TMMOB'dan Çağrı, 'İnşaatı Hemen Durdurun'

TAKİP ET

  İzmir Bölge İdare Mahkemesi, Bornova'da 'Folkart Incity' projesine mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vermesinin ardından TMMOB Şehir Plancıları Odası  İzmir Şubesi bir açıklama yaparak 'İncity inşaatı hemen durdurulmalıdır' denildi.

 İZMİRGÜNDEMİ/Folkart tarafından Bornova’da yapılan ve şirketin ‘İncity’ ismiyle yürüttüğü projesine Bölge İdare Mahkemesi tarafından durdurulma kararı verildi. Kararda ‘Bornova’da plan notu ‘Konut Dışı Kentsel Çalışma Alanı’ndan ‘Ticaret Konut Alanı’na dönüştürülen 513 bin 442 metrekarelik alan ile ilgili değişiklik, İzmir Bölge İdare Mahkemesi tarafından durdurulmuştur’ denildi.
 
‘İNŞAAT MÜHÜRLENMELİDİR!’
 
Konuyla ilgili olarak açıklama yaparak Bornova Belediyesi’ni göreve çağıran  TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, “Öncelikle İzmir kentinin kazandığı bu hukuki mücadelenin gereklerini Bornova Belediyesi’nin yerine getirmesi gerekmektedir. Plan değişikliğine ilişkin mahkemenin verdiği iptal kararı doğrultusunda Bornova Belediyesi 358 ada 155 parselde yapılan inşaatı derhal mühürlemeli ve söz konusu plana istinaden verilmiş olan ruhsatı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 28.maddesi gereğince iptal etmelidir” dedi.
  
‘İSTİNYEPARK GİBİ OLMASIN’
 
Açıklamada, “İstinyepark projesi örneğinde görüldüğü gibi planın iptal edilmesine rağmen hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hem de Balçova Belediyesi seferber olup inşaatın durmaması için hukukun etrafından dolanarak ruhsatın iptal edilmesi gereken süre içerisinde mahkemenin iptal ettiği planın aynısını yeni plan adı altında onaylanarak kesinleşmesini sağlanmış ve inşaat devam etmiştir. Bu kapsamda Bornova Belediyesi’ni hukuktan ve İzmir kentinden yana olması ve bir takım sermaye gruplarının peşinden gitmemesi yönünde uyarıyoruz” denildi.
 
RANTIN YÜKSEK OLDUĞU BÖLGE
 
Bölgenin rant açısından değerli olduğuna vurgu yapılan açıklamada “2013 yılından bu yana Bornova İlçesi Kazımdirik Mahallesinde yer alan Ankara Caddesi ile Ağaçlı yol olarak bilinen Üniversite Caddesi arasında kalan ve Ağaçlı yol üzerinde bulunan Tarım İl Müdürlüğü'nün arkasında yer alan bölgenin yaklaşık yarısı, büyük inşaat firmalarının talepleri doğrultusunda yüksek rant artışını ve ayrıcalıklı imar hakkı sağlayan parsel bazlı imar planı değişikliklerine konu olmaktadır. Örneğin Folkart'ın yalnızca üç projesi bu bölgede yer almaktadır. Farklı kurumlar tarafından Özelleştirme İdaresi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bornova Belediyesi Meclislerince onaylanmakta olan söz konusu imar planı değişkliklerinin; bütüncül yaklaşımdan uzak, İzmir'de yaşanan kentsel sorunların giderek artmasına neden olacak nitelikte, ayrıcalıklı imar haklarını içeren bu planlara ilişkin uyarılarımızı çokça kamuoyu önünde yapmış olmamıza rağmen bu anlayıştan vazgeçilmemiş ve yenileri bu sürede eklenmiştir” denildi.
 
HUKUKA AYKIRI OLDUĞU KANITLANMIŞ OLDU
 
Gelinen süreçle ilgili bilgilere de yer verilirken;  “Şimdi geldiğimiz süreçte tüm kurumlar tarafından adeta el ele vererek onaylanan imar planı değişkliklerinin; planlama ilke ve esaslarına aykırı, hukuka ve kamu yararına aykırı olduğu TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi olarak açtığımız davada İzmir 1. idare mahkemesinin almış olduğu Folkart Incity Projesine ait imar planı değişikliği iptal kararı ile yeniden kanıtlamış bulunmaktayız. Aynı zamanda bu bölgedeki hızla sayıları artan projeler ile İstanbul'da gördüğümüz ticaretin, iş yerlerinin ve konutun bir arada olduğu, İzmir'in yeni lüks konut tipi ile yeni yaşam biçimini de tariflediği, dolayısıyla İzmir'in kent kimliğine kadar bir dönüşümünün senaryosunun çizildiği görülmektedir” diye belirtildi.

‘TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’
 
Son olarak  yerel yönetimlere çağrı yapılan açıklama, “Başta İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, çok geç olmadan özellikle son yıllarda İzmir'in sermayenin eline bırakılmış kentleşmesinin bir an önce kamudan yana politikalar ve planlama araçları ile ivedilikle ele alması gerekmektedir. Aynı zamanda mahkemenin plan iptal kararı gereği alanda fiili olarak devam eden inşaata ilişkin gereğini Bornova Belediyesi’nin inşaatı durdurması için yazışmaları başlatmış bulunmaktayız.  Mahkeme kararının uygulanması konusunun da takipçisi olacağımızı ve belediyenin üstüne düşen görevi ve halka karşı sorumluluğunu yerine getirmesi için mücadelemizi kamuoyuna bildiririz.”
 
 
 
 
 

folkart folkart incity özlem şenyol kocaer tmmob tmmob izmir bornova bornova belediyesi izmir büyükşehir belediyesi balçova belediyesi istinyepark