu çıkartılmış. Kırsal turizmi canlandırmak için Tarım ve Orman Bakanlığı, İzmir Valiliği İzBB, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ortak çalışması olan Efeler Yolu Projesi'nin son iki etabı bu proje nedeniyle yok oluyor. Çelişkiler yumağı ve gülünç. Üstelik bu projeyle birlikte yaklaşık  16250 metre yeni yol açılacak orman içinde. Bu yol ortalama 12 metrelik bir genişlikte olacak. Kısacası Tire'nin son ormanı yok edilecek" açıklamasını yaptı.