Tunç Soyer'e Barış Vakfı'ndan  destek

TAKİP ET

Barış Vakfı Genel Başkanı Hakan Tahmaz, İzmir'de gerçekleşecek yerel seçimlerde, Barış Vakfı olarak Tunç Soyer'i destekleme kararı aldıklarını açıkladı.  Yaklaşan yerel seçimler öncesinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e bir destekte Barış Vakfı'ndan geldi. Vakıf Başkanı Tahmaz kararın alınmasının sebeplerine yönelik önemli açıklamalarda bulundu.

Esra Açıkyıldız/İzmir Gündemi Tahmaz İzmir’de geçmiş yıllarda yürüttükleri çalışmalara dair bilgiler verdi. 2016’dan bu yana 7 tane rapor çıkarttıklarını vurgulayan Tahmaz, açıklamalarına şu sözlerle başladı. “İzmir’de birkaç çalışma yürüttük. Bir tanesi yerel yönetimlerin barış süreçlerine katkısı üzerine geçen ekim ayında bir çalıştay düzenledik. Diyalog zeminin geliştirilmesi üzerine ne yapılabilir. Yine kürt sorununun son yirmi yılda geldiği nokta nedir sorusu üzerine bir çalıştay düzenledik. Yani amaç toplumsal bir etkinlik düzenlemek değil, kara alıcıları, siyasi parti temsilcilerini sendikaları etkilemeye yönelik etkinlikler düzenliyoruz. Diplomatik faaliyetler yapıyoruz. 2016’dan bu yana 7 tane rapor çıkarttık”

Başkan Tahmaz çalışmaları yürütürken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile de yakın diyalog halinde olduklarını vurgularken sözlerine şu şekilde devam etti. “Bu çalışmaları yürütürken Tunç Soyer ile ortaklığımız olmadı ama diyaloğumuz oldu. Yerel yönetimlerin oluşmasından sonra yürüttüğümüz, “Yerel yönetimlerin toplumsal barışta rolü” başlıklı bir çalışma yürüttük. Yenisini ise ocak ayında İstanbul’da yapacağız. İstanbul ve İzmir  Büyükşehir Belediyesi’nden temsilcilerin de katıldığı ve kent konseyleri üzerinden yürüttüğümüz bir çalışma olacak. Keza 1 Eylül 2022 dolayısıyla İzmir’de Tunç Başkan Dünya Barış Günü dolayısıyla uluslar arası tam gün süren içinde yabancı konuklarında olduğu bir konferans düzenledi. O konferansa da hem iştirak ettik hem de yakından ilgilendik”

TOPLUMSAL BARIŞIN İNŞASININ DEVAMI İÇİN TUNÇ SOYER’İ DESTEKLİYORUZ

Başkan Tahmaz Türkiye’nin, nefret söylemi, ötekileştirme ve kutuplaşmaya dair sorunlarının olduğunun altını çizdi. Tahmaz, “Toplumsal barışın anlayışının sürmesi ve daha da yaygınlaşması gerektiğini düşünüyoruz”dedi. Bu bağlamda Tunç Soyer’in desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Tahmaz, sözlerine şöyle devam etti. “Türkiye’de sadece üç ilimiz stratejik planlama yaparken SKA (Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları)’nı baz alarak hedefler koydu. Bunların içinde en somut en net hedefleri koyan, uygulayan kişi Tunç Başkan oldu. Türkiye’de “Eşitlik Birimi” diye bir birim var. Bu birim tamda bu konsept doğrultusunda kurulmuştur. Bizim çalışmalarımız kürt sorunu üzerine ama doğrudan bu sorun üzerine değildir. Başta da tarif ettiğim gibi kültürel, sosyal,siyasal açıdandır. Bu çalışmaları yapan bu üç il içerisinde en somut örnekleri İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde görüyoruz. Örneğin, Türkiye’nin en büyük sorunu, nefret söylemi, ötekileştirme, kutuplaşma dediğimizde bugün rahatlıkla söyleyebilirim ki İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer bu konuda en hassasiyet gösteren Büyükşehir Belediye Başkanı’dır. Uluslar arası normlar düzeyinde bizim çalışmalarımıza uygun çalışmalar yapmak için çaba gösteren bir yönetim var. Tunç Soyer’in çok belirgin bir şekilde bu çalışmalar ile öne çıktığını görebiliriz. Avrupa Uluslar arası Barış Endüstrisi, yerel yönetimlerin toplumsal barışın inşasına ilişkin bir aktör olarak tanımlıyor. Böyle baktığımız zaman yani tabandan barışı inşa etmek üzerine bir sorunumuz varsa, bu ancak böyle siyasal aktörlerin ötekileştirme ve kutuplaştırmaya karşı çalışmaları farkındalık yaratmaktadır. Bu seçimleri de değerlendirdiğimizde, bu anlayışın sürmesi ve daha da yaygınlaşması gerektiğini düşünüyoruz”

TAHMAZ: İZMİRİN SEÇİLMİŞ EN BÜYÜK SİYASİ TEMSİLİYETİNE SAHİP BAŞKANI TUNÇ SOYER’DİR

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in barış dilini kullanmasının Barış Vakfı için çok kıymetli olduğuna dikkat çeken Tahmaz,Soyer’i destekleme kararlarını şu sözlerle anlattı. “Siyasi iktidar çevresinin Tunç Soyer’i hedefe koyması bizim ne yapmamız gerektiğine de işaret ediyor. İktidar şu an da barış kelimesinin kullanılmasını adeta günahmış gibi yasakladı. Barış fikrini savunmak adeta yasak ve günah haline geldi. Biz Barış Vakfı olarak bunu tamda beklediğimiz bir çalışma olduğunu düşünüyoruz. Biz doğrudan toplumu etkileme gücüne sahip kurumlar değiliz. Karar alıcıları etkilemeye ve harekete geçirmeye çalışıyoruz. İzmir’in seçilmiş en büyük siyasi temsiliyetine sahip Başkan Tunç Soyer’dir. Böyle bir kişinin barış dilini kullanması, toplumun barış algısını güçlendirmek için atacağı her adım, söyleyeceği her söz nedenine amacına bakmadan bizim için kıymetlidir. Bu sadece barış için değil insanca yaşamak, temel haklarıyla yaşamak herkes için en kıymetli hazine olduğunu düşünüyorum. Hele ki bugünkü dünyada, bugünkü Türkiye’de bunun çok daha önemli olduğunu düşünüyorum”

Tahmaz, “Toplumsal barışın inşasının sürekliliğinin gelmesi için zaten Tunç Soyer’i desteklemekten başka şansımız yok!”dedi.

Ardından konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: “Yönetim Kurulu olarak seçimde şu kişiyi destekliyoruz diye bir tutumumuz yok ama az önce saydığım gerekçeler nedeniyle bizim zaten başka bir şey yapma şansımız yok. Sitemize girip görürseniz biz 2023 Mayıs seçimlerinde seçmene çağrı yaptık. Oy verirken şunlara şunlara dikkat edin dedik. Bütün bu değerler üzerinden baktığımızda Tunç Soyer yerel yönetimlerde ne yapıyor sorusunun başında bizim çalışma alanımız, Türkiye’nin girmesi gereken yola baktığımızda doğal olarak Tunç Soyer’i destekliyoruz. Ancak kimi aday göstereceklerini bilmiyoruz ama bizim gönlümüzden geçen bizi rahatlatacak ve cesaretlendirecek olan kişi Tunç Soyer’dir. Bunu açıkça bir İzmir seçmeni olarak söylüyorum. Rahatlıkla Tunç Soyer’e mührü basabilirim diye düşünüyorum”

barış vakfı