Başkan Tugay, "Her şeye para var Karşıyaka'ya gelince yok"

TAKİP ET

Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Başka Tugay, 'Karşıyaka 40 verip 1 bile alamıyor, siyasi ayrımcılık yapıyorlar' dedi.

BAŞAK ŞİRİNŞAH BAYRAM/Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir Gündemi’nin sorularını yanıtladı. Başkan Tugay, iktidarın Karşıyaka ile hesaplaştığının altını çizerek Karşıyaka Stadı, Karşıyaka Çarşı ve gelecek projelerle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

 

Son günlerde ‘Vahdettin’ üzerinden yüklenilen Tunç Soyer’e destek veren Başkan Cemil Tugay, “‘Biz Karşıyaka’da kendi kitlemizle coşkuyla kutladık, ertesi gün de büyükşehir belediyesi çok büyük etkileyici bir kutlama gerçekleştirdi. Bu çok görkemli bir tablo oluşturdu, bütün Türkiye’nin gündeminde o görüntüler yer aldı. Buna karşı ‘Nasıl bir kulp takarız diye düşündüler’ ve Sayın Tunç Başkan’ın söylediği birkaç cümleden çarpıtarak başka bir şey çıkartmaya çalıştılar. Yani Tunç Başkan’ın söylediği şey; zaten birçok partilimiz aynı şeyi söyledi, Atatürk’ün Nutuk’unda yazan, pek çok ders kitabımızda da bulunan ve okutulan bilgi. Kurtuluş Savaşı günlerinde Atatürk ve silah arkadaşları, vatansever insanlar işgalden ülkeyi kurtarmaya çalışırken o zaman İstanbul hükümetinden bazı kişiler maalesef Atatürk’ün idam fermanını çıkarttılar. Sevr Antlaşması’nı imzaladılar, kurtuluş mücadelesine karşı yönetsel kararlar aldılar. Ve işgalcilerle iş birliği yapar şekilde davrandılar. Bunlar zaten bilinen tarihi gerçekler, onları eleştiren cümlelerdi ama bunu bütün Osmanlı geçmişine karşı söylenmiş sözler olarak yansıttılar öyle bir şey söylemediğini hepimiz biliyoruz. Onlar sonuçta Türkiye Cumhuriyeti’nden önceki dönemdeki varlığının son devleti olarak vardı. O zaman farklı bir rejimle yönetiliyor olsa da onlar bizlerin atalarıydı ve biz onların devamıyız. Onlara karşı bir saygısızlık yoktu. Yani burada hep ayrıştırıcı siyaset yapma şekli hedeflendiği için, başından beri böyle yaptılar siyaseti’’ dedi.

 

AKP’li Bakan Kurum’un ‘İzmir İşgal altındadır’ sözlerine yanıt veren Başkan Tugay,  “İşgal dediğimiz şeyin zorla yapılması lazım burada halkın oylarıyla yerel yönetime gelmiş insanları işgalci olarak nitelendiriyorsa bu anlamsız bir söz diyebilirim” dedi.

 

“ÇARŞIDA TARİH BELLİ”

 

2021 aralık ayında sunulan 2022 ocak ayında başlanması planlanan 2. Kentsel Dönüşüm Projesi’nin son durumu ve yeni başlangıç tarihini veren Tugay, “Projeyi o tarihlerde hazırlamıştık, yaza girmeden önce yapalım diye talimat vermiştim fakat çarşının özellikle o zeminde döşenecek taşı ile ilgili ciddi sorunlar yaşadık.  İki tane ihaleye giren olmadı sonra en son yaptığımız ihaleye giren de bunun hazırlanmasının uzun zaman alacağını çünkü özel kesim taşlar olacağını söyledi, ‘hazırda olan şeyler değil’ dedi, 6 ay falan sürer herhalde. Böyle olunca yaz dönemine sarkmış oldu, yaz döneminde de çarşıyı kazmak istemedik; biliyorsunuz kalabalık oluyor, o mevsimde esnafın işi bozulmasın istedik. O yüzden sonbaharın başlarında, kışa girmeden önce yapmak üzere erteledik çalışmayı. Şu an da bütün malzemeleri hazırlandı, projesi zaten daha önceden hazırdı. Şimdi eylül ayında okul alışverişleri yapılıyor, bu dönem geçsin; ekim ayının başında çarşı çalışmasına başlayacağız. İZSU ve diğer altyapı kurumları ile koordine olacağız, zemini kaldırdıktan sonra onlar kendi tesisatlarını kontrol edecek, onlar yapmaları gereken işi yaptıktan sonra biz zemini tamamen değiştireceğiz. Onunla beraber yeni ağaç dikeceğiz, kent mobilyaları yerleştireceğiz, yeni bir aydınlatma türü seçtik onu kullanacağız. Bu şekilde hazır olan projeyi uygulayacağız, birkaç ay içerisinde projeyi bitirmeyi hedefliyoruz. Kışın, o çok yağışlı zamanlarına kalmadan önce bitmesini hedefliyoruz ‘’ dedi.

 

‘BAHANENİZ YOK’

 

Karşıyaka taraftarının merakla beklediği stat projesi konusunda konuşan Tugay, “Bu stadın bir mimar tarafından çizilmiş avan projesi var. Biz o avan projeyi değiştirirsek, başka bir projeye döndürürsek yeni bir dava konusu olabilir diye eskiden yapılan projeye bağlı olarak gidiyoruz. Peki eksik olan ne, bizim yaptırdığımız ne? Avan proje; genel olarak yapılmış taslak mimarı projedir aşağı yukarı ne büyüklükte olacağı, kaç kişilik kapasitesi olacağını belirlediğimiz bir projedir. Fakat uygulama projeleri gerekiyor, uygulama projelerinde bütün detaylar; malzemenin niteliği, miktarı, bütün ölçümlerin detayları bulunur. Betonarme projesi var, tesisat projesi var, peyzaj projesi var. Böyle farklı farklı 4-5 projenin bir araya geldiği bir uygulama projesidir. Bu hazır değil, yapılmış değil ve bunu bizden başka yapan kimse yok. Biz niye yapıyoruz? Olay orada kitlendiği için yapıyoruz. Bakanlık uygulama projesini çizdirmemiş ve hazırlamamış dolasıyla oranın o şekilde ihaleye çıkması mümkün değil. ‘Biz bunu büyükşehire verelim, büyükşehir çizdirsin, yaptırsın’ diyorlar. Fakat daha önceden bu avan projeyi çizen mimar orada müellif hak sahibi, artık ondan başkası oranın teknik projesini çizemez şeklinde bir durum var. Bu müelliflikten de muvafakat vermez ise başka birine yaptıramazsınız. Büyükşehir belediyesi diyor ki ‘Biz kendi mimar ve mühendislerimizle çalışmak istiyoruz, onun için bize bakanlığın bu mimardan muvafakat alıp göndermesini istiyoruz’ onlar da göndermiyor. Orada kilitlediler konuyu, büyükşehir bakanlığı bekliyor, bakanlık işi yapmıyor ve bekletiyor dolasıyla süreç tıkanıyor. Ben de süreç ilerlesin zamandan kazanalım diye gönüllü olarak, ücret almadan, cüzi ücretler alarak yapacak olan bir grup güvenilir, gerçekten bu işleri çok iyi yapan Karşıyakalı mimarlık şirketiyle konuştum. Onlar kabul ettiler ve ‘Avan projeye sadık kalarak yeni bir mahkeme açılmasına yol açmayacak şekilde uygulama projelerini hazırlatırız’ dediler. Şu an da onu yapıyorlar ve onlar hazırlandığı zaman diyeceğim ki ‘Artık bundan sonra sizin bahaneniz yok uygulama projesi hazır, büyükşehir ihaleye çıkmak için ihtiyacı olan her şeye sahip. Bana muvafakat belgesini gönderin, burada ihaleye çıkalım ve yapılsın’ şeklinde açıklamalarda bulundu.

 

‘O ZAMAN BUYURUN SİZ YAPIN!’

 

Gençlik ve Spor Bakanı ile görüşen stat projesi için tüm sorumluluğu gönüllü olarak üstlenen Tugay, ‘’Gençlik ve Spor Bakanı ile 2 defa görüştük, bir tanesi Ankara’da bir tanesi burada kulüpte. İkisinde de bu konuyu konuştuk. Şu an da siyasi olarak bu iş yapılsın istemiyorlar çünkü bakanlık bunu açıklayamayacak gibi görünüyor. Bugüne kadar stadı yapalım diye ilk ortaya çıkan onlar, yıkanlar onlar sonra yapılmadığı dönemde, yapılmama gerekçesi olarak o dönemki belediyelerin engellemeleri gerekçe gösterildi, hukuki süreçler gerekçe gösterildi. Sonra bu hukuki süreçler tamamen ortadan kalktı. Yani ben de Tunç Başkanım da yapılmasına olumlu baktığımızı söyledik, davalar bitti, herhangi bir dava kalmadı. Bu şartlar altında bakanlığın yapması gerekiyordu, bunu gittik konuştuk ‘niye yapmıyorsunuz şu anda engel olan yok size’ dedik. Bakanlık ‘buna kaynak ayıramıyoruz’ dedi ve onun üzerine de ‘Eğer siz gerçekten yapmayacaksanız, bu stadın yapılmaması bizim için çok üzücü bir durum. Onun için biz büyükşehir belediyesi ile konuşalım biz yapalım’ dedik. Kabul etti o zaman bunu, Tunç Başkanım ile konuştuk ‘tamam biz yaparız’ dedi sonra bakanlıkla büyükşehir belediyesi arasında bir protokol yapılması aşamasına gelindi. Orada mimarın muvafakat belgesini vermeden, uygulama projesini çizdirmeden verelim dediler ama öyle bir durumu da yapamıyor büyükşehir, bundan dolayı tıkandı iş. Ama biz uygulama projemizi çizdireceğiz, gideceğim bakandan mimarın muvafakat belgesini isteyeceğim, vermezse artık kamuoyuna bunu açıklaması gerekecek. ‘O zaman buyurun siz yapın’ diyeceğiz. Yani bizim yapmamızı istiyorlar ise burada her şeyini hazırladığımız proje için onay vermeleri gerekecek. Sadece basit bir yazı gerekiyor’’ açıklamasında bulundu.

 

 

ÇEVRE KARTI SİSTEMİ GELİYOR

 

İzmir’de yapılacak yeni bir kart sistemi hakkında konuşan Başkan Tugay, ‘’Bir çevre kart sistemi devreye sokmaya karar verdik bu da aklımızda olan bir fikirdi ve birkaç ilçe bunu çok başarılı uygulanıyor, İstanbul’da Şişli, Antalya’da Murat Paşa’da çok başarılı uygulanan bir sistem. Biz de İstanbul Şişli Belediyesi ile çalışan grupla kontak kurmuştuk. Yakında bir ‘Karşıyaka Çevre Kart’, ‘Çevreci Komşu Kart’ gibi bir kart çıkacak; bu bizzat kart sistemine bağlı bir kart, isteyen herkese dağıtacağız bu kartı ve geri dönüşüm atıklarını toplayanlar bize teslim ettikleri zaman bir kredi yüklenecek bu karta. Bu krediyi değişik şekillerde kullanabilecekler. Evden teslim alınıp, tartılacak ne kadar olduğuna bağlı kredi yüklenecek. Öğrenciler, sosyal destek ihtiyacı olan kişilere bunun üzerinden bir şeyler yapacağız’’ açıklamasında bulundu.

  

‘PANDEMİDE GELİR AZALDI, GİDER ARTTI’

 

Pandemi döneminde görev yapmış bir başkan olarak belediyenin bu durumdan nasıl etkilendiğini anlatan Başkan Tugay, ‘’Pandemi döneminde bizim işletmeler özellikle bu Kent A.Ş.’nin işletmeleri tamamen kapandı. Restoran, kafeterya hiçbiri çalışamaz hale geldi ama insanlar çalışan olarak orada mecburen durdular. Yani para kazanamadık ama personel giderimiz devam etti. Kimseyi işten çıkarmadık o dönemde dolasıyla sürekli negatif gitti işler. Bir de İller Bankası’nın her ay bize gönderdiği para 4.5 milyonlara falan düştü, ilk başladığımda 10-12 milyon gibi paralar geliyordu. Pandemi aylarında o kadar azaldı. Gelir azaldı, gider arttı sürekli negatif bir gidişat vardı, bunu tek tük ufak gayrimenkul satışlarıyla dengelemeye çalıştık. Bir taraftan da belediyenin harcamalarında azami tasarruflu davrandım. Bizim artık ihaleyle çok işimiz olmuyordu. Malzeme karşılamaya yönelik ihaleler oluyordu, yapım ihaleleri çok azaldı. Mesela bir park yapacaksınız bunun için ihaleye çıkıyor bazı kurumlar ve ihaleyle veriyor, biz öyle yapmıyoruz biz kendimiz yapıyoruz. Yaptığımız binalar var, yapılar var, sivil toplum yerleşkesinin hepsini biz yaptık. En son Bostanlı Katlı Otoparkın üzerinde ‘Çatı Bostanlı’ diye bir tesis yaptık görünce çok şaşıracaksınız. Bunu biz yaptık, bizim yapım ekiplerimiz yaptı. Çarşıyı biz yapacağız, kimseden müteahhitlik hizmeti almayacağız. Malzemeleri satın aldık, sadece onlar ihale ile alındı. Böyle tasarruflu olmaya çalıştık, giderlerimizi bilince ve iyi hesaplayınca, işçilik kısmını biz üstlenince maliyetler düştü. Oradan gelen bir kârımız oldu. Bu yılın başına kadar her şey çok iyiydi, bu yılın başında aniden bir enflasyon, döviz yükselişi, fiyat artışı, her şey arttı’’ dedi.

 

‘ÇALIŞANLARIN PARALARI RESMEN PUL OLDU’

 

Ekonominin yarattığı etkilere değinen Başkan Tugay, “Mesela personelimizin yeterli ve iyi bir gelir sahibi olmasını çok önemsedim çünkü sahada onlar çalışıyor. İnsanlara geçinebilecekleri bir ücret vermeniz gerekiyor ki huzur içinde çalışsınlar ve iyi bir performans ortaya koysunlar. Ve orada iyi toplu iş sözleşmeleri yapmıştık fakat bu enflasyon ile birlikte çalışanların paraları resmen pul oldu. Ve bir taraftan oradan yeni bir toplu iş sözleşmesi sürecinde yeniden bir artış göstermemiz gerekti. Onu yapmak zorundaydık çünkü insanlara ‘karın tokluğuna çalışın’ diyemem. Diğer tüm maliyetler; kullandığımız yakıt, elektrik, su vs. aklınıza gelebilecek tüm giderler arttı ve dolasıyla giderler çok arttı ama İller Bankası gelirimizi arttırmıyor. Normalde bir belediyenin bütçesinin sürdürebilmesi için İller Bankası payının %70 falan olması lazım çünkü belediyenin hemen hemen tek geliri o. Bunun dışında bir emlak projesi geliri var, çok yüksek bir para gelmiyor. Bir de katı atık bedeli var onda da büyükşehir belediyesi ‘Bu sene artış yapmayın’ dedi ve artış yapılmadı, oradan da ciddi bir kayıp oldu. İller Bankası’nın sonuçta halkımızdan topladığı vergilerden belediyelere düşen bir pay var. Bu pay asla bu kadar düşük olamaz. İzmir’in her ay ödediği vergi ile İller Bankası’nın bize gönderdiği para devede kulak kalıyor. Bunu hep söylüyoruz ama anlaşılamıyor bu konu. O para devletin kasasından çıkan bir para değil, insanların ödediği vergilerden belediyelere düşen bir pay ama orada adil bir hesaplama yok. Şu an da bizim bütçemizin %20-23’ü İller Bankası’ndan geliyor. Bu yerel yönetime ‘siz çalışmayın’ demektir. Şu an bütün belediyeler çok zor durumda.”

 

  

 

‘HER YERE, HER ŞEYE PARA VAR KARŞIYAKA’YA GELİNCE YOK’

 

Buca metrosunun temel atmasındaki ‘İzmir 40 verdi 1 alamıyor’ sözlerine değinen Tugay, ‘’ Biz verdiğimizi %1 bile alamıyoruz. Siyasi ayrımcılık yapıyorlar. Bu. Konuları tekrar tekrar konuşmaktan ben artık hicap duyuyorum. Yıkılıp yapılmayan bir sürü okul var, adliyeyi kısım kısım taşıyorlar, tapu dairesini buradan taşıyorlar. İnsanlar yakınıyor Karşıyaka’nın tapu işleri neden Alsancak’ta yürüyor, kocaman devlet burada bir tapu dairesi yapamıyor mu bu kadar mı aciz durumdalar? Stadı zaten yapmadılar, şu an önünde hiçbir engel yok ‘yapın’ diyoruz yapmıyorlar, niye? ‘Paramız yok’ diyorlar. Her yere, her şeye para var Karşıyaka’ya gelince yok. Hastaneyi yıktılar yerine hiçbir şey yapmadılar, buna benzer o kadar çok örnek var ki… Hiçbir şey yapmıyorlar üstüne üstlük yaptıklarımızı engelliyorlar” dedi.

 

İKİNCİ DÖNEM MESAJI

 

Son olarak önümüzdeki seçime değinen Başkan Tugay, ‘’Önümüzdeki genel seçim, herkesin her türlü kişisel hesabından bağımsız olarak Türkiye’nin bence tarihindeki en hayati seçim olduğuna eminim. Normal şartlarda bu seçime gideceğimizi umuyorum. Bir tarafta Yunanistan bir tarafta Suriye savaş olasılıklarından bahsediliyor. Olağanüstü şartlar yaratılabilir ve bu şartlarda seçime gitmemek gibi bir durum söz konusu olabilir. Normal şartlarda seçime gidersek Millet İttifakı’nın kazanacağına hiç şüphem yok. Adayın kim olacağına dair tamamen altılı masanın, genel başkanımızın taktirinde olan bir şeydir. Biz her türlü karara saygılıyız. Bizim Cumhuriyet Halk Partisi olarak gönlümüzden geçen genel başkanımızın aday olmasıdır. Ama önemli olan altılı masanın kararı. Genel seçim her şeyden çok daha önemli. Herkesin kişisel hesaplarını bırakıp buna odaklanması lazım. Genel seçimden sonra umuyorum sorunsuz bir biçimde Millet İttifakı’nın adayı Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı kazanır. Sonrasında Türkiye’nin atmosferi hızla değişecek. Ekonominin düzeleceğine inanıyorum dolasıyla o düzelmiş ekonomide daha iyi çalışma olanağımız olacak. Böyle bir dönemde ben de belediye başkanlığı yapmak isterim. Önümüzdeki kalan dönem tamamlayamayacağımız projelerin yarım kalmasını istemem devam etmek isterim. Belediye başkanlığı insanlara direk dokunan işler yaptığınız bir iş bu anlamda manevi tarafı çok güçlü bir iş” dedi.

 

 

Cemiltugay karşıyakabelediyesi tunçsoyeredestek