TMMOB'dan 'emsal artışı' çıkışı: Gerekirse dava açacağız!

TAKİP ET

Büyükşehir'in aldığı emsal artışı kararına ilişkin rapor hazırlamaya başladıklarını açıklayan TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Aykut Akdemir, 'Gerekirse dava da açacağız eylem de yapacağız!' dedi.

İzmir’in Bayraklı ilçesinde depremde hasar gören ağır ve orta hasarlı binaların yıkılıp yeniden yapılması ile ilgili olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun belediye başkanlarına ‘emsal artışı’ talimatı vermesinin ardından Büyükşehir Meclisi’nden ada bazında başvurularda yüzde 30, parsel bazında başvurularda yüzde 20 emsal kat artışı kararı çıktı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ilk meclis oturumuna kente yayılması için teklif getireceğini açıkladığı emsal artış kararına Türkiye Mimarlar Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu’ndan tepki geldi.

TMMOB tarafından Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nde yapılan toplantıya, emsal artışından faydalanmak isteyen bazı depremzedeler de dinlemek için katılım gösterdi.

Toplantıda konuşan TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Aykut Akdemir emsal artışı kararına ilişkin rapor hazırlamaya başladıklarını belirterek, “Bu halka borcumuz var. Karşımızdakinin kim olduğuyla ilgilenmeyiz. Planlama tekniğine aykırıysa, yoğunluğu artıracak bir karar alınıyorsa gerekirse dava da açacağız eylem de yapacağız! Sözümüz akıldan ve bilimden gelmişse bağıra bağıra söyleriz” ifadelerini kullandı.


BÖYLE BİR BİLİMSEL GERÇEKLİK YOK
TMMOB olarak kamu görevlerini yerine getirmeye çalıştıklarını savunan Akdemir, “30 Ekim’den bugüne çok şey yaşadık. Şimdiye kadarki çözümsüzlüklere sözlerimizi söylemek için buradayız. Sosyal devlet, bir afet gerçekleştiğinde elindeki tüm kaynaklarıyla halkın acılarını gidermekle yükümlüdür. Vatandaş kayba uğramışsa onun kaybını gidermekle yükümlüdür. 31 Ekim günü biz Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü sahaya çıkmamışken hasar tespit çalışması yaptık. Halkın sorunlarını dinlemek için merkez oluşturduk. Bunlar afet döneminde yapılması gereken işlerdi. 7 proje alanı belirlediler. Sosyal devlet Bayraklı’nın tepesine konut yaparken var ama Bayraklı’da yıkılan yerlere bina yapılacağı zaman müteahhit var, emsal artışı var. Böyle bir bilimsel gerçeklik yok. Devletin yaptığı ihalelerde ortalama rakam 360 bin lira. İki kurum ile karşı karşıyayız. Merkezi iktidarın yaptıkları ve yapmadıkları, Büyükşehir ve ilçe belediyelerin yaptıkları ve yapamadıkları... Bu iki kurum bir araya gelmedikçe işin içinden çıkamazlar. İsterlerse emsal artışı versinler isterlerse dağın tepesine 8 bin konut yapsınlar. TMMOB’un sözü depremzedelerin sözüdür. Biz hiçbir şekilde yaptığımız işten para almıyoruz. Bu bir kamu görevidir. Bu halka borcumuz var. Karşımızdakinin kim olduğuyla ilgilenmeyiz. Çözüm her zaman sorunun kendi içindedir. Sorunu yaratanlar çözer. Çözemiyorlarsa onlar giderler yerine başkaları gelir” dedi.

AKILCI OLDUĞUNU GÖSTERMEZ
Emsal artışı kararına ilişkin rapor hazırlamaya başladıklarını dile getiren Akdemir, “Deprem yaşadık; depremzedeler var, kayıplarımız var. Bugün çoğu emekli olan, küçük gelirlerle yaşayan insanların canı yanıyor. Bayraklı bölgesindeki 100 metrekarelik bir evin maliyeti 500 bin liraya çıkmış durumda. Altyapı tamamlanmadan söylenen her söz popülist politikaların ifadesidir. Her kararı alabilirler, akıldan ve bilimden uzak alınan kararlar gerçekçi değildir. Bir meclis kararının oylama ile alınması onun akılcı olduğunu göstermez. Altyapısı olmayan ve birçok soruna neden olacak bu kararların tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor. Dava açmamız üzerinden sözler söyleniyor. TMMOB olarak ŞPO ve diğer odalarımızın yanındayız. Sözümüzden geri dönmüyoruz, vazgeçmiyoruz. Ona karşıyız, buna karşıyız gibi bir tutumumuz yok. Ama bir rapor hazırlıyoruz. Emsal artışı Bayraklı’dan başlayacak. Her belediye başkanı sıraya girdi. Biz barınma hakkını mı konuşuyoruz yoksa binaların rant için stoklanmasını mı konuşuyoruz? Bu emsal artışı yoğunluğu arttırıyorsa, planlamaya aykırıysa Cumhuriyet savcısının davayı zaten kendi açması gerekiyor. Planlama tekniğine aykırıysa, yoğunluğu artıracak bir karar alınıyorsa... Bu kararın depremzedelere faydası olmadığını biliyoruz. Gerekirse dava da açacağız eylem de yapacağız. Mülkiyetin el değiştirmesi söz konusu, insanlar arsa paylarını satıyorlar. Zorunlu göçe zorlanıyorlar. Sözümüz akıldan ve bilimden gelmişse bağıra bağıra söyleriz" diye konuştu. 
 

tmmob izmir emsal artışı depremzede bayraklı emsal artışı izmir büyükşehir belediyesi